only-lovers-left-alive-e1383516991640

Ο Τομ Χίντλεστον (Άνταμ) και η Τίλντα Σουίντον (Ιβ), το προαιώνιο ζευγάρι του Αδάμ και της Εύας, σε μια αθάνατη (κυριολεκτικά) ιστορία αγάπης.

Ένα ζευγάρι υπεραιωνόβιων βαμπίρ μοιράζει τη… ζωή του μεταξύ Ταγγέρης και Ντιτρόιτ. Η Ιβ (Τίλντα Σουίντον), μια ιέρεια των τεχνών και του πνεύματος, επιλέγει να ζει στην εξωτική πόλη του Μαρόκου, ενώ το έτερόν της ήμισι, ο μουσικός Άνταμ (Τομ Χίντλεστον), προτιμά το μουντό και θεοσκότεινο Ντιτρόιτ, για να εκφράζει τα ρομαντικά, ροκ οράματά του. Προαισθανόμενη τη νέα αυτοκτονική τάση του καταθλιπτικού εραστή της, η Ιβ ταξιδεύει στον αμερικανικό βορρά για να του δώσει κουράγιο και αισιοδοξία. Εκεί όμως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ασυνήθιστη και ελαφρώς άβολη κατάσταση. Είδικά όταν στο σπίτι του Άνταμ φτάνει η απρόσάρμοστη αδελφή της, η Έιβα (Μία Γουασικόφσκα), η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Μια ιστορία απόλυτου έρωτα γεμάτη στιλ και ατμόσφαιρα που αντέχει στο χρόνο, ή μήπως ένα πνευματώδες, ειρωνικό σχόλιο για το τέλος του δυτικού πολιτισμού; Όπως και να έχει, ο Τζάρμους φτιάχνει ένα ντελικάτο, χιουμοριστικό και εμπνευσμένο φιλμ για ένα βαμπιρικό έρωτα, που καταλήγει να είναι μια εξομολογητική κραυγή για την ουσία της τέχνης και της αληθινής ζωής. Με ανατρεπτική διάθεση (ο Τζον Χαρτ υποδύεται τον Μάρλοου, που σύμφωνα με μια θεωρία αποτελεί τον πραγματικό δημιουργό των κορυφαίων σαιξπηρικών έργων), αυτοσαρκασμό και περίσσευμα μελαγχολίας, ο Τζάρμους βάζει τα βαμπίρ του σε mood φιλοσοφίας κι εκείνα τον αποζημιώνουν προσφέροντας εκκεντρικές, όλο στιλ και άποψη, ατάκες περί παντός του επιστητού.

tumblr_mvlllzPpi51qeuzrdo8_1280

Για ευνόητους λόγους, το ζεύγος ταξιδεύει μόνο με βραδινές αεροπορικές πτήσεις…

Σταθερό ως αξία και σύμβολο της αμερικανικής ανεξάρτητης σκηνής, το σινεμά του Τζάρμους βρίσκεται σε μια νέα και εξαιρετικά δημιουργική τροχιά. Παρά την εμμονική του σχεδόν αναφορά στις κλασικές του αγάπες, στα τελευταία του έργα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε μια παιχνιδιάρικη διάθεση να επαναπροσδιορίσει τις παγιωμένες σταθερές του. Έτσι στους «Εραστές» οι μουσικές επιλογές του παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα παλαιολιθικού ρομαντισμού, τα ροκ είδωλα ως αυτοκτονικοί αλκοολικοί, οι μοιραίες γυναίκες ως τυπικά δείγματα ευγένειας αλλά και ελαφρότητας, η μελαγχολική φύση των ηρώων του ως νεανικά καπρίτσια. Είπαμε, ο Τζάρμους εδώ έχει τη διάθεση να μοιραστεί τα πάντα μαζί μας. Και η στιβαρή, απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη, αλήθεια του δηλώνεται όχι μόνο στα credits αλλά και στο δυνατό φινάλε… Εκεί που μόνο ο έρωτας θα επιζήσει, σύμφωνα με την αμερικανικό δανδή του indie αμερικανικού σινεμά! Αυτό και μόνο μας αρκεί για να δηλώσουμε για άλλη μια φορά πιστοί ακόλουθοί του…

http://www.youtube.com/watch?v=BesNEyGjols

Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί (Only Lovers Left Alive). Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους. Παίζουν: Τομ Χίντλεστον, Τίλντα Σουίντον, Τζον Χαρτ, Μία Γουασικόφσκα. Διανομή: Feelgood Entertainment.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top