11-goldeneye-book-1.w750.h560.2x

Με τον Sean Connery ως James Bond στα γυρίσματα της ταινίας Dr. No. (Φωτογραφία από το Vulture)

«Ποτέ δεν πρέπει να λες “όχι” σε μια περιπέτεια, διαφορετικά η ζωή σου θα κυλήσει πολύ βαρετά». Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τα παραπάνω λόγια να τα λέει ο James Bond, πίνοντας μαρτίνι, καπνίζοντας ένα τσιγάρο και φλερτάροντας μια ξανθιά αιθέρια ύπαρξη. Αλλά όχι. Αυτά τα είχε πει ο Ian Fleming, κάποια στιγμή στη ζωή του. Λόγια, τα οποία έκανε πράξη στα 56 χρόνια που έζησε.

Ένας ευκατάστατος «επαναστάτης»

Ο Ian προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια, καθώς ο πατέρας του, προτού σκοτωθεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μέλος της βρετανικής Βουλής. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να κάνει ότι ήθελε στη ζωή του, αλλά τόσο οι μέτριες επιδόσεις του στα μαθήματα όσο και η αντιδραστική διάθεσή του, τον οδήγησαν σε μονοπάτια γεμάτα περιπέτεια.

Ian_Fleming-6

Ποζάροντας ως James Bond. (Φωτογραφία από pages.bookstellyouwhy.com)

Μια περιπέτεια που ξεκίνησε όταν εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Ίτον, προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα στη Στρατιωτική Ακαδημία Στάντχαρστ. Το όνειρό του ήταν να δουλέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τον πρόλαβε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας πόλεμος, που σκόρπισε τη φρίκη σε όλον τον κόσμο, αλλά παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στον Fleming να δείξει τα ταλέντα του.

Το 1939 γίνεται το δεξί χέρι του Ναυάρχου John Godfrey, αποκτάει το κωδικό όνομα «17F» και ξεκινάει τη δράση του στις μυστικές υπηρεσίες του Βρετανικού Ναυτικού. Το 1941 γίνεται υπεύθυνος της Επιχείρησης Goldeneye, όπου παρακολουθούσαν την Ισπανία για να δουν αν θα συμμαχούσε με τη Γερμανία του Χίτλερ. Το 1943 φτιάχνει την ειδική μονάδα 30AU, μια μονάδα με 30 κομάντο που βρισκόταν μπροστά από τις γραμμές πολέμου και προσπαθούσε να κλέψει έγγραφα των εχθρών. Το 1944 συμμετέχει στην ομάδα T-Force, με σκοπό να πάρουν την επιστημονική και βιομηχανική τεχνολογία των Γερμανών, προτού αυτοί καταστρέψουν τα στοιχεία.
Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του ήταν επιτυχημένες, ο Flaming δεν ήταν δημοφιλής ανάμεσα στους στρατιώτες, τους οποίους συχνά μείωνε με τα λόγια του.

Η «γέννηση» του James Bond

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Fleming γίνεται Διευθυντής στην εφημερίδα Kemsley. Μια θέση που του πρόσφερε πολλά ταξίδια, αλλά και αρκετή ξεκούραση, καθώς στο συμβόλαιό του είχε ζητήσει να έχει τρεις μήνες διακοπές το χρόνο. Μήνες που άρχισε να τους περνάει στην Τζαμάικα. Εκεί, άλλωστε, άρχισε να γράφει και το πρώτο μυθιστόρημα με ήρωα τον κατάσκοπο 007, γνωστό σε όλον τον κόσμο ως James Bond (το όνομα ενός γνωστού ορνιθολόγου της Καραϊβικής).

Ian-Fleming

«Ποτέ δεν πρέπει να λες “όχι” σε μια περιπέτεια, διαφορετικά η ζωή σου θα κυλίσει πολύ βαρετά». (Φωτογραφία από το harrogateinternationalfestivals.com)

Για τις περισσότερες ιστορίες του Bond, εμπνεύστηκε από προσωπικές του περιπέτειες, τις οποίες εμπλούτισε με φανταστικά γεγονότα. Το πρώτο μυθιστόρημα του 007 είχε τίτλο Casino Royal και κυκλοφόρησε το 1952. Τα πρώτα του βιβλία, αν και δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά σε πωλήσεις. πήραν καλές κριτικές. Κι αυτό όμως άλλαξε με την κυκλοφορία του Dr. No το 1957, όταν πολλοί κριτικοί κατηγόρησαν για «μπανιστήρι και σαδισμό» τον Fleming.

Όμως, η μεταφορά του Bond στη μεγάλη οθόνη, αλλά και η δήλωση του JFK ότι το Από τη Ρωσία με Αγάπη είναι ένα από τα αγαπημένα του βιβλία, θα αλλάξει όλο το κλίμα. Ο 007 πηγαίνει στον κινηματογράφο και γίνεται ο απόλυτος κατάσκοπος όλων των εποχών.

«Οι άντρες θέλουν μια γυναίκα που να μπορούν να “ανάβουν” και να “σβήνουν” σαν πορτατίφ».

Αντιπάθεια για τις γυναίκες

Βέβαια, αν σταματούσαμε να μιλάμε για τον Fleming εδώ, θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιστορία. Αλλά, όπως όλες αυτού του τύπου οι ιστορίες, έτσι και αυτή έχει τη σκοτεινή της πλευρά. Στην περίπτωση του Fleming δεν είναι άλλη από την αντιπάθειά του για το γυναικείο φύλο, το οποίο το έβλεπε μόνο σεξουαλικά και δεν σεβόταν καθόλου.

«Οι άντρες θέλουν μια γυναίκα που να μπορούν να “ανάβουν” και να “σβήνουν” σαν πορτατίφ». Αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές ατάκες αντιπάθειάς του για τις γυναίκες. Οι ιστορικοί λένε πως όλο αυτό πηγάζει από τις κακές σχέσεις που είχε με τη μητέρα του, η οποία τον υποτιμούσε συνεχώς και ήθελε να ελέγχει τη ζωή του. Ίσως και να έχουν δίκιο, αλλά και πάλι μερικά πράγματα που είπε ήταν υπερβολικά.

Ο Ian Fleming πέθανε το 1964 από ανακοπή, εξαιτίας των καταχρήσεων που έκανε. Τα βιβλία του με ήρωα τον James Bond έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top