Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου. (Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου)

Αν οι κανόνες έχουν φτιαχτεί για να τους γκρεμίζουμε και οι εικόνες έχουν φτιαχτεί για να μην φυλακιζόμαστε σε αυτές, τότε η τέχνη του Ευριπίδη Λασκαρίδη επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Ο σκηνοθέτης και καλλιτέχνης, που έχει θητεύσει δίπλα στον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τιμήθηκε λαμβάνοντας το Pina Bausch Fellowship για το 2016, κάνει τα τελευταία χρόνια δουλειές που ξεχωρίζουν κάθε φορά. Με την τελευταία του, το Relic, ταξίδεψε σε 20 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Με την πιο νέα δουλειά του για την οποία συζητάμε, τους Τιτάνες, θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών πριν την πάει σε Βαρκελώνη, Τορίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και αλλού. «Είναι χορός;» μπορεί να ρωτήσει κάποιος. «Είναι θέατρο;». Το Φεστιβάλ το έχει κατατάξει στον Χορό, αλλά αν κρίνουμε από την πρώτη γεύση που πήραμε, να περιμένετε να δείτε ένα είδος παραστατικής τέχνης όπου οι (δύο) ήρωες μετασχηματίζονται, σε ένα σύμπαν όπου το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός και οι πιο σκοτεινές τους πλευρές δε σε αφήνουν να βαλτώσεις.

«Οι “Τιτάνες” είναι ένας φόρος τιμής στη ρωγμή, μία ωδή στις αποτυχημένες προσπάθειές μας ανά τους αιώνες προς έναν άμωμο κόσμο». (Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου)

– Τι πραγματεύονται οι Τιτάνες;
Οι Τιτάνες είναι ένας φόρος τιμής στη ρωγμή, μία ωδή στις αποτυχημένες προσπάθειές μας ανά τους αιώνες προς έναν άμωμο κόσμο. Ένας ύμνος στην αποτυχία με ένα όμως τρυφερό βλέμμα στα όρια των δυνατοτήτων του γένους μας.

– Κάνετε ένας είδος παραστατικής τέχνης που δεν ξέρω πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα. Είναι; Στο εξωτερικό που έχετε παρουσιάσει δουλειές σας υπήρχε διαφορά στην απήχηση;
Οι παραστατικές τέχνες, εδικά τις τελευταίες δεκαετίες, τολμούν να δοκιμάζουν νέες τρόπους αφήγησης και κυρίως δοκιμάζουν να μετακινηθούν από τις κλασικές δομές του θεάτρου ή του χορού. Ο στόχος είναι ένα φρέσκο και όσο το δυνατόν πιο ειλικρινές αφήγημα. Ούτε στην Ελλάδα όμως αλλά ούτε και στο εξωτερικό είναι διαδεδομένες οι πειραματικές τέχνες, παραστατικές ή άλλες. Ευτυχώς για εμάς στα περισσότερα μέρη του κόσμου και κατεξοχήν στην Ευρώπη υπάρχουν φεστιβάλ που αγαπούν τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές φωνές και τις προσκαλούν για να ταράξουν τα νερά της νόρμας.

 «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή και άρα την τέχνη χωρίς χιούμορ και αυτοσαρκασμό».

Η τελευταία δουλειά του Ευριπίδη Λασκαρίδη, με τίτλο «Relic», ταξίδεψε σε 20 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. (Φωτογραφία: Μίλτος Αθανασίου)

– Η προηγούμενή σας δουλειά, το Relic, ήταν ένας σχολιασμός με βασικούς άξονες τη «μεταμόρφωση» και το «γελοίο», που σας συνοδεύουν σε μεγάλο βαθμό στο έργο σας. Οι Τιτάνες θα κινούνται στους ίδιους άξονες ή διαφορετικούς;
Δεν μπορώ να φανταστώ το θέαμα χωρίς κάποιου τύπου μετασχηματισμό στην φόρμα, στην εικόνα του ερμηνευτή. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή και άρα την τέχνη χωρίς χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Εκεί έρχεται το γελοίο. Με αυτά τα δύο συστατικά μπορώ να αισθάνομαι ότι έχω εργαλεία στην πρόβα για να δημιουργήσω. Και στους Τιτάνες λοιπόν δεν θα μετακινηθώ από αυτά. Απλά εδώ δοκιμάζουμε με την ομάδα μας να πάμε ακόμη πιο βαθιά σε μία παράλληλη μετουσίωση πιο εσωτερική, πιο σκοτεινή ίσως.

– Από το Φεστιβάλ Αθηνών το φετινό, ως θεατής, τι άλλο θα θέλατε να δείτε, τι σας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον;
Σίγουρα τους Forced Entertainment από την Βρετανία, την Πορτογαλέζα Marlene Monteiro Freitas και του Ισπανού Pere Faura.

– Στο μέλλον, αν θα δίνατε άλλη τροπή στη δουλειά σας, τι τροπή θα θέλατε ιδανικά να δώσετε;
Ωραία ερώτηση γιατί είναι κάτι που το σκέφτομαι και αναρωτιέμαι καθημερινά… Δεν έχω ιδέα και το ερώτημα είναι ανοιχτό -και πολύ φοβιστικό που είναι ακόμα ανοιχτό- αλλά στη συνταγή θα έβαζα σίγουρα τα ταξίδια και την αναζήτηση πάσης φύσεως δημιουργικών projects ώστε να μη σταματώ να μαθαίνω όλο και κάτι καινούργιο.

Info
Τιτάνες, του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Που: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πειραιώς 260, 6-8 Ιουνίου 2017
Σκηνοθεσία, χορογραφία & σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνευτές: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
http://greekfestival.gr


// Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι σκηνοθέτης και ερμηνευτής. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στη Σκηνοθεσία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου. Το 2009, σχημάτισε την ομάδα OSMOSIS, με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Εμπρός, στο Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας κ.ά., ενώ ως περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τον Robert Wilson, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου κ.ά. Το τελευταίο έργο της ομάδας OSMOSIS, με τίτλο Relic, επιλέχθηκε το 2015 από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και έχει ταξιδέψει ήδη σε 20 διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, ενώ το νέο της έργο, με τίτλο Τιτάνες, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή και θα παρουσιαστεί 6-7-8 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόσφατα απέσπασε το Pina Bausch Fellowship για το έτος 2016 και με την ευκαιρία αυτή ακολούθησε τον διεθνούς φήμης δημιουργό Lemi Ponifasio σε Νέα Ζηλανδία και Χιλή.


 

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Ρήγος – Ο Ερωτόκριτος είναι επανάσταση

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top