Οι φωτογραφικές απεικονίσεις του Βαγγέλη Κύρη με την επίρρωση του Ανατόλι Γκεοργίεφ αποκτούν μια τρισδιάστατη μορφή.

    Στην κοινή του έκθεση «The Deco Portraits», πριν από δύο περίπου χρόνια, πειραματίστηκαν με ενεργητικό τρόπο στο πώς μπορεί να ενταχθεί η φωτογραφία στην εσωτερική διακόσμηση. Όχι ως εικαστικό παραπλήρωμα σε ένα σύνολο που θα απορροφάει τις γραμμές της, αλλά με την αυτονομία που παρέχει η «καθαρή» εικόνα.

    Τώρα, στη νέα τους σύμπραξη, ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο καλλιτέχνης Ανατόλι Γεωργίεβ επανατοποθετούν τη ματιά τους, πάντα με βάση το φωτογραφικό υλικό. Η συνθετική τους πρόταση είναι, ομοίως, ενδιαφέρουσα: τα φωτογραφικά πορτρέτα του Κύρη «συνομιλούν» με νήματα και κεντίδια διά χειρός Γεωργίεβ. Αν υπάρχει ακόμη το ερώτημα πώς μπορούν οι τέχνες να επιδράσουν η μια στην άλλη και να συλλειτουργήσουν, η απάντηση δίδεται με την συλλογή από μοναδικά έργα εικαστικής ενσάρκωσης που θα εκτίθεται στο κτίριο της Αμαλίας 36 (1-4 Απριλίου).

    Το «Voyage Within» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ταξίδι που φέρει όλα τα στοιχεία της εσωτερικής δράσης, την πιο καίριας και υπαρξιακής δηλαδή, θέλοντας να προβάλει τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία που υπάρχει στον πλανήτη μας.

    Τα 47 πορτρέτα που αποτελούν τη συλλογή, προέκυψαν από το απόσταγμα της εμπειρίας του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη στα νοητά, υποσυνείδητα και κυριολεκτικά ταξίδια του ανά τον κόσμο, τα σύνορα του οποίου «έκλεισε» μέσα από τη ματιά του στο πλαίσιο ενός κάδρου, στο χάρτη ενός τοίχου. Ένα συνονθύλευμα εικόνων από όλη τη γη, που ξεκινά από την Ασία και την Αφρική για να φτάσει στην Ελλάδα, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του «A Voyage Within» στις ρίζες της παράδοσης, σε μία ελεύθερη δημιουργική προσέγγιση μακριά από τη λαογραφική απεικόνιση.

    Ο Ανατόλι Γκεοργκίεβ, επεμβαίνει δημιουργικά στους καμβάδες και κεντάει πάνω τους λεπτομέρειες και στοιχεία.

    Η παράδοση αποτελεί για τον Κύρη ένα γόνιμο έδαφος αναζήτησης. Στην έκθεσή του «Report to Greco» είχε βουτήξει στον μακρινό 15ο αιώνα λαμβάνοντας έμπνευση από έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Στο τωρινό «ταξίδι», ο φακός του αναζητεί συγκαιρινά κοιτάσματα δίχως όμως να παραγνωρίζει τα αναλλοίωτα στοιχεία του παρελθόντος απαλλαγμένα από τη φτήνια του φολκλόρ.

    Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν στο απόγειο της κρίσης κι έκτοτε συνυπάρχουν, καίτοι οι αφετηρίες τους είναι διαφορετικές.

    Τυπωμένα σε καμβά, τα έργα του απέκτησαν το βάθος και τη σύνθετη ανάγνωση ενός πίνακα ζωγραφικής. Πολύ σύντομα και χωρίς λογική επεξεργασία, σχέδιο ή συζήτηση, ο φίλος και συνεργάτης του φωτογράφου τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ανατόλι Γκεοργκίεβ, έπιασε στα χέρια του τον καμβά και άρχισε να κεντάει πάνω του λεπτομέρειες και στοιχεία, δίνοντας ασυνείδητα στα πορτρέτα του Βαγγέλη Κύρη ένα ζωντανό, τρίτο επίπεδο, ξεκλειδώνοντας έτσι καινούργιες, πολυεπίπεδες αναγνώσεις του ίδιου έργου, μέσα από την υφή.

    Torero και Μαντάμ Μπατερφλάι. Η διαφορετικότητα των πολιτισμών μέσα από τον φακό του Βαγγέλη Κύρη.

    Από 25 Χ 40 εκατοστά μέχρι 2 Χ 1,5 μέτρα, τα έργα της έκθεσης είναι μία ιστορία αγάπης όπου οι σύγχρονες εφαρμογές της φωτογραφίας συνεργάζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές του βαψίματος των κλωστών με τσάι και τη διάβρωση/παλαίωση των υλικών, στην υπηρεσία ενός οράματος που οι δύο συνεργάτες μοιράζονται από κοινού, αλλά και με την τρίτη δύναμη της ομάδας, την accidental curator Έρικα Βασιλείου, μία διορατική και οξυδερκή λάτρη της τέχνης που λειτούργησε καταλυτικά στην ανάδειξη αυτής της μαγικής σύμπραξης.

    Ο Ανατόλι Γκεοργκίεβ (αριστερά) και ο Βαγγέλης Κύρης (δεξιά).

    Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν στο απόγειο της κρίσης κι έκτοτε συνυπάρχουν, καίτοι οι αφετηρίες τους είναι διαφορετικές. Ο Βαγγέλης Κύρης υπήρξε για χρόνια ένας από τους εικονοκλάστες της μόδας. Η προσωπική του ματιά άλλαξε αρκετά την αισθητική των φωτογραφιών στα ελληνικά περιοδικά, ενώ στη συνέχεια πειραματίστηκε με πορτρέτα-αφιερωμάτα στον Τσαρούχη, νοητά cartes postales και slideshows και ταξίδια στο υποσυνείδητο του χώρου και του χρόνου.

    Ο Ανατόλι Γκεοργκίεβ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. Σαν παιδί, κέντησε το περίγραμμα ενός περιστεριού το οποίο μάγεψε τη δασκάλα του. Ασχολήθηκε με το χορό και τη φωτογραφία και από το 2014 έγινε στενός συνεργάτης και πηγή έμπνευσης για τον Βαγγέλη Κύρη. Οι εκφραστικές του οδοί είναι ποικίλες: από τη διακόσμηση έως τα κοστούμια χορού ακολουθώντας ως μια προσωπική αισθητική και ποιότητα.

    Info

    A Voyage Within
    1 – 4 Απριλίου 2019
    Αμαλίας 36,
    Αθήνα

     

    Διαβάστε ακόμα: 

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top