Ο Δημήτρης Βλάικος φωτογραφίζει τις ψυχές της πόλης

  Μέσα από τη νέα του έκθεση «Soul Project», που παρουσιάζεται στη Cookoovaya από τις 13 Απριλίου, ο γνωστός φωτογράφος μας βάζει μέσα στη ψυχή των ανθρώπων - ανθρώπων που έχουν να πουν μια μοναδική ιστορία.

   

  Η νέα έκθεση του Δημήτρη Βλάικου με τίτλο «Soul Project» παρουσιάζεται στη Cookoovaya.

  «Φυσιογνωμίες αναλλοίωτες στο χρόνο σε φόρμες γεμάτες ελληνικότητα, που αν τις απομονώσεις μπορούν να σε ταξιδέψουν στο χρόνο».

  Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Βλάικος μας βάζει στον κόσμο της νέας του έκθεσης Soul Project, που «ανοίγει τις πόρτες της» την Παρασκευή 13 Απριλίου στη Cookoovaya. Μια έκθεση αφιερωμένη στις ψυχές της πόλης που βρίσκονται παντού, σε ό, τι τυχαίο και καθημερινό, σε κάθε φιγούρα και αντικείμενο. Πώς όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα; Τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε;

  «Η απόφαση γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της παρατήρησης των ανθρώπων του τόπου μου και της επιθυμίας να καταγράψω τις μορφές και τις εκφράσεις τους. Αυτό είναι που με γοητεύει στα πορτρέτα. Κάθε άνθρωπος αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή και έχει να μας πει μια μοναδική ιστορία ζωής».

  «Το στοίχημα ήταν να αποτυπώσω τους ανθρώπους ως ένα παζλ που συνθέτουν μια κοινωνία».

  – Ποιο ήταν το στοίχημα που βάλατε με τον εαυτό σας και ποιο το μήνυμα που θέλατε να περάσετε με αυτό το project;
  Το στοίχημα ήταν να αποτυπώσω τους ανθρώπους ως ένα παζλ που συνθέτουν μια κοινωνία. Όμως δεν με ικανοποιούσε μια απλή καταγραφή της μορφής τους, θέλησα να «φωτογραφίσω» την ψυχή τους. Θέλησα να αποτυπώσω εκείνη την πλευρά του ανθρώπου που είναι γεμάτη αισιοδοξία και αξιοπρέπεια και αυτό δεν είναι εύκολο όταν έχεις στην διάθεσή σου 1-2 λεπτά με τον καθένα τους.

  – Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους ανθρώπους που φωτογραφήσατε;
  Οι συμμετέχοντες ήταν άλλοτε περαστικοί και άλλοτε θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων. Φωτογραφήθηκε όποιος είχε διάθεση, κάποιοι έβλεπαν τους φίλους τους και ήθελαν και εκείνοι. Κάποιοι άλλοι το έμαθαν και έσπευσαν Δεν έκανα επιλογή και μάλιστα δημοσίευσα όλα τα πορτρέτα που φωτογράφισα.

  «Οι συμμετέχοντες ήταν άλλοτε περαστικοί και άλλοτε θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων. Φωτογραφήθηκε όποιος είχε διάθεση, κάποιοι έβλεπαν τους φίλους τους και ήθελαν και εκείνοι».

  – Πόσο καιρό σας πήρε για την ολοκλήρωσή του; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
  Περισσότερο χρόνο απαίτησε η σχεδίαση παρά η εκτέλεση. Είχα ξεκινήσει να τους φωτογραφίζω στο χώρο τους. Στην πορεία είδα ότι δεν αποτυπωνόταν αυτό που ζητούσα σαν έκφραση. Οι φωτογραφίες στον χώρο τους, έβγαιναν στημένες, μάλλον διότι ένιωθαν ότι έμπαιναν σε διαδικασία φωτογράφισης και έπρεπε να στηθούν. Μετά συνέχισα να τους φωτογραφίζω στο στούντιο μου και ήταν κάπως καλύτερα αλλά και πάλι δεν ήμουν ικανοποιημένος. Ήθελα η διαδικασία της φωτογράφισης να είναι ζωντανή, να έχει ενέργεια και περισσότερα ερεθίσματα για μένα αλλά και για τον φωτογραφιζόμενο. Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα του καφενείου της αγοράς. Εκεί όπου καθημερινά, άνθρωποι κάθε είδους συγκεντρώνονται και αλληλεπιδρούν. Τελικά κατέληξα να φωτογραφίσω 140 πορτρέτα σε 2 μέρες.

  – Τι σημαίνει για εσάς η έννοια «ψυχή της πόλης»;
  Κάθε πόλη έχει τη δική της προσωπικότητα και τις δικές της ιδιαιτερότητες, όπως ακριβώς και κάθε άνθρωπος. Πίσω από αυτό που βλέπουμε σε ένα τόπο βρίσκεται αυτό που τον τροφοδοτεί, αυτό που του δίνει ενέργεια και χαρακτήρα. Οι άνθρωποι του. Κάπως έτσι δεν συμβαίνει με την ψυχή και το σώμα; Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως η πόλη είναι το σώμα, αυτό που βιώνουμε με τις αισθήσεις μας και οι άνθρωποι η ενέργεια που το κινεί.

  Η έκθεση «Soul Project» θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

  – Τι ήταν αυτό που σας έμεινε (ή που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση) από το Soul Project;
  Αυτό που δεν περίμενα να συμβεί ήταν στην πρώτη έκθεση που έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Για πρώτη φορά άνθρωποι της αγοράς και ηλικιωμένοι μπήκαν σε χώρο τέχνης. Μάλιστα πολλοί μπήκαν τρεις και τέσσερις φορές φέρνοντας περήφανοι φίλους και συγγενείς.

  Soul Project
  Που: Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα, τηλ.: 210 7235 005
  Πότε: Έως 31 Μαΐου
  Για να δείτε όλο το φωτογραφικό project μπείτε εδώ.

   

  //Ο Δημήτρης Βλάικος είναι φωτογράφος. Μέσα από τις εικόνες του αφηγείται ιστορίες που τεκμηριώνουν την πραγματικότητα, διαμορφώνοντας πορτρέτα που σχετίζονται με το περιβάλλον τους ή αλληλεπιδρούν με αυτό. Συνεργάζεται με περιοδικά και εταιρίες στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί από οργανισμούς όπως το National Geographic.

   

  Διαβάστε ακόμα: Κομμάτια από τα σώματα των γυναικών που αγαπάμε

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Πιο δημοφιλή

  Έτσι μιλούν οι ποιητές μας για τη Μαρία τη Μαγδαληνή και τη σύνδεσή της με τον Ιησού και το Θείο Πάθος: «τα παλιά της χρέη», «το αποκλειστικά δικό της μαρτύριο», «το κλάμα της, το φίλημα των ζεστών Του ποδιών»... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα του είδους.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Ηθοποιός, σκηνοθέτης, δημόσιο πρόσωπο με άποψη για την πολιτική. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ένας από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της γενιάς του, μιλάει δίχως περιστροφές στην Μία Κόλλια.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Εκρηκτικός και ετοιμόλογος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και γνωστός κριτικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, μιλάει στο Andro με ονόματα και διευθύνσεις για τα στραβά της χώρας.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Στο έργο του μεγάλου Αρχαίου ιστορικού -του «πατέρα της ιστορίας»- βρίσκουμε στοιχεία λιμπερτινισμού που θα έκαναν τους πρωταγωνιστές του Game of Thrones να κοκκινίσουν. Γράφει ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή
  Button to top Andro