Μόνο το 15% των ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται κάθε χρόνο.

    «Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο για να εμπνέεται. Ο δικός μου τρόπος είναι να ζω τη ζωή». Αυτό είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό ο Benjamin Von Wong, εξηγώντας από που αντλεί έμπνευση για τα έργα και τα project του. Και η αλήθεια είναι πώς δεν είναι λόγια του αέρα αυτά – ο 31χρονος τα κάνει πράξη στην καθημερινότητά του, έχοντας καταφέρει να γίνει ένας από τους πλέον influencer φωτογράφους του πλανήτη με τις δουλειές του.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και η αρχή είναι μια: ποιος είναι ο Benjamin Von Wong; Γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά το 1986 από γονείς Κινεζο-Μαλαισιανούς, θυμάται ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε 3 χώρες και αλλάζοντας 13 σχολεία. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ανήκει στην κατηγορία «καλός μαθητής» και το 2008 θα αποφοιτήσει από το McGill University του Κεμπέκ με το πτυχίο του μηχανικού.

    70 εκατομμύρια δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή κλωστής.

    Ωστόσο σε αυτόν τον κόσμο θα καταφέρει να μείνει μόλις 4 χρόνια. «Ξύπνησα ένα πρωί και κατάλαβα ότι δεν θέλω να είμαι μηχανικός για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ήθελα να κάνω άλλα πράγματα, να δω τον κόσμο, να φωτογραφίζω» είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο. Και το 2012 θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Άλλωστε η φωτογραφία ήταν πάντα ένα μέρος της καθημερινότητάς του, έστω κι ως χόμπι.

    Ο Benjamin Von Wong κατάφερε γρήγορα να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, χάρη στην τεχνική του. Τι εννοούμε; Πολλοί όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες του πίστευαν ότι ήταν αποτέλεσμα photoshop μέχρι να καταλάβουν ότι ήταν πέρα για πέρα πραγματικές. Θα γίνει γνωστός στα social media, με τις φωτογραφίες του να κερδίζουν εκατομμύρια likes, ενώ τα project του θα αρχίζουν να επικεντρώνονται σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Όπως η GoFundMe καμπάνια που δημιούργησε που είχε ως αποτέλεσμα να μαζευτούν περισσότερα από 2 εκ. δολάρια για την μικρή Eliza O’Neill που πάσχει από σύνδρομο Sanfilippo.

    Ως το 2050, θα υπάρχουν στην θάλασσα περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια.

    Τον τελευταίο καιρό στον στόχο του βρίσκεται η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα περιβαντολλογικά προβλήματα. Και εκεί μας μεταφέρει η έκθεση «Hyper Realities» που θα παρουσιάσει στο ΕΜΣΤ από τις 19 Μαΐου σε συνεργασία με το TEDxAthens. Οι τρεις θεματικές που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορούν στον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, στη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς και στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας.

    Να σημειώσουμε ότι ο Benjamin Von Wong θα μιλήσει στο TEDxAthens, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ.

    Το 50% των πλαστικών χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά πριν καταλήξουν στα απορρίμματα.

    //Benjamin Von Wong, «Hyper Realities», ΕΜΣΤ, από τις 19/5 έως τις 9/6. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ.

     

    Διαβάστε ακόμα: Massimo Pigliucci – Συνέντευξη με έναν μοντέρνο «Στωικό»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top