Στη Νικόπολη, όπου ίδρυσε τη φιλοσοφική του σχολή ο Επίκτητος.

Δυο νέοι με διαφορετικό background που βρέθηκαν κάποια στιγμή σε μια δουλειά που είχε να κάνει με βιβλία, έφτιαξαν το δικό τους εκδοτικό οίκο, το ΔΩΜΑ. Χρειαζόμασταν -μπορεί να σκεφτεί κανείς- έναν ακόμα εκδοτικό οίκο; Δεν έχουμε αρκετούς;

Αρκετούς ίσως έχουμε. Εδώ όμως μιλάμε περισσότερο για ένα στοίχημα παρά για έναν στοιχημένο, δίπλα στους άλλους, εκδοτικό. Ένα εγχείρημα με την «μορφή» εκδοτικού. Το πρώτο τους βιβλίο είναι ενδεικτικό της φαιάς ουσίας που αναμένεται να μπει στον απινιδωτή. Είναι η Ελευθερία του Επίκτητου. Ένα αρχαίο κείμενο. Με μια μετάφραση αλλά και μια κατανόηση που μιλάει κατευθείαν όχι μόνο στη σημερινή νόηση αλλά και στις (βάσιμες) αμφιβολίες μας για το πόσο «ελεύθεροι» καταλήξαμε να είμαστε τελικά. Για αρχή, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής ένιωσαν αρκετά ελεύθεροι να αποτινάξουν ό,τι εντύπωση είχαμε μέχρι σήμερα για τα αρχαία κείμενα και να επιλέξουν κάποιο που το «χρειαζόμασταν» ως αναγνώστες. Ο Θάνος μάλιστα είναι αυτός που το μετέφρασε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν με τέτοιου τύπου βιβλία. Θα «παίξουν» ελεύθερα με όσα βιβλία μπορεί να ορεχθεί ένας intellectually curious -όπως λένε και οι ίδιοι- άνθρωπος. Ακόμα και αυτοί που δεν γούσταραν τα βιβλία, θα βρουν εδώ αρκετούς λόγους να διαβάσουν.

Η θέα από τον νέο εκδοτικό οίκο ΔΩΜΑ.

– Από πού προέρχεστε εσείς οι δύο, από ποιο χώρο; Έχει να κάνει το παρελθόν σας με την κοινή σας επιλογή να ξεκινήσετε το ΔΩΜΑ;
Ο Θάνος σπούδασε νομική στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Ήταν για χρόνια ο αναπληρωτής διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και διευθυντής του γραφείου των ΠΕΚ στην Αθήνα. Επίσης, διηύθυνε τη σειρά «Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη» και, μαζί με τον Νίκο Κουμπιά, τη σειρά «Προοπτικές».

Η Μαριλένα δούλευε για περισσότερα από δέκα χρόνια στο δημιουργικό διαφημιστικών εταιρειών και στη συνέχεια στο τμήμα επικοινωνίας οργανισμών, πριν αναλάβει Υπεύθυνη Επικοινωνίας στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Εκεί συναντηθήκαμε και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα προσωπικό επαγγελματικό εγχείρημα, ιδρύοντας το ΔΩΜΑ.

– Διαβάζουν οι νέοι στα 30+; Και μάλιστα Επίκτητο και άλλους αρχαίους συγγραφείς;
Νέοι από νέους διαφέρουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις ηλικίες. Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ανθρώπων πράγμα που σημαίνει πως κάποιοι νέοι διαβάζουν αλλά πολλοί, όντως δεν διαβάζουν. Αρχαίους συγγραφείς προφανώς διαβάζουν πολύ λιγότεροι.

Το ΔΩΜΑ ευελπιστεί να κάνει περισσότερους να δοκιμάσουν να γνωρίσουν σπουδαία κείμενα. Τόσο σύγχρονα όσο και αρχαία. Κυρίως όμως απευθύνεται στους νέους που θέλουν να μάθουν περισσότερα, στους intellectually curious. Σε όσους απαιτούν για τον εαυτό τους περισσότερη γνώση, υψηλό περιεχόμενο απαλλαγμένο από τη σοβαροφάνεια. Σε όσους αναγνωρίζουν με ειλικρίνεια τις πνευματικές τους ελλείψεις και αναζητούν μία πρόταση που θα προσφέρει υψηλή ποιότητα με ειλικρινή τρόπο, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο αισθητικής.

«Ο Επίκτητος λέει πως ο καθένας μας κουβαλά επάνω του την ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία της ζωής του».

– Γιατί είναι σημαντικό βιβλίο η Ελευθερία;
Η Ελευθερία είναι το κείμενο με το οποίο πρωτοαρθρώνεται φιλοσοφικά η έννοια της προσωπικής ελευθερίας. Μέχρι τότε, η ελευθερία νοούνταν πρωτίστως ως μία πολιτική ιδιότητα. Είμαι ελεύθερος σήμαινε είμαι πολίτης μιας ελεύθερης πόλης. Με τον Επίκτητο αρθρώνεται η έννοια μιας ελευθερίας ατομικής, που αφορά τον άνθρωπο στη μοναδικότητά του. Είμαι ελεύθερος σημαίνει κατά τον Επίκτητο είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου, φέρω την ευθύνη των αποφάσεών μου, έχω τελικά τον έλεγχο της μοίρας μου. Στην Ελευθερία αρθρώνεται μια, θα λέγαμε, εκκωφαντική διεκδίκηση ελευθερίας: επειδή είμαι ελεύθερος, επειδή έχω την ευθύνη της ζωής μου, γι’ αυτό και έχω την ευτυχία μου υπό τον έλεγχό μου. Τίποτα δεν μπορεί να με αγγίξει, τίποτε δεν μπορεί πραγματικά να με βλάψει.

Η δύναμη με την οποία εκφράζει το μήνυμά της αυτή η περήφανη και στοργική ψυχή νομίζουμε θα βρει αντίκρισμα και στα σημερινά αυτιά που, πολύ εύκολα, ενδέχεται να προσπαθήσουν ν’ αποδιώξουν από πάνω τους την ευθύνη της δικής τους ζωής και ν’ αναζητήσουν βολικές δικαιολογίες για τις πιθανές αποτυχίες τους. Ο Επίκτητος λέει πως ο καθένας μας κουβαλά επάνω του την ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία της ζωής του. Και μάλιστα το λέει αυτό με μια εκφραστική ευθύτητα η οποία σπανίζει, ξεγυμνώνοντας τον άνθρωπο από τις συνηθισμένες υπεκφυγές πού ’ναι μαθημένος να επικαλείται.

Η πρώτη έκδοση της Ελευθερίας του Επίκτητου εξαντλήθηκε, μόλις 15 μέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου.

– Τι θα ακολουθήσει; Και γενικά τι χαρακτηριστικό θέλετε να έχουν τα βιβλία που θα βγαίνουν από το ΔΩΜΑ;
Για το τι θ’ ακολουθήσει προτιμάμε να μένουμε νεφελώδεις, όσο και αν μας ενοχλεί η ασάφεια. Το κάνουμε αυτό επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το στοιχείο του αιφνιδιασμού του αναγνωστικού κοινού, επιχειρώντας να βραχυκυκλώσουμε τις εύκολες αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει το άκουσμα ενός προγραμματιζόμενου τίτλου. Όταν ακούς το όνομα ενός συγγραφέα ή ενός τίτλου, σου δημιουργείται μια εντύπωση, βασισμένη στις μέχρι τώρα προσλαμβάνουσές σου. Αυτή την εντύπωση εμείς θέλουμε να την μπερδέψουμε, να την ανακατώσουμε, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να δει το βιβλίο με μια ξανακερδισμένη φρεσκάδα.

Όσον αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά των βιβλίων μας, η βασική μας γραμμή και η βασική υπόσχεση προς το κοινό μας είναι να προσφέρουμε τα απολύτως αναγκαία αναγνώσματα για τον σύγχρονο άνθρωπο που διεκδικεί για τον εαυτό του μια καλύτερη μόρφωση και μια πλουσιότερη κατανόηση του εαυτού του και της ζωής του, μέσα από κείμενα υψηλού περιεχομένου, αλλά ανέλπιστα προσιτά. Κείμενα για τα οποία θα μπορεί να πει, ελπίζουμε με χαρά, «ναι, κατάλαβα τι είπε το κείμενο, και κέρδισα κάτι σημαντικό διαβάζοντάς το, ενώ φοβόμουνα ότι δεν θα τα κατάφερνα ή ότι θα βαριόμουνα».

[Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η πρώτη έκδοση της Ελευθερίας του Επίκτητου είχε ήδη εξαντληθεί, 15 μέρες μόλις μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, και η δεύτερη είχε κιόλας κυκλοφορήσει]

 

// Επισκεφθείτε διαδικτυακά τον εκδοτικό οίκο Δώμα στο επίσημο site του και στη σελίδα του στο Facebook.

 

Διαβάστε ακόμα: Η νύχτα που πέθανε η Μέριλιν

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top