andriotis-kostantinos

    Μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στην Ελλάδα το 2015, ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα downhill.

    Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ο καλύτερος downghill rider στην Ελλάδα. Και ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο το 2015. Τώρα, ο 25χρονος αθλητής από τη Χαλκίδα έχει επικεντρωθεί στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, βρήκε λίγο χρόνο να μας μιλήσει για το άθλημά του, τους κινδύνους και τα όνειρά του.

    Τι είναι το downhill και γιατί το επέλεξες;
    Το downhill είναι κατάβαση με ποδήλατο mountain bike. Είναι ένα άθλημα που με δοκιμάζει σε όλα τα επίπεδα και με κάνει να νιώθω ξεχωριστά, γι‘ αυτό και το επέλεξα.

    Πότε και πώς ξεκίνησες;
    Πάντα έκανα ποδήλατο, αλλά η τρέλα ξεκίνησε από μία γειτονιά έξω από τη Χαλκίδα, όπου όλοι οι φίλοι είχαν την ίδια αδυναμία στα ποδήλατα. Ξεκίνησα να κάνω άλματα με επιρροή από κάποια ξένα περιοδικά και video στο YouTube και αυτό ήταν… Κόλλησα! Το πρώτο μου ποδήλατο το πήρα το 2008 και από εκεί και μετά ξεκίνησα να προπονούμαι συστηματικά και να κατεβαίνω σε αγώνες.

    img_6771

    «Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν βγήκα 10ος στο Πανευρωπαϊκό της Τσεχίας το 2015. Ήταν σπουδαία επιτυχία για μένα να βρεθώ τόσο ψηλά ενάντια σε τόσους καλούς αθλητές».

    Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα σου σε περίοδο προετοιμασίας;
    Περιέχει προπόνηση με κούρσα κυρίως και λίγο γυμναστήριο. Επίσης λίγο downhill. Όσο όμως πλησιάζουν οι αγώνες, αυτό συμπληρώνεται με πολύ περισσότερο downhill. Στον αγώνα, ξυπνάω νωρίς, τρώω ένα καλό πρωινό και μετά συνήθως ετοιμάζω το ποδήλατο και κάνω δυο καταβάσεις στην πίστα. Μετά υπάρχει μια αναμονή δύο ωρών και ακολουθεί ο τελικός, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.

    Ποιον downhill rider θαυμάζεις περισσότερο;
    Θεωρώ ότι ο Aaron Gwin είναι ο κορυφαίος αθλητής!

    «Η Ελλάδα έχει πολλά ωραία μέρη για downhill, αλλά το αγαπημένο μου μέρος είναι το σπίτι μου στη Δίρφη. Είναι πανέμορφα εκεί, τέλεια φύση, ωραία μονοπάτια… Γενικά, σπάνιο μέρος».

    Ποιες είναι οι top 3 επιτυχίες σου;
    Η συμμετοχή μου το 2014 στο Πανευρωπαϊκό στη Σλοβενία, όπου τερμάτισα 27ος, η κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος για δύο συνεχόμενες χρονιές και η 15αδα στην Πορτογαλία ανάμεσα σε πολύ μεγάλους αθλητές.

    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου;
    Θα έλεγα ο εαυτός μου, θέλω συνέχεια να γίνομαι καλύτερος από αυτό που ήμουν χτες.

    Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που είχες ποτέ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;
    Η χειρότερη στιγμή μου ήταν στη Σλοβενία, όπου έσπασα τους συνδέσμους μου στον αστράγαλο και γενικά δεν έχω καλές αναμνήσεις. Η καλύτερη ήταν στην Τσεχία, όπου βγήκα 10ος στο Πανευρωπαϊκό το 2015. Ήταν σπουδαία επιτυχία για μένα να βρεθώ τόσο ψηλά ενάντια σε τόσους καλούς αθλητές.

    img_1603

    «Κάποιος που ξεκινάει, πρέπει να μάθει πρώτα τα βασικά και να το πάει βήμα-βήμα, χωρίς να υπερβαίνει τα όριά του. Σιγά-σιγά θα μπορεί να ανεβάζει δυσκολία και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του».

    Είναι συχνοί οι τραυματισμοί και πώς προστατεύεσαι;
    Οι τραυματισμοί υπάρχουν πάντα, όπως σε όλα τα αθλήματα. Σίγουρα μπορεί στο downhill να είναι λίγο πιο σκληρά τα πράγματα, καθώς μια πτώση μπορεί να είναι επίπονη, σε βράχια κ.λπ. Εγώ δεν φοράω θώρακα, αλλά μόνον κράνος, γάντια και επιγονατίδες. Όταν έρθει η πτώση, κάτι που δεν είναι συχνό, σηκώνομαι, σφίγγω λίγο τα δόντια και συνεχίζω. Είμαστε συνηθισμένοι.

    Πόσα και τι ποδήλατα έχεις;
    Τα ποδήλατα μου είναι δύο: ένα Santa Cruz v10 με γαλλικές αναρτήσεις Βos για τους αγώνες, και μία κούρσα για να κάνω αερόβιο καθημερινά.

    Ποιο είναι ένα κλασικό λάθος που κάνει κάποιος όταν καβαλάει για πρώτη φορά MTB;
    Το πιο μεγάλο λάθος στους πρωτάρηδες είναι ότι πάνε στα μονοπάτια προτού να έχουν μάθει τα βασικά. Πρέπει πρώτα να κάνουν μαθήματα με κάποιον πιο έμπειρο, να τους δώσει ορισμένες συμβουλές και κατευθύνσεις και μετά να βγουν στα δύσκολα.

    Ποιο είναι το ωραιότερο ταξίδι που έχεις κάνει ποτέ με αφορμή το downhill;
    Θα πω το πρώτο μου ταξίδι το 2010 στο Παγκόσμιο στη Σλοβενία. Πήγα μόνος μου, κουβαλούσα δύο κουτιά με ποδήλατα και εξοπλισμό, δεν είχα χρήματα και, γενικά, ήταν μια περιπέτεια! Γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα άτομα και γενικά είδα τι γίνεται από κοντά σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό. Ήταν δυνατή και χρήσιμη εμπειρία.

    img_1856

    «Οι τραυματισμοί υπάρχουν πάντα, όπως σε όλα τα αθλήματα, μόνο που στο downhill μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρά τα πράγματα, καθώς μια πτώση μπορεί να είναι επίπονη».

    Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην Ελλάδα για downhill;
    Μ’ αρέσουν πολλά, αλλά το αγαπημένο μου μέρος είναι το σπίτι μου στη Δίρφη. Είναι πανέμορφα εκεί, τέλεια φύση, ωραία μονοπάτια… Γενικά, σπάνιο μέρος.

    Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το downhill, τι πρέπει να ξέρει;
    Κάποιος που ξεκινάει, πρέπει να μάθει πρώτα τα βασικά και να το πάει βήμα-βήμα, χωρίς να υπερβαίνει τα όριά του. Σιγά-σιγά θα μπορεί να ανεβάζει δυσκολία και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του.

     

    Διαβάστε ακόμα: «Έτσι κάναμε το Γύρο του Mont Blanc με ποδήλατο!»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top