«Les premières œuvres de Jacques Devaulx»: Ένα αριστούργημα της θαλάσσιας εξερεύνησης του 16ου αι.

Οι ναυτικοί χάρτες του διάσημου Γάλλου χαρτογράφου και κοσμογράφου Jacques Devaux ανατυπώνονται σε ένα υπέροχο λεύκωμα από την Taschen

 

Eνα θαυμάσιο ναυτικό εγχειρίδιο με ναυτικές, χαρτογραφικές και αστρονομικές ιδέες και σκέψεις.

500 χρόνια μετά την ίδρυση του ιστορικού γαλλικού λιμανιού της Χάβρης, η TASCHEN παρουσιάζει μία πανομοιότυπη αναπαραγωγή του «Les premières œuvres de Jacques Devaulx» που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον… Jacques Devaulx, το 1583. Ένα θαυμάσιο ναυτικό εγχειρίδιο, που δεν περιέχει μόνο ναυτικές, χαρτογραφικές και αστρονομικές ιδέες και σκέψεις, αλλά και τις δικές του παρατηρήσεις, σημειώσεις και καταγραφές ως ναυτικός, υδρογράφος, κοσμογράφος και χαρτογράφος.

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό χειρόγραφο, αφιερωμένο στον Δούκα της Joyeuse,  το οποίο κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις – η πρώτη το 1583 και η δεύτερη το επόμενο έτος, με μικρές διαφορές- και με τον τίτλο «Les premières œuvres de Jacques Devaulx: pillote en la marine».

Ο Jacquaes Devaulx είναι πέμπτος γιος ενός καπετάνιου πλοίου ο οποίος είχε σαν κύρια δουλειά την ευθύνη του ελιγμού μέσα και έξω από τα λιμάνια.

Ο Jacques Devaulx ζούσε στη Χάβρη– στα περισσότερα συγγράμματα τον συναντάμε ως de Vaulx, αλλά και σε άλλα ως de Vaux. Πέμπτος γιος ενός  καπετάνιου πλοίου, ο Jacques ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, δηλαδή κάνει τη δουλειά αυτού που έχει την ευθύνη του ελιγμού μέσα και έξω από τα λιμάνια, τα οποία ξέρει απ έξω κι ανακατωτά.

Ο Devaulx εκπαιδεύτηκε στο σχολείο του Dieppe, πόλη που σήμερα έχει 30.000 κατοίκους και αποτελεί σημαντικό χαρτογραφικό κέντρο.

Ο Devaulx όμως δεν στάθηκε στη δουλειά του πατέρα του.Έγινε ένας διάσημος κοσμογράφος της εποχής του και ένας μεγάλος χαρτογράφος στην πραγματικότητα, εκπαιδευμένος στο σχολείο του Dieppe, πόλη που σήμερα έχει 30.000 κατοίκους και αποτελεί σημαντικό χαρτογραφικό κέντρο.

Οι ναυτικοί χάρτες του Ατλαντικού Ωκεανού είναι ένα από τα μέγκα χιτ που θα ανακαλύψουμε εδώ.

Το εν λόγω  λεύκωμα είναι μια εγκυκλοπαιδική αναφορά στους ναυτικούς μιας άλλης εποχής, ένα θαυμάσιο θαλάσσιο έκθεμα για τους βασιλικούς εργοδότες τους, με  περίτεχνα αξιομνημόνευτα και διακοσμημένα αρχεία, τα οποία στο σύνολο τους συνδιαμορφώνουν μία γκάμα ναυτικών και κοσμογραφικών εργαλείων και τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των αστροναύλων, των ναυτικών χαρτών του Ατλαντικού Ωκεανού, των διασωσμένων καταγραφών των ημερήσιων παλιρροιών, των αστρολογικών χαρτών και των μετρήσεων για το ηλιακό υψόμετρο.

Ένας τόμος, αφοσιωμένος σε μια εποχή που οι ναυτικοί έσπρωξαν τα όρια της θαλάσσιας εξερεύνησης στα άκρα.

Εδώ θα βρούμε επίσης τα διαγράμματα τροχών που κατασκευάζονται από περιστρεφόμενα εξαρτήματα, τα οποία θεωρούνται σήμερα ένα πρώιμο παράδειγμα του αναλογικού υπολογιστή. Ένας τόμος, αφοσιωμένος σε μια εποχή που οι ναυτικοί έσπρωξαν τα όρια της θαλάσσιας εξερεύνησης στα άκρα και προσέφεραν μια ματιά στις πρακτικές καθημερινές απαιτήσεις της ναυτικής αναγέννησης.

Αυτή η έκδοση του εντυπωσιακού εγγράφου του Devaulx, που παράγεται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, αναπαράγει κάθε ένα από τα 31 αρχεία με απόλυτη έμφαση  σε όλη τη λαμπρή τέχνη και την επιστήμη τους.

Ο ΧΧL τόμος των 264 σελίδων, περιλαμβάνει επίσης δοκίμια από τους Jean-Yves Sarazin και Gerhard Holzer, καθώς και σχόλια από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συντονίστηκαν, από την Elisabeth Hebert ως την Veronique Haugel-Thill, ενσωματώνοντας το έργο του Devaulx με συναρπαστικές ιδέες για ναυτικούς και εξερευνήσεις του 16ου αιώνα.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Santiago Calatrava: Πως μπορείς να δαμάσεις το έργο του δαιμόνιου Ισπανού σε ένα λεύκωμα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Έτσι μιλούν οι ποιητές μας για τη Μαρία τη Μαγδαληνή και τη σύνδεσή της με τον Ιησού και το Θείο Πάθος: «τα παλιά της χρέη», «το αποκλειστικά δικό της μαρτύριο», «το κλάμα της, το φίλημα των ζεστών Του ποδιών»... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα του είδους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, δημόσιο πρόσωπο με άποψη για την πολιτική. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ένας από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της γενιάς του, μιλάει δίχως περιστροφές στην Μία Κόλλια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Εκρηκτικός και ετοιμόλογος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και γνωστός κριτικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, μιλάει στο Andro με ονόματα και διευθύνσεις για τα στραβά της χώρας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στο έργο του μεγάλου Αρχαίου ιστορικού -του «πατέρα της ιστορίας»- βρίσκουμε στοιχεία λιμπερτινισμού που θα έκαναν τους πρωταγωνιστές του Game of Thrones να κοκκινίσουν. Γράφει ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro