Έτσι ήταν η Αθήνα πριν από 100 χρόνια

  Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη είναι αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917 με σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από την φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής».

   

  Opérateur K. Μαγειρεύοντας με θέα την Ακρόπολη, λόφος των Μουσών. (© Min. de la culture(France)/MAP/Diffusion RMN-GP)

  1917. Η Ευρώπη, εδώ και περίπου τρία χρόνια, ζει κάτω από το σύννεφο και την φρίκη του πολέμου. Εκείνου που αρχικά ονομάστηκε Μεγάλος Πόλεμος, στη συνέχεια Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και στο τέλος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18 εκ. ανθρώπους.

  Την ίδια περίοδο η Ελλάδα ζει στα δικά της προβλήματα. Φιλοβασιλικοί και φιλοβενιζελικοί είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, η πρωτεύουσα βρίσκεται στο μεταίχμιο της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής της, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να μπει στον πόλεμο. Για αυτό και 5.000 Γάλλοι της συμμαχικής «Στρατιάς της Ανατολής» βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να στηρίξουν την επάνοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου και την επίσημη είσοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.

  Opérateur K. Στρατοπέδευση στο ιερό του Διονύσου. (© SPCA / ECPAD)

  Ανάμεσά τους και Γάλλοι στρατιώτες-φωτογράφοι, που καταγράφουν με τις μηχανές τους την Αθήνα του 1917. Και τώρα, 100 χρόνια μετά από εκείνη την εποχή αυτό το σπάνιο φωτογραφικό υλικό εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δείχνοντας μας πτυχές της πόλη που με την πάροδο του χρόνου έχουν λησμονηθεί ή χαθεί.

  Η έκθεση Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής, που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς στις 14 Σεπτεμβρίου, φέρνει στο φως λησμονημένες εικόνες της πόλης, σκηνές του δρόμου με την καθημερινότητα των ανθρώπων της, αποκαλύπτει συνοικίες που εξαφανίστηκαν λόγω πολεοδομικών αλλαγών ή και αρχαιολογικών ανασκαφών.

  Opérateur C, Pierre Machard. Κοπάδι ζώων μπροστά από τον ναό του Ηφαίστου. (© SPCA / ECPAD)

  «Βλέπουμε κάποια πορτρέτα Αθηναίων της εποχής στα οποία παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα είδος, θα έλεγα, επαρχιακής αυθεντικότητας. Η Αθήνα είναι πρωτεύουσα ενός κράτους με μεγάλα μνημεία κλπ. κι από την άλλη εξακολουθεί και είναι μία πόλη με έναν επαρχιώτικο ρυθμό ζωής. Να βλέπουμε ζώα στην Ακαδημίας και Πανεπιστημίου μάς φαίνεται κάπως με τη σημερινή ματιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος των Σύγχρονων Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Τάσος Αναστασιάδης.

  Στρατοπεδεύοντας στην Ακρόπολη, Παρθενώνας

  Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής
  Που: Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς
  Πότε: Από 15/9 έως 12/11
  Εγκαίνια: 14 Σεπτεμβρίου
  Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00 / Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00
  www.benaki.gr

   

  Διαβάστε ακόμα: «O Καραγκιόζης μού λέει κάθε πρωί: Ρε Σωτήρη, για θυμήσου…»

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Πιο δημοφιλή του μήνα

  Αυτά είναι τα τραγούδια και οι μουσικές που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα για τον μεγάλο Άγγλο ποιητή και φιλέλληνα. Με αφορμή τα 230 χρόνια από τη γέννησή του –σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου 1788.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Έτσι μνημονεύεται στις σελίδες της νεοελληνικής ποίησης –σε πέντε από τα ωραιότερα ποιήματα του είδους– η μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια. Με αφορμή τα 55 χρόνια από την αυτοκτονία της, στις 11 Φεβρουαρίου 1963. Ήταν μόλις 30 ετών.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Τι κάνουμε όταν κάποιος μας ζητήσει να του δανείσουμε ένα βιβλίο μας και πρέπει να πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι; Ο ποιητής και σεσημασμένος βιβλιόφιλος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος συμβουλεύει. Απόσπασμα από το (εξαίρετο) νέο του βιβλίο «Το εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη».

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή
  Button to top Andro