Φωτογραφία: taff pictures

    Ο Βαγγέλης Χατζής θεωρείται επικίνδυνος αντίπαλος για κάθε αθλητή καθώς παίζει από κοντινή απόσταση και έχει εξαιρετικά δυνατό αριστερό… Φωτογραφία: taff pictures

    Πώς έχασες το δεξί σου χέρι;
    Γεννήθηκα με ένα κακόηθες καρκίνωμα. Στην Ελλάδα δεν μπορούσε να γίνει διάγνωση. Οι γονείς μου έστειλαν εξετάσεις στο Metropolitan στη Βοστόνη και διαγνώστηκε το κακόηθες καρκίνωμα. Ίσως και να οφείλεται στο Τσερνόμπιλ. Είμαι γεννημένος το 1987. Έτσι, μεταφέρθηκα στη Βοστόνη 3 μηνών και ακρωτηριάστηκα στο δεξί άνω άκρο. Αμέσως μετά την εγχείρηση επέστρεψα στην Ελλάδα.

    Πώς ήταν η παιδική σου ηλικία;
    Η παιδική μου ηλικία ήταν δύσκολη. Πήγα σε ένα κέντρο εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρίες στον Καναδά. Εκεί μας έμαθαν τα απαραίτητα για να μπορέσουμε να ζήσουμε με την αναπηρία μας και εκεί έμαθα να χρησιμοποιώ πρόσθετο μέλος.

    Πιτσιρικάς έπεσες θύμα bullying;
    Συνέβη κι αυτό, στο δημοτικό. Τα παιδιά λένε αυτό που σκέφτονται ευθέως. Αλλά αυτά είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς και αποφασισμένους να συνεχίσουμε.

    Κάποια στιγμή αποφάσισες να φύγεις. Στην Αγγλία έγινε η πρώτη επαφή με το μποξ;
    Ναι. Εκεί γύρισα σελίδα στη ζωή μου. Πήγα στην Αγγλία όπου προσαρμόστηκα άμεσα. Μικρός είχα κάνει κολύμβηση και πάλη, καθώς πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός. Έτσι, σε ένα γυμναστήριο ξεκίνησα τα βάρη και εκεί με βρήκε ο πρώτος προπονητής μου, ο οποίος με προέτρεψε να ασχοληθώ με την πυγμαχία. Το έκανα και από τότε δεν το σταμάτησα ποτέ.

    Ακούγοντας τις οδηγίες του προπονητή του σε μία από τις διοργανώσεις NO LIMITS που έχει συμμετάσχει. Φωτογραφία: taff pictures

    Ακούγοντας τις οδηγίες του προπονητή του σε μία από τις διοργανώσεις NO LIMITS που έχει συμμετάσχει. Φωτογραφία: taff pictures

    Πώς ήταν ο πρώτος αγώνας σου;
    Ο πρώτος μου αγώνας δεν ήταν στην πυγμαχία, αλλά στο Μάι Τάι. Ήταν στο Νιουκάστλ, σε ένα χώρο γεμάτο με μεθυσμένους Άγγλους. Ο αντίπαλός μου ήταν από το Νιουκάστλ και είχε κάνει περισσότερους αγώνες από μένα. Ήταν το top boy θα λέγαμε εκεί. Στην αρχή, οι οπαδοί φώναζαν και έβριζαν πολύ, κυρίως κατά την είσοδό μου. Έχασα στα σημεία. Όμως, όταν τέλειωσε ο αγώνας και ο διαιτητής είπε το όνομά μου, όλοι σηκώθηκαν πάνω χειροκροτούσαν και επευφημούσαν. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο μου έδειξαν ότι με αποδέχτηκαν και αναγνώρισαν τη μεγάλη προσπάθεια που έκανα, γιατί τον κόντραρα στα ίσια κι έγινε μια μεγάλη μάχη.

    Υπάρχουν αντίπαλοι που δεν παίζουν, υπάρχουν άλλοι που ακυρώνουν τις αναμετρήσεις, και άλλοι που δεν ανεβαίνουν ποτέ στο ρινγκ. Εγώ λέω πως είμαστε μαχητές και ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε με τις πράξεις μας πάνω στο ρινγκ.

    Είναι πάντα τέτοιες οι αντιδράσεις του κόσμου;
    Όχι. Έχω ξαναπαίξει στο Νιουκάστλ. Στην Αγγλία είναι σοβινιστές. Δεν γουστάρουν τους ξένους που παίζουν εκεί. Εμένα, όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχω και αυτού που δείχνω πάνω στο ρινγκ, πάντα στο τέλος του αγώνα έρχονταν και μου έσφιγγαν το χέρι και μου έλεγαν “Μπράβο! Συνέχισε έτσι”.

    Διαβάστε ακόμα: Ο δρομέας Μιχάλης Σεΐτης παλεύει να φορέσει το εθνόσημο στους Παραολυμπιακούς.

    Φωτογραφία: Ilias Michailakis

    Στην επαγγελματική του καριέρα ως πυγμάχος ο Βαγγέλης Χατζής μετράει 4 νίκες και μία ήττα, ενώ έχει εκπαιδευθεί και στην πολεμική τέχνη του Μάι Τάι. Φωτογραφία: Ilias Michailakis

    Οι αντιδράσεις των αντιπάλων ποιες είναι; Φαντάζομαι κανείς δεν σου χαρίζεται.
    Οι αγώνες μου υπάρχουν στο Διαδίκτυο, όποιος θέλει μπορεί να τους δει. Υπάρχουν αντίπαλοι που δεν παίζουν, υπάρχουν άλλοι που ακυρώνουν τις αναμετρήσεις, και άλλοι που δεν ανεβαίνουν ποτέ στο ρινγκ. Εγώ λέω πως είμαστε μαχητές και ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε με τις πράξεις μας πάνω στο ρινγκ.

    Στον πρώτο σου επαγγελματικό αγώνα τι έγινε;
    Νίκησα. Είχα και μια καταπληκτική κερκίδα. Είχα όλους τους φίλους μου μαζί μου. Το ευχαριστήθηκα κι έτσι πήρα τη δύναμη να συνεχίσω για τους επόμενους.

    Όταν δεν παίζω μποξ κάνω περιστασιακές δουλειές. Συμμετείχα σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ τώρα είμαι σε ένα voucher του ΕΣΠΑ. Το κράτος πρόνοιας δεν μας βοηθάει. Το ποσοστό αναπηρίας μου από 67% μου το κατέβασαν σε 50%, με μεγάλες συνέπειες.

    Συνηθίζεται στους μποξέρ να κρατάνε ρεκόρ με ήττες, νίκες, ισοπαλίες. Το δικό σου ποιο είναι;
    4 νίκες, 1 ήττα σε πέντε αγώνες. Μια ήττα πιστεύω ότι είναι σημαντικότερη από μια νίκη. Σε κάνει πιο δυνατό. Στον αγώνα στον οποίο ηττήθηκα, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, αγωνίστηκα με διάσειση και 39 πυρετό. Απλώς δεν ήθελα με τίποτα να κρεμάσω τη διοργάνωση και γι’ αυτό αγωνίστηκα.

    IMG_2980

    Ο Βαγγέλης Χατζής κατάφερε αυτό που κάποιοι θα χαρακτήριζαν ακατόρθωτο. Να γίνει ο μοναδικός μποξέρ στον κόσμο που πυγμαχεί με ένα χέρι.

    Στην Αγγλία είχες πάρει άτυπα τον τίτλο του μοναδικού πυγμάχου με ένα χέρι. Εξακολουθείς να κρατάς αυτόν τον τίτλο;
    Υπάρχει άλλος ένας που παίζει Mixed Martial Arts, δηλαδή ΜΜΑ σε κλουβιά κι άλλος ένας που αγωνίζεται στο στυλ του Μάι Τάι. Στην καθαρή πυγμαχία δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως είμαι ο μοναδικός πυγμάχος που αγωνίζεται με το ένα χέρι.

    Τι δουλειά κάνεις όταν δεν παίζεις μποξ;
    Κάνω περιστασιακές δουλειές. Συμμετείχα σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ τώρα είμαι σε ένα voucher του ΕΣΠΑ. Το κράτος πρόνοιας δεν μας βοηθάει. Το ποσοστό αναπηρίας μου από 67% μου το κατέβασαν σε 50%, με μεγάλες συνέπειες. Σε αυτήν τη χώρα ζούμε.

    Φωτογραφία: taff pictures

    «Υπάρχουν αντίπαλοι οι οποίοι δεν παίζουν, υπάρχουν άλλοι που ακυρώνουν τις αναμετρήσεις. Εγώ λέω ό, τι είμαστε μαχητές και ό, τι έχουμε να πούμε το λέμε στο ρινγκ». Φωτογραφία: taff pictures

    Ποιο πρόσωπο έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή σου;
    Ο πατέρας μου, γιατί ήταν πάντα δίπλα στις καλές και στις κακές στιγμές μου. Με στηρίζει ψυχολογικά στους αγώνες μου, παρότι δεν έρχεται να τους δει.

    Συμμετέχεις μαθαίνω σε μια καμπάνια κατά του bullying…
    Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος σε αυτό το κομμάτι. Το φαινόμενο αυτό γιγαντώνεται και παίζουν το ρόλο τους και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην εξάπλωσή του. Εμείς, με τη Γεωργία Μπιτάκου και το NO LIMITS κάνουμε μια προσπάθεια να περάσουμε μηνύματά κατά του bullying με διάφορους τρόπους. Ένα μέρος των εσόδων από διοργανώσεις έχει διατεθεί στο νηπιοτροφείο της Καλλιθέας, το οποίο φιλοξενεί παιδάκια που αδυνατούν να συντηρήσουν οι γονείς τους.

    ⇒ Ο Βαγγέλης Χατζής προπονείται στο σύλλογο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ, στο ΟΑΚΑ, δίπλα στον Χρήστο Γάτση και στον Πέτρο Χασάπη. Στην ομάδα συνεισφέρουν οι γυμναστές Φώτης και Παναγιώτης Στεφανής, ο χειροπράκτης Γιώργος Κακαβάς και ο μασέρ της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών Στέλιος Βελκόπουλος. Manager του είναι η διοργανώτρια του No Limits, του μακροβιότερου τηλεοπτικού μαχητικού show, Γωγώ Μπιτάκου. Δίπλα του, για θέματα πρόληψης και αποκατάστασης είναι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών.

    Διαβάστε ακόμα: Πώς είναι νά ‘σαι τερματοφύλακας σε ομάδα τυφλών.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top