Self-portrait with Chinese Lantern Plant, 1912.

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Οκτωβρίου 1918. Η Ισπανική γρίπη που πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη -και στο πέρασμά της θα σκοτώσει 20 εκ. ανθρώπους- θα «χτυπήσει» το σπίτι του Egon Schiele. Στις 28/10 πεθαίνει η γυναίκα του Edith, τρεις μέρες θα ακολουθήσει και αυτός. Ήταν μόλις 28 ετών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Egon Schiele δεν πρόλαβε να ζήσει ούτε καν 3 γεμάτες δεκαετίες, το έργο που άφησε πίσω του, επηρέασε πολλούς και μεγάλους καλλιτέχνες των επόμενων δεκαετιών – από τον Francis Bacon μέχρι τον David Bowie. Για αυτό και οι εκδόσεις Taschen τον τιμούν με την κυκλοφορία του βιβλίου The Complete Paintings 1909–1918.

Αριστερά: Standing Nude with Orange Stockings, 1914. Δεξιά: Nude Figure (Mime van Osen), 1910.

Γεννημένος το 1890 στην αυστριακή πόλη Τουλν, ο Schiele έδειξε από νωρίς ότι δεν τα πήγαινε καλά με τα γράμματα -οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν απογοητευτικές- ωστόσο είχε κλίση προς την ζωγραφική. Κάτι που δεν δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει ο θείος του Leopold Czihaczek (που είχε αναλάβει την κηδεμονία του μετά τον θάνατο του πατέρα του), με αποτέλεσμα να τον στείλει στη Σχολή Καλώς Τεχνών της Βιέννης το 1906.

Το πάθος του για τα γυμνά, αλλά και η χρήση ανήλικων γυναικών ως μοντέλα, είχαν ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανήλικων γυναικών.

Εκεί ο 16χρονος Egon θα αντέξει έναν χρόνο, καθώς η αυστηρότητα των καθηγητών δεν ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία και χαρακτήρα του. Το αποτέλεσμα ήταν το 1907 να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, δίπλα στον Gustav Klimt, γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους για την ανακάλυψη νέων ταλέντων.

Στα 17 του χρόνια ο Schiele θα αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια του μεγάλου ταλέντου του. Ένα ταλέντο που όμως θα τον φέρει και αντιμέτωπο με τις αυστριακές αρχές. Το πάθος του για τα γυμνά, αλλά και η χρήση ανήλικων γυναικών ως μοντέλα, είχαν ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 1912 όταν οι αστυνομικοί, εισέβαλαν στο στούντιο του για να τον συλλάβουν βρήκαν εκατοντάδες σχέδια γυμνών γυναικών.

Coitus, 1915.

Στη δίκη που ακολούθησε ο Schiele κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκων, όμως βρέθηκε ένοχος για δημιουργία πορνογραφικού υλικού, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για 3 μέρες. Ή, για την ακρίβεια, τόσος χρόνος χρειάστηκε για να σχεδιάσει 12 σκίτσα για τη ζωή του μέσα στη φυλακή.

Τα τελευταία 3 χρόνια της ζωής του μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος χαοτικά. Το 1915 παντρεύτηκε την Edith Harms, τρεις μέρες αργότερα κατατάχθηκε στον στρατό (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος), παράλληλα παρουσίαζε τα έργα του σε εκθέσεις στο Βερολίνο, την Πράγμα, τη Ζυρίχη, την Δρέσδη, ενώ το 1917 επέστρεψε στη Βιέννη για να αφοσιωθεί στη δουλειά του.

Αριστερά: Schiele, Drawing a Nude Model before a Mirror, 1910. Δεξιά: Kneeling Girl in Orange Dress (Gertrude Schiele), 1910.

Δεν πρόλαβε. Στις 31 Οκτωβρίου του 1908 θα άφηνε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, έχοντας πάντως προλάβει να ζωγραφίσει μερικά πορτραίτα της Edith που είχε πεθάνει τρεις ημέρες πιο πριν.

//Το βιβλίο Egon Schiele. The Complete Paintings 1909–1918 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen. 

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος του πλανήτη που μάλλον δεν γνωρίζεις

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top