H σειρά έχει επαινεθεί από τους κριτικές, αλλά έχει προκαλέσει το θυμό της Ρωσίας (HBO).

Τι θυμάσαι από τότε; Η μνήμη ποτέ δεν θα είναι επαρκής σύντροφος. Με την πάροδο του χρόνου χάνονται οι πραγματικές ποιότητες των γεγονότων, βλέπεις τα πάντα μέσα από διαθλαστικό καθρέφτη. Το μόνο που μένει, τελικά, είναι η πηγαία αίσθηση του πανικού.

Ήταν μέσα στις διακοπές του Πάσχα, 26 Απριλίου 1986, η άνοιξη προχωρούσε πλησίστια, μια αίσθηση καλοκαιρινής ζέστης ερχόταν πάνω από την πρωτεύουσα. Οι πιο μεγάλοι του σχολείου ετοιμάζονταν για τις Πανελλήνιες. Εμείς είχαμε ακόμη μια-δύο χρονιές να μπούμε στο βάσανο. Και τότε έσκασε το μαντάτο. Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ ήταν ένα εκθετικό γεγονός.

Ας σκεφτούμε λίγο και την περίοδο: ήμασταν καταμεσής του Ψυχρού Πολέμου, κάθε μέρα σκεφτόμασταν ότι μπορεί να είναι και η τελευταία. Μια λάθος κίνηση, μια πολιτική στραβοτιμονιά και, αίφνης, ο κόσμος θα γινόταν Κούγκι. Μπορεί τώρα να λέμε ως χαριτωμενιά «Κίμ, πάτα το», τότε, όμως, ούτε στα χειρότερα όνειρά μας δεν φανταζόμασταν τι θα γίνει αν πατηθεί ένα λάθος κουμπί πυραύλου που έφερε πυρηνική κεφαλή.

Μιλάμε για εποχή πόλωσης: οι δεξιές εφημερίδες έγραφαν για τις δολοφονικές ορέξεις της Σοβιετικής Ένωσης και οι αριστερές έκαναν λόγο για δυτική προπαγάνδα.

Δίχως το ίντερνετ να μας λιβανίζει συνεχώς με ειδήσεις ή social media για να διασπαρεί ο φόβος και οι δεκάρικες αναλύσεις και δίχως τα κλασικά πάνελ των ιδιωτικών καναλιών, η μόνη πληροφόρηση που είχαμε, οι γονείς μας κι εμείς, ήταν οι εφημερίδες και τα κρατικά κανάλια.

Πραγματικοί ήρωες της σειράς είναι οι απλοί άνθρωποι που βίωσαν την τραγωδία (HBO).

Μιλάμε για εποχή πόλωσης: οι δεξιές εφημερίδες έγραφαν για τις δολοφονικές ορέξεις της Σοβιετικής Ένωσης και οι αριστερές έκαναν λόγο για δυτική προπαγάνδα που προσπαθεί να πλήξει τις επιτυχίες της ιδανικής κοινωνία των Σοβιέτ. Μύλος. Στα σούπερ μάρκετ ακόμη μεγαλύτερος: τέρμα τα εβαπορέ, ανέγγιχτα τα λαχανικά και το φρέσκο γάλα. Αφού δεν πάθαμε σκορβούτο με τόσες κονσέρβες και πάλι καλά να λέμε.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι η νέα μίνι σειρά του HBO με τίτλο«Chernobyl» προσπαθεί να ξεδιπλώσει τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα, αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, Ήρωες  είναι άνθρωποι που μη μπορώντας να κατανοήσουν το μέγεθος της καταστροφής θυσίασαν τους εαυτούς τους, έχασαν δικούς τους ανθρώπους και έμαθαν να ζουν για χρόνια με τον πυρηνικό εφιάλτη και τις επιπτώσεις του.

Περισσότερο από ταινία καταστροφής ή πολιτικού θρίλερ, το Chernobyl είναι ένα ανθρώπινο δράμα (ΗΒΟ).

Η σειρά ήδη έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού παρότι πρόκειται για δύσκολη μυθοπλασία με έντονα τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ και της έρευνας. Θυμίζει πάρα πολύ αυτό που έκανε η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς. Στο βιβλίο της με τίτλο «Τσέρνομπιλ» συνομιλεί με απλούς ανθρώπους που έζησαν την τραγωδία και βίωσαν όλες τις δραματικές πτυχές των μετέπειτα εξελίξεων.

Το Chernobyl που προβάλλεται στο HBO είναι ένα έργο καταστροφής, ένα κατασκοπικό έργο, ένα θρίλερ με στοιχεία πολιτικής ίντριγκας. Πάνω από όλα είναι ένα ανθρώπινο δράμα, διότι πίσω από την μεγάλη εικόνα εμφανίζονται τα τραύματα που άφησε η καταστροφή στις ζωές των απλών ανθρώπων.

Δεν επιθυμεί να ωραιοποιήσει τις εικόνες ούτε και να προβάλλει ασυλλόγιστα τα δράμα προς χάριν της συγκίνησης. Ναι, δεν γίνεται να λησμονήσεις τις εικόνες των σωμάτων που βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου έχει αναλάβει ο ηθοποιός Jared Harris, ο οποίος υποδύεται τον πυρηνικό επιστήμονα Valery Legasov, που ηγείται της ομάδας διάσωσης μετά την καταστροφή, ο Stellan Skarsgård βρίσκεται στο ρόλο του Boris Shcherbina και η Emily Watson συστήνεται ως Ulana Khomyuk, μία ερευνήτρια που προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα. Το cast συμπληρώνουν ακόμη οι Paul Ritter και Jessie Buckley.

Η Ρωσία αποφάσισε να απαντήσει στο HBO με δική της σειρά για το Τσέρνομπιλ.

Oι μέχρι τώρα κριτικές που έχει λάβει η σειρά είναι διθυραμβικές, ενώ το HBO Home Entertainment θα κυκλοφορήσει τη σειρά σε ψηφιακή μορφή στις 24 Ιουνίου, μια έκδοση που θα περιλαμβάνει bonus σκηνές και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές.

Πάντως, επειδή όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση, η Ρωσία αποφάσισε να απαντήσει στο HBO με δική της σειρά για το Τσέρνομπιλ. Την παραγωγή της σειράς θα την αναλάβει η ρωσική κρατική τηλεόραση που θα παρουσιάσει μια άλλη εκδοχή των γεγονότων, εντελώς διαφορετική από αυτή του HBO.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η CIA συμμετείχε στην πυρηνική καταστροφή. Ο σκηνοθέτης Aleksey Muradov ισχυρίζεται ότι θα δείξει «τι πραγματικά συνέβη τότε».

Σε συνέντευξή του στην Komsomolskaya Pravda ο Muradov δήλωσε ότι η δική του εκδοχή προτείνει μια εναλλακτική θεωρία για την τραγωδία στο Πρίπιατ λέγοντας: «Υπάρχει μια θεωρία ότι οι Αμερικανοί διείσδυσαν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ. Πολλοί ιστορικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι την ημέρα της έκρηξης ένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού εργάστηκε στον σταθμό».

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει στην παραγωγή της σειράς με σχεδόν 463.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναβιώσουν περασμένες εποχές Ψυχρού Πολέμου σε καλλιτεχνικό πεδίο πλέον. Για τους Ρώσους, η ιστορία του Τσερνόμπιλ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί ένα στίγμα από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αλλά για εκείνους ένα αφήγημα για το πώς εκείνα τα χρόνια οι ΗΠΑ και οι CIA προσπάθησαν να υποσκάψουν την «ανωτερότητα» της ΕΣΣΔ.

 

Διαβάστε ακόμα: After Life, η σειρά του Netflix που σε κάνει να κλαις και να γελάς ταυτόχρονα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top