agatha-christie-surrounde-009

«Όταν ο Γιάννης Μαρής εµφανίστηκε στο χώρο του αστυνοµικού µυθιστορήµατος, όλος ο κόσµος διάβαζε φανατικά τους Άγγλους συγγραφείς, µε πρώτη την Άγκαθα Κρίστι».

2.

Ο Γιάννης Μαρής εµφανίστηκε στο χώρο του αστυνοµικού µυθιστορήµατος την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του αγγλικού αστυνοµικού στην Ευρώπη, το καθιερωµένο πλέον «whodunnit», το οποίο ήταν λιγότερο µυθιστόρηµα και περισσότερο διανοητικό παιχνίδι. Όλος ο κόσµος διάβαζε τότε φανατικά τους Άγγλους συγγραφείς, µε πρώτη την Άγκαθα Κρίστι.

Η συνταγή αυτού του µυθιστορήµατος είναι παγκο­σµίως γνωστή. Από τη µία, ο ιδιοφυής ή ιδιόρρυθµος ντετέκτιβ, ο οποίος λύνει το µυστήριο µέσα από µια διανοητική διαδικασία. Και, από την άλλη, ο συγγραφέας που στήνει διαδοχικές παγίδες στον αναγνώστη, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον δολοφόνο, γιατί, αν τον ανακάλυπτε, ο ιδιοφυής ντετέκτιβ θα είχε ακυρωθεί.

Ο Γιάννης Μαρής ήταν από τους πρώτους στην Ευρώπη που έσπασαν αυτήν την παράδοση. Ο ήρωάς του δεν είναι ντετέκτιβ, αλλά αστυνοµικός. Οι µόνοι συγγραφείς που είχαν ήρωες αστυνοµικούς την ίδια εποχή ήταν ο Ζορζ Σιµενόν, µε τον αστυνόµο Μεγκρέ, και η Νεοζηλανδή Νάιο Μαρς, µε τον αστυνόµο Ρόντρικ Αλέιν. Αλλά και η Νάιο Μαρς είχε βάλει στο πλευρό του Αλέιν ως σύζυγο µια διάσηµη ζωγράφο, την Τρόι Αλέιν, για να διαχωρίσει τον ήρωά της από τους υπόλοιπους αστυνοµικούς.

Ο Μαρής κατάλαβε πολύ νωρίς ότι οι αστυνοµικοί που ασχολούνται µε τη διαλεύκανση εγκληµάτων δεν είναι ούτε ιδιοφυείς ούτε περίεργοι. Είναι απλοί άνθρωποι, συνήθως µικροαστοί, οι οποίοι κάνουν ένα επάγγελµα που ενισχύουν µε ένα αίσθηµα δικαιοσύνης.

Στην επόμενη σελίδα: «Ο Γιάννης Μαρής ανήκει στην πρωτοπορία των Ευρω­παίων αστυνοµικών συγγραφέων».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top