30img07821

«Ο Γιάννης Μαρής είναι ο µόνος συγγραφέας εκείνης της εποχής, που ασχολήθηκε συστηµατικά µε την Αθήνα ‘’εντός των τειχών’’». (Φωτογραφία Ιάσων Αποστολίδης, αρχές της δεκαετίας του ’50.)

4.

Ο Γιάννης Μαρής είναι ο µόνος συγγραφέας εκείνης της εποχής, που ασχολήθηκε συστηµατικά µε την Αθήνα «εντός των τειχών», όπως ονόµαζαν τότε την περιοχή που ξεκινούσε από την Ηρώδου του Αττικού, όπου ήταν τα Ανάκτορα, και τελείωνε στους πρόποδες του Λυκαβηττού – περιέκλειε, δηλαδή, ολόκληρο το Κολωνάκι.

Η τάξη που ήταν εγκαταστηµένη «εντός των τειχών» και ήταν αποκοµµένη από την υπόλοιπη Αθήνα ώφειλε την αύξηση του πλούτου της εν πολλοίς στη συνεργασία της µε τους Γερµανούς κατακτητές και στη µαύρη αγορά, η οποία είχε γνωρίσει µια τροµερή «άνθηση» στην περίοδο της Κατοχής.

Τα µυθιστορήµατα του Μαρή, τα οποία ασχολούνται µ’ αυτό το κοµµάτι της Αθήνας, έχουν ως αντικείµενο αυτήν την τάξη των νεόπλουτων.

Οι άλλοι µυθιστοριογράφοι της ίδιας περιόδου ασχολήθηκαν κυρίως µε την υπόλοιπη Αθήνα. Η προτεραιότητα των συγγραφέων της αριστεράς ήταν οι φτωχές συνοικίες της Αθήνας, όχι µόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και για να περιγράψουν τη δύσκολη ζωή των Αριστερών στις συνοικίες αυτές και τους διωγµούς τους από το επίσηµο Κράτος.

Αυτό δεν σηµαίνει ότι η λογοτεχνία αυτή δεν παρήγαγε σηµαντικά έργα. Αρκεί µόνο να αναφέρω ως παράδειγµα τα τρία µυθιστορήµατα του Αντρέα Φραγκιά, Άνθρωποι και Σπίτια, Η Καγκελόπορτα και Λοιµός.

Ο Γιάννης Μαρής είδε την άλλη όψη: πώς απόκτησε τα πλούτη της µια µικρή µειοψηφία που επιβλήθηκε µεταπολεµικά, ως κυρίαρχη τάξη, στην κοινωνική και την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Στην επόμενη σελίδα: «Πολλοί συνέκριναν –και συνεχίζουν να συγκρίνουν– τον Γιάννη Μαρή µε τον Ζωρζ Σιµενόν».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top