KOS_8429

    «Ο Γιάννης μου είπε την αρχική του ιδέα, που αφορούσε στην οικογενειακή κομποστοποίηση, του πρότεινα κάποιες βασικές αλλαγές και καταλήξαμε στο Organery», λέει για τον συνιδρυτή του Organery και φίλο του, Γιάννη Μουργή, ο Ιπποκράτης Παπαδημητράκος (εδώ δουλεύοντας στο εργαστήριο του πατέρα του, στην Καλαμάτα, για τη δημιουργία του κάδου του Organery).

    Το 2003 μπήκα πρώτος με υποτροφία στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη. Επειδή το συγκεκριμένο τμήμα δεν ήταν ακόμα γνωστό, οι περισσότεροι έμπαιναν από σπόντα. Γι’ αυτό κάποιοι έφευγαν ή έπαιρναν μεταγραφή. Εγώ αποφάσισα να μείνω.

    Τέλειωσα το 2011 –για δύο χρόνια άφηνα επίτηδες ένα μάθημα για να με κρατάει κάτι πίσω. Στο μεταξύ είχα ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία της Ξάνθης. Έκανα φίλους όχι μόνο από το πανεπιστήμιο αλλά και από την πόλη και τα γύρω χωριά. Ταξίδεψα στα «σκληρά» Πομακοχώρια, γνώρισα πολλούς Μουσουλμάνους, φιλοξενήθηκα στα σπίτια τους και δοκίμασα τις υπέροχες γεύσεις τους.

    Καθώς τρέναρα την αποφοίτησή μου, διάβαζα αστρονομία, ιατρική, ανατομία και είχα εντρυφήσει στην ιστορία της τέχνης. Προσπαθούσα να ανακαλύψω νέες εφαρμογές σε συνδυασμό με άλλες επιστήμες, χωρίς ακόμα να έχω επαφή με τον κόσμο των startups. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησε το 3D printing σκεφτόμουν εκτύπωση με βλαστοκύτταρα για την επούλωση ουλών.
    Διαβάστε ακόμα: Τυπωθήτω άνθρωπος!

    Όταν τέλειωσα τις σπουδές, και επέστρεψα στην Καλαμάτα, μου έγινε πρόταση να συμμετάσχω στο πρώτο TEDx. Εκεί γνώρισα τον Γιάννη Μουργή, απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ και ενεργό πολίτη της Καλαμάτας, ο οποίος μου είπε: «Ιπποκράτη, έχω μια ιδέα». Επειδή εκείνη την εποχή έτρεχα να υποβάλλω τα χαρτιά για το διδακτορικό μου στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, καταφέραμε να συναντηθούμε τον Ιανουάριο του 2013. Μου είπε την αρχική του ιδέα, που αφορούσε στην οικογενειακή κομποστοποίηση, του πρότεινα κάποιες βασικές αλλαγές και καταλήξαμε στο Organery.

    KOS_8490

    «Με το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa ‒το οποίο ιδρύσαμε τον Ιανουάριο του 2014‒ θέλουμε να προάγουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας μέσα από εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συναντήσεις».

    Το Organery είναι ένα δίκτυο «έξυπνων κάδων» κοινής χρήσης σε γειτονιές, που θα δέχονται μόνο οργανικά σκουπίδια, θα αναγνωρίζουν τον κάθε χρήστη και θα τον επιβραβεύουν. Πώς θα γίνει αυτό; Ο χρήστης θα κατεβάζει την εφαρμογή του Organery στο κινητό του, θα δημιουργεί έναν ατομικό λογαριασμό και θα αποκτά πρόσβαση στους «έξυπνους κάδους», οι οποίοι θα τον αναγνωρίζουν μέσω QRcode και θα τον επιβραβεύουν με πόντους, ανάλογα με την ποσότητα των οργανικών σκουπιδιών που πετάει. Αντίστοιχα, όταν κάποιος χρήστης πετάει μη οργανικά σκουπίδια, θα τον «τιμωρούν» με αφαίρεση πόντων.

    Η πιο σημαντική καινοτομία των κάδων Organery, εκτός του ότι αναγνωρίζουν το είδος των απορριμμάτων που δέχονται –αν, για παράδειγμα,κάποιος πετάξει γυαλί, ο κάδος «διαβάζει» τη διάθλαση και τον «τιμωρεί»–, είναι ότι διενεργούν επιτόπου την κομποστοποίηση των απορριμμάτων.

    Σήμερα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δήμοι εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης, τα οποία όμως βασίζονται στην αποκομιδή: τα απορρίμματα συγκεντρώνονται στους καφέ κάδους, περνάει το απορριμματοφόρο και τα μεταφέρει σε μια κεντρική μονάδα κομποστοποίησης. Ο δικός μας στόχος είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης ελέγχοντας διάφορες παραμέτρους στο εσωτερικό του κάδου όπως τη θερμοκρασία και την υγρασία. Προς το παρόν, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τη διαδικασία στις 25 μέρες και προσπαθούμε να τη φθάσουμε στις 15 μέρες.

    4

    «Πρόσφατα η Αμερικάνικη Πρεσβεία ανέθεσε στο Mataroa την άφιξη και παραμονή του Dan Flynn, διευθυντή του τμήματος Olive Center του πανεπιστημίου UC Davis, στην Καλαμάτα προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα με θέμα το μεσσηνιακό ελαιόλαδο». (Εδώ από την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Mataroa στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στις 28 Δεκεμβρίου, 2013).

    Επειδή ακόμα βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο, δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να συμβεί 100%. Ακόμα, όμως, κι αν είναι τεχνολογικά εφικτό και καινοτόμο, δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε έναν επιστημονικά ρηξικέλευθο κάδο που θα έχει τεράστιο κόστος παραγωγής και δεν θα είναι βιώσιμος. Ο στόχος μας είναι ένας έξυπνος κάδος που θα εξυπηρετεί ένα οικοδομικό τετράγωνο και θα δίνει δωρεάν λίπασμα στο Δήμο ή στους χρήστες.

    Το ανταποδοτικό μοντέλο κομποστοποίησης οργανικών σκουπιδιών είναι αποκλειστικά δική μας ιδέα. Στις χώρες όπου εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο διαχωρισμός σκουπιδιών, δεν επιβραβεύεται. Εμείς θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να ανταμείβεται.

    «Το Organery είναι ένα δίκτυο ‘’έξυπνων κάδων’’ κοινής χρήσης σε γειτονιές, που θα δέχονται μόνο οργανικά σκουπίδια, θα αναγνωρίζουν τον κάθε χρήστη και θα τον επιβραβεύουν».

    Η επιβράβευση μέσω της συλλογής πόντων θα επιφέρει μείωση των δημοτικών τελών έως και 20% για κάθε χρήστη που κομποστοποιεί –έχουμε κάνει ήδη συμφωνία με το δήμο Καλαμάτας. Επιπλέον, θα υπάρχουν συμβεβλημένα καταστήματα στα οποία οι χρήστες θα μπορούν να εξαργυρώνουν πόντους. Με τη συνέργεια αυτή τα καταστήματα θα έχουν μακροπρόθεσμο όφελος από τη μείωση των δημοτικών τελών και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πράσινης πόλης.

    Διαβάστε ακόμα: Καλλιεργήστε μόνοι την τροφή σας!

    IMG_0617

    «Η πιο σημαντική καινοτομία των κάδων Organery, εκτός του ότι αναγνωρίζουν το είδος των απορριμμάτων που δέχονται, είναι ότι διενεργούν επιτόπου την κομποστοποίησή τους». (Στη φωτογραφία στον τελικό του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με το Organery, Βουδαπέστη, Οκτώβριος, 2013).

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών που πετάμε είναι οργανικά και κυμαίνεται από 60% έως 85%, ανάλογα με τις συνήθειες της κάθε χώρας. Επομένως, αν καταφέρουμε να μειώσουμε τα απορρίμματα στο 1/3, μειώνουμε τα έξοδα κίνησης των απορριμματοφόρων και δημιουργούμε μια διαφορετική στρατηγική του δήμου απέναντι στους δημότες.

    Στις μέσα του καλοκαιριού ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Οι μελλοντικοί χρήστες του δικτύου Organery θα μπαίνουν στην εφαρμογή, θα απαντούν σε επιμορφωτικά κουίζ και στο τέλος θα βλέπουν τη διαφήμιση ενός προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες – σπόνσορες θα εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές σχετικά με την ανακύκλωση των προϊόντων τους, ενισχύοντας την πράσινη πολιτική τους.

    Τον Απρίλιο του 2013 κερδίσαμε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Call to Innovation που διοργανώνει το TEDx Academy σε συνεργασία με το Singularity University –το πανεπιστήμιο της NASA στη Silicon Valley, με έπαθλο τη συμμετοχή σ’ ένα τρίμηνο καλοκαιρινό πρόγραμμα αξίας 30.000 ευρώ, το οποίο παρακολούθησε ο Γιάννης: αυτή ήταν η πρώτη διάκριση του Organery. Ακολούθησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Crazy Business Idea του IST College, το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Ennovation 2013 και η τρίτη θέση στο διαγωνισμό EIB Social Tournament της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Όταν περνάς από τόσους διαγωνισμούς, αισθάνεσαι πίεση. Λες, «ωραίες οι ιδέες, ωραίο το business plan, αλλά επί της ουσίας τι κάνουμε;». Για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων, κατέφυγα στο εργαστήριο του πατέρα μου: ένα σπιτάκι χωμένο ανάμεσα σε πορτοκαλιές που διαθέτει κάθε λογής εργαλεία όπως τόρνους, κόπτες για ξύλο, κλπ. Εκεί ξεκίνησα να κάνω πειράματα. Με τη βοήθεια του πατέρα μου, ο οποίος είναι συνταξιούχος μαθηματικός και επινοεί διάφορους μηχανισμούς, κατασκευάσαμε έναν beta κάδο για να δούμε επί της ουσίας αν μπορεί να λειτουργήσει.

    KOS_8389

    «Με το Organery τον Απρίλιο του 2013 κερδίσαμε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Call to Innovation που διοργανώνει το TEDx Academy σε συνεργασία με το Singularity University –το πανεπιστήμιο της NASA στη Silicon Valley».

    Ο πατέρας μου δεν είναι απλώς αρωγός –για την ακρίβεια είναι χορηγός. Στον κόσμο των startups, αυτοί που βάζουν πρώτοι λεφτά σε μια ιδέα λέγονται «angel investors». Ο Γιάννης κι εγώ, ευτυχώς έχουμε «family investors»…
    Το πρώτο βήμα αφού κατασκευάσουμε τον κάδο είναι να τρέξουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με το δήμο Καλαμάτας: θα τοποθετήσουμε πιλοτικά έναν κάδο σ’ ένα σημείο της πόλης, θα παρακολουθήσουμε τη λειτουργία του, θα τον βελτιστοποιήσουμε και συγχρόνως θα ψάξουμε να βρούμε χρηματοδότηση.

    Όταν δεν κάνω πειράματα στο εργαστήρι του πατέρα μου, ασχολούμαι με το Mataroa: ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο ιδρύσαμε με τον Δημήτρη Κωστάντο, τον Αντώνη Παπαδόπουλο και τη Σουζάνα Κλημεντίδη τον Ιανουάριο του 2014. Στόχος μας είναι να προάγουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσα από εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συναντήσεις.

    «Θέλουμε η Καλαμάτα να μπορεί να παράγει ιδέες και πρακτικές που θα την αναδείξουν σε ένα περιβάλλον με διεθνή επιρροή».

    Πρόσφατα και αφού η Αμερικάνικη Πρεσβεία με είχε επιλέξει, με αφορμή το Organery, για να συμμετέχω στο παγκόσμιο πρόγραμμα Innovation All In, ανέθεσε σε μένα και στο Mataroa την άφιξη και παραμονή του Dan Flynn, διευθυντή του τμήματος Olive Center του πανεπιστημίου UC Davis, στην Καλαμάτα προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα με θέμα το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

    Δεν φιλοδοξούμε απλώς να μεταγγίσουμε πρωτότυπες ιδέες στην Καλαμάτα. Θέλουμε η ίδια η Καλαμάτα να μπορεί να παράγει τέτοιες ιδέες και πρακτικές που θα την αναδείξουν σε ένα περιβάλλον με διεθνή επιρροή.

    Διαβάστε ακόμα: Θωμάς Δοξιάδης: «Ο Εθνικός Κήπος χρειάζεται ένα πολύ δυνατό φιλί ζωής»

     

    10053466776_61273d0085_b

    «Το ανταποδοτικό μοντέλο κομποστοποίησης οργανικών σκουπιδιών είναι αποκλειστικά δική μας ιδέα. Θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να ανταμείβεται». (Στη φωτογραφία στην πρώτη σειρά, τρίτος από αριστερά, στη Διεθνή Διάσκεψη Νέων «Innovation All In», που διοργανώθηκε από το Innovation Academy, στο Δουβλίνο, 26-28 Σεπτεμβρίου 2013).

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top