Λευτέρης Κανδύλης και Θεόδωρος Κουρεντζής. Δύο Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    H συζήτηση επανέρχεται με την πρόσφατη ξέφρενη πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Αυστραλιανό Open και την «αναρρίχηση» του Γιώργου Λάνθιμου προς τα Όσκαρ. Αν, δε, προσμετρήσει κανείς και τη σταθερά ανοδική πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ, τότε γεννιέται το ερώτημα: γιατί οι θαυμαστοί συμπατριώτες μας δεν μπορούν να ορθοποδήσουν στα πάτρια εδάφη;

    Δεν χρειάζεται να μηρυκάζουμε χιλιοειπωμένα επιχειρήματα. Προφανώς και η Ελλάδα είναι μια μικρή, περιφερειακή χώρα που δεν μπορεί να βοηθήσει όλα τα «άνθη» της να αναπτυχθούν. Ορισμένα, δε, που από τη φύση τους ξεπερνούν τον γενικό κανόνα, αναγκάζονται να αναζητήσουν εύφορα εδάφη αλλού. Λογικό και επόμενο. Δεν έχει να κάνει με το φαινόμενο του brain drain (αν και είναι μια δεδομένη αιμορραγία), αλλά με την ανάγκη των αυτοφυών ταλέντων να αναζητήσουν την κλίση τους στο εξωτερικό. Εκεί που οι δυνατότητες και είναι απείρως περισσότερες και οι ευκαιρίες ένα καθημερινό -και ευχάριστο- παιχνίδι.

    Προφανώς και η Ελλάδα είναι μια μικρή, περιφερειακή χώρα που δεν μπορεί να βοηθήσει όλα τα «άνθη» της να αναπτυχθούν.

    Πέραν των δεδομένων και γνωστών, υπάρχουν Έλληνες αυτή τη στιγμή σε διάφορους τομείς (επιχειρήσεις, τέχνες, επιστήμες) που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Γεννήθηκαν στα μέρη μας, όμως, πολύ γρήγορα άνοιξαν τα φτερά τους για την αλλοδαπή. Κάποιους από αυτούς παρουσιάζουμε στο Andro όχι με σκοπό να αισθανθούμε εθνικά υπερήφανοι, αλλά για να αναλογιστούμε το μέγεθος της αξιοσύνης αυτών των σπάνιων ανθρώπων.

     

    Ο Λευτέρης Κανδύλης είναι πολυβραβευμένος σομελιέ που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο (Credit: thedrinksbusiness.com).

    Οινογνωσία: Λευτέρης Κανδύλης, ο σομελιέ που έχει γοητεύσει το Λονδίνο 

    Το 2016 ήταν η χρονιά του. Αναδείχθηκε κορυφαίος σομελιέ στη Μ. Βρετανία. Πήρε με το σπαθί του το πρώτο βραβείο στον τελικό του διαγωνισμού «Moët UK Sommelier of the Year 2016» που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ακαδημία Food and Wine Service (AFWS) και το περιοδικό «The Caterer». Το 2015 είχε βραβευτεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων με τον τίτλο του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Οινοχόους που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία το 2017. Έχει θητεύσει σε διακεκριμένα εστιατόρια (όπως το δύο αστέρων Michelin Ledbury στο Λονδίνο και το Fat Duck του Heston Blumenthal). Σήμερα, ο Λευτέρης Κανδύλης είναι οινοχόος του Member’s Club «67 Pall Mall» στο Λονδίνο.

    Ο πιο… πανκ αρχιμουσικός της κλασικής μουσικής είναι Έλληνας (η φωτογραφία από το επίσημο site του Θεόδωρου Κουρεντζή).

    Μουσική: Θεόδωρος Κουρεντζής, ο Μέρλιν του πόντιουμ που διευθύνει μεγάλες ορχήστρες στη Ρωσία

    Η παρουσία του στο πόντιουμ συνιστά πάντα θέμα. Ο 46χρονος σούπερ σταρ αρχιμουσικός καταφέρνει πάντα να δημιουργεί εντύπωση. Από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας έως τη Σκάλα του Μιλάνου, έχει διευθύνει ουκ ολίγες κορυφαίες ορχήστρες. Τον αποκαλούν «Μέρλιν του πόντιουμ, καθώς όταν διευθύνει κάνει έντονες και απότομες κινήσεις. Λες και κρατάει ραβδί μάγου κι όχι μπαγκέτα αρχιμουσικού. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως αγαπάει ιδιαιτέρως την πανκ μουσική (όσο κι αν ακούγεται παράξενο) επειδή του δίνει την πλήρη αίσθηση της ελευθερίας. Κάπως έτσι προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτή την ελευθεριότητα στην κλασική μουσική. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Ρωσία διευθύνοντας τις μεγαλύτερες ορχήστρες της χώρας.

    Από τους πλέον γνωστούς επιστήμονες ανά τον κόσμο είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Στο τέλος τον μάθαμε κι εμείς στην Ελλάδα (Nick Paleologos / SOOC).

    Επιστήμη: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Έλληνας που «συνομίλησε» με τον Νας

    Από τους πλέον προβεβλημένους Έλληνες που ζουν και μεγαλουργούν στο εξωτερικό. Είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Το 2018 διακρίθηκε με το περίβλεπτο βραβείο Βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ασχολείται ερευνητικά με την θεωρία υπολογισμού και τον τρόπο που συνδέεται με την Θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά, την στατιστική και την μηχανική μάθηση. Έγινε ευρύτερα γνωστός για την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «The Complexity of Computing a Nash Equilibrium». Ευθεία αναφορά στον κορυφαίο μαθηματικό Τζον Φορμπς Νας.

     

    Aπό γκραφιτάς στους δρόμους του Περιστερίου, με ένα αστέρι Michelin ανά χείρας (Sloan/Τwitter).

    Γαστρονομία: Ασημάκης Χανιώτης, ο πρώτος Έλληνας σεφ που πήρε αστέρι Michelin στο εξωτερικό 

    Πιτσιρικάς ζωγράφιζε γκράφιτι στους δρόμους του Περιστερίου. Μεγαλώνοντας έβγαλε τα προς το ζην με περιστασιακές δουλειές (όπως μαθητευόμενος σε ξενοδοχεία). Τελικά, τον κέρδισε το Λονδίνο και ήταν για καλό. Ο 28χρονος Ασημάκης Χανιώτης είναι πλέον executive chef σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, το Pied a Terre. Το 2018 έβαλε τη δική του σφραγίδα στη βαριά ιστορία του μαγαζιού. Του απονεμήθηκε το αστέρι Michelin! Είναι ο πρώτος Έλληνας που σε ηλικία 28 ετών του απονέμεται η συγκεκριμένη διάκριση έξω από τη χώρα του, αλλά και ο νεότερος που το έχει ποτέ κερδίσει στο Λονδίνο.

     

    Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ έγινε ευρύτερα γνωστός με την ταινία «Νεμπράσκα», καθώς είχε αναλάβει τη διεύθυνση της φωτογραφίας (Photo by Ari Perilstein/Getty Images for Los Angeles Confidential).

    Κινηματογράφος: Φαίδων Παπαμιχαήλ, προτάθηκε για Όσκαρ και είναι μορφή στη βιομηχανία του κινηματογράφου

    Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει δει κάποιος την ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Νεμπράσκα» και να μην έμεινε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που είχε κάνει ο Φαίδων Παπαμιχαήλ ως διευθυντής φωτογραφίας. Άλλωστε, εκείνη τη χρονιά ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ. Ο Παπαμιχαήλ έφυγε πολύ μικρός από την Ελλάδα, όμως, πάντα επιστρέφει στο αγαπημένο του Λεωνίδιο. Η βάση του, ωστόσο, είναι το Χόλιγουντ. Δημιουργός ταινιών, διευθυντής φωτογραφίας και κινηματογραφιστής, έχει συνεργαστεί σε σημαντικούς δημιουργούς στις ΗΠΑ και θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

     

    Ο Κώστας Τζούμας έπιασε το επιχειρηματικό του peak με τη συμφωνία που έκανε με την Alibaba.

    Επιχειρείν: Κώστας Τζούμας, ο Έλληνας που έκανε το μεγάλο deal (90 εκατ. ευρώ) με την Alibaba 

    Ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας φαινόταν από την αρχή πως είχε ταλέντο. Από την εποχή που σπούδαζε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Πολύ νωρίς ίδρυσε την Data Artisans με έδρα το Βερολίνο. Πρόκειται για μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης, καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές. Φυσικά, το project του δεν έμεινε «κενό» γράμμα. Τράβηξε το ενδιαφέρον της φημισμένης εταιρείας Alibaba. Η τελευταία, μάλιστα, πολύ πρόσφατα εξαγόρασε την Data Artisans έναντι του ποσού των 90 εκατ. ευρώ. Από εδώ και πέρα, ο μεγάλος δρόμος είναι ανοιχτός για τον Κώστα Τζούμα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Τσιτσιπάς, Θεοί του τένις, μόλις αποκτήσατε συγκάτοικο.

     

     

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top