Η βράβευση του Lamar απέδειξε ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να αγνοήσει την ποπ μουσική και την επίδρασή της στον κόσμο. Ούτε καν ένας «απαρχαιωμένος» θεσμός όπως το βραβείο Πούλιτζερ Μουσικής. (Φωτογραφία: Christopher Polk / Getty Images / Ideal Image)

«Το βραβείο έχει αρχίσει να αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης, καθώς αγνοεί επιδεικτικά εδώ και χρόνια μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά μυαλά της χώρας». Με αυτά τα λόγια αποφάσισε να περιγράψει το βραβείο Πούλιτζερ Μουσικής ο γνωστός συνθέτης κλασσικής μουσικής John Adams το 2003, έστω κι αν εκείνη τη χρονιά αυτός ήταν ο μεγάλος νικητής. Όμως τα λόγια του έκρυβαν μια μεγάλη αλήθεια.

Μια αλήθεια που έχει να κάνει με τη λογική που αποφασίζει η κριτική επιτροπή ποιον θα τιμήσει κάθε χρονιά. Από το 1943, όταν και δόθηκε για πρώτη φορά, το βραβείο έχουν κερδίσει μόνο συνθέτες κλασσικής και τζαζ μουσικής. Κανείς άλλος. Τουλάχιστον μέχρι φέτος.

Το τελευταίο του άλμπουμ, με τον τίτλο Damn, θεωρείται ένα από τα κορυφαία του 2017: έχει γίνει Νο.1 στα charts των ΗΠΑ, έχει πουλήσει έως τώρα περισσότερες από 1 εκατομμύρια κόπιες και φυσικά έχει κερδίσει κι ένα βραβείο Grammy.

Στην προσπάθεια που κάνει ο θεσμός για ανανέωση -και φυσικά να σταματήσει η έντονη κριτική εναντίον του- το φετινό βραβείο Πούλιτζερ Μουσικής δόθηκε στον Kendrick Lamar. Και ο 30χρονος ράπερ το άξιζε 100%. Το τελευταίο του άλμπουμ, με τον τίτλο Damn, θεωρείται ένα από τα κορυφαία του 2017: έχει γίνει Νο.1 στα charts των ΗΠΑ, έχει πουλήσει έως τώρα περισσότερες από 1 εκατομμύρια κόπιες και φυσικά έχει κερδίσει κι ένα βραβείο Grammy.

Γεννημένος το 1987 στο Κόμπτον στην Καλιφόρνια, ο Kendrick Lamar κατάφερε και τράβηξε πάνω του την προσοχή των δισκογραφικών εταιριών σε ηλικία 22 ετών, με το mixtape Overly Dedicated. Ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει το παρθενικό του στούντιο δίσκο Section.80 και ο κόσμος του χιπ-χοπ θα ανακαλύψει τη νέα του αγαπημένη φωνή. Βέβαια για να γίνει το μεγάλο άλμα προς την κορυφή έπρεπε πρώτα να συνεργαστεί με την εταιρία Aftermath του Dr. Dre – μια κίνηση που θα τον βάλει στα μεγάλα σαλόνια, θα του «χαρίσει» 12 βραβεία Grammy και θα τον κάνει σταρ πρώτου μεγέθους.

Όσο για το βραβείο Πούλιτζερ Μουσικής; Αυτό μοιάζει με το κερασάκι στην τούρτα μιας επιτυχημένης καριέρας, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό, καθώς απέδειξε ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να αγνοήσει την ποπ μουσική και την επίδρασή της στον κόσμο. Ούτε καν ένας «απαρχαιωμένος» θεσμός όπως το βραβείο Πούλιτζερ Μουσικής, έστω κι αν καθυστέρησε 75 χρόνια.

 

Διαβάστε ακόμα: Isao Takahata, ο διακριτικός γίγαντας των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top