Στο εντυπωσιακό Zankel Hall θα φιλοξενηθούν οι φετινές εκδηλώσεις που θα είναι αφιερωμένες στα παιδιά με πολλά happenings και γνωριμία με τα μουσικά όργανα. (Photo: Stefan Cohen).

Οι κορυφαίοι μουσικοί θεσμοί της Νέας Υόρκης δίνουν αρκετά μεγάλη βαρύτητα στις νέες γενιές και με μια σειρά συναυλίες, προγράμματα και δράσεις καθ’ όλη της διάρκεια της σαιζόν στοχεύουν στον να φέρουν σε επαφή τα παιδιά κάθε ηλικίας με τη μουσική. Σε αυτό έχουν ασφαλώς την υποστήριξη των αρχών της Νέας Υόρκης και διαφόρων άλλων φορέων και οργανισμών. Οι δράσεις και οι συναυλίες αυτές είναι ποικίλες και θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε ορισμένες από τις σημαντικότερες και πιο παραδοσιακές σε επόμενά μας άρθρα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις διαδραματίζει το Carnegie Hall το οποίο συμμετέχει σε μια σειρά δράσεων οργανωμένων είτε αποκλειστικά από τον ίδιο το θεσμό είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς στις ΗΠΑ και διεθνώς. Πέρσι την άνοιξη για παράδειγμα σε μια συναυλία για παιδιά με κέντρο τα νανουρίσματα στα πλαίσια του “The Lullaby Project” υπήρξε απευθείας σύνδεση με την αντίστοιχη συναυλία στην νεότευκτη αίθουσα της Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΣΝ!

Πρόκειται για τη διαδραστική συναυλιακή μορφή μιας ευρύτερης προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν τα σχολεία της Νέας Υόρκης.

Οι αφιερωμένες στα παιδιά συναυλίες που πάντα συνοδεύονται με Happenings, συναντήσεις με καλλιτέχνες, ευκαιρίες στα παιδιά να περιεργαστούν μουσικά όργανα και ένα πλήθος άλλων δράσεων αφορούν όλα τα είδη της μουσικής. Έτσι το οικογενειακό διήμερο στο Carnegie Hall το 2017 ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στην κλασσική μουσική, με τα μικρά παιδιά μάλιστα να καλούνται μεταξύ πολλών άλλων, να κάνουν το ντεμπούτο τους στη .. διεύθυνση ορχήστρας!

Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον στράφηκε μεταξύ άλλων στην μουσική από τη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, στα πλαίσια ενός ευρύτερου αφιερώματος του Carnegie Hall, στην εν λόγω δεκαετία, στο προαναφερθέν Lullaby Project με την τελευταία συναυλία το περασμένο φθινόπωρο να είναι αφιερωμένη στη μουσική ως συνοδεία αφηγήσεων ή ως αφήγηση: «Storytelling through Music»!

Η σειρά αυτή των παιδικών εκδηλώσεων, και όσοι από τους αναγνώστες βρίσκονται στην ένθεν πλευρά του Ατλαντικού αξίζει να περάσουν με τα παιδιά τους από τη διάσημη μουσική διασταύρωση της 57ης οδού με την 7η λεωφόρο του Μανχάταν, συνεχίζεται αύριο Σάββατο με την παρουσίαση το μεσημέρι (στις 12:00 και στις 15:00) στην υπόγεια αίθουσα Zankel Hall του προγράμματος για παιδιά 4 με 8 ετών: “My City, My Song”, το οποίο αυτή τη φορά στοχεύει στο να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με μουσικές από όλο τον κόσμο, με επίκεντρο τρεις χώρες, την Ινδία, το Μάλι και την Ελλάδα!

Η Ινδή Falguni “Falu” Shah έχει συνεργαστεί με εξέχουσες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως τον τσελίστα Yo Yo Ma και τον συνθέτη Philip Glass (Credits: Richard Termine).

Πρόκειται για τη διαδραστική συναυλιακή μορφή μιας ευρύτερης προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν τα σχολεία της Νέας Υόρκης, με χιλιάδες μαθητές τους να περνούν και αυτοί, την εβδομάδα που μας πέρασε, από το Carnegie Hall.

Η κλασική μουσική της Ινδίας θα εκπροσωπηθεί από την Falguni “Falu” Shah. Η καλλιτέχνις από τη Βομβάη ζει από το 2000 στις ΗΠΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Tufts, έχει συνεργαστεί με εξέχουσες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως τον τσελίστα Yo Yo Ma και τον συνθέτη Philip Glas, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε συνθέσεις του με την ινδική μουσική παράδοση.

Ο μουσικός Yacouba Sissoko από το Μάλι, συνεργάζεται τόσο με καλλιτέχνες από την Αφρική όσο και με μουσικούς από όλο τον κόσμο (Credits: Stephanie Berger).

Ο γεννημένος στην Κίτα του Μάλι Yacouba Sissoko με οικογενειακή παράδοση στη μουσική της χώρας της, συνεργάζεται τόσο με καλλιτέχνες από την Αφρική όσο και με μουσικούς από όλο τον κόσμο με συνθέσεις εμπνευσμένες τόσο από την παράδοσή της χώρας του όσο και από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.

Η Μάγδα Γιαννίκου

Η Μάγδα Γιαννίκου θα μεταφέρει στη σκηνή του Carnegie Hall τους ήχους και τις μουσικές της καθ’ ημάς Μεσογείου (Credits: Stefan Cohen).

Η γεννημένη στην Αθήνα συνθέτης, πιανίστα, τραγουδίστρια, ενορχηστρωτής αλλά και παραγωγός, με σπουδές μεταξύ άλλων στο διακεκριμένο Berklee College of Music, Μάγδα Γιαννίκου θα μεταφέρει στη σκηνή του Carnegie Hall τους ήχους και τις μουσικές της καθ’ ημάς Μεσογείου, με το νερό της θάλασσας καθώς και τους ρυθμούς των ελληνικών χορών, να αποτελούν την πηγή της έμπνευσή της. Στο κέντρο των παρουσιάσεών της στα νεαρά παιδιά βρίσκονται, όχι μόνο για ρυθμικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί εμπεριέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή, τη χαρά, την εργασία, τη διττή σχέση με τη θάλασσά αλλά και τον πόνο, με άλλα λόγια τον ψυχισμό και τις πολιτισμικές εγγραφές των ελληνικών νησιών, τα τραγούδια «Η Τράτα» και «Θαλασσάκι»!

Από την αρχή σε αυτή τη μεγάλης κλίμακας παιδαγωγική προσπάθεια στη Νέα Υόρκη, η Μάγδα Γιαννίκου έχει εν τω μεταξύ,  με τη συμμετοχή μουσικών από όλο τον κόσμο το δικό της μουσικό σύνολο, την «Banda Magda», με την οποία ταξιδεύει τις μουσικές της σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με μια σειρά από γνωστά μουσικά σύνολα, ανάμεσά τους το βραβευμένο με Γκράμι σύνολο Snarky Puppy, ενώ έχει αναλάβει να συνθέσει ένα έργο για τη συναυλία στο Lincoln Center με την οποία το διάσημο Kronos Quartet θα γιορτάσει τα τεσσαρακοστά του γενέθλια!

 

Διαβάστε ακόμα: «The Glamorous Life», μουσικό υπερθέαμα στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top