Το χωριό Μακόντο, που «γεννήθηκε» στα βιβλία του Marquez, έχει ως βάση του την πόλη Αρακατάκα, γενέτειρα τόσο του συγγραφέα όσο και του Leo Matiz.

    Ήταν το 1955. Ο Gabriel García Márquez είχε από χρόνια μετακομίσει στη Μποκοτά όπου δούλευε ως δημοσιογράφος, αλλά ουσιαστικά έβαζε τις βάσεις για να μετατρέψει το όνειρό του σε πραγματικότητα: να μπει στον κόσμο της λογοτεχνίας. Έπειτα από 7 χρόνια αναζήτησης, θα καταφέρει εκείνη τη χρονιά να βρει έναν εκδότη για να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Ανεμοσκορπίσματα. Η έκδοση ήταν φθηνή και ο εκδοτικός όμιλος μικρός, με αποτέλεσμα πολλά από τα βιβλία να τα πουλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας σε βιβλιοπωλεία, ωστόσο οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

    Η κυκλοφορία των Ανεμοσκορπισμάτων ήταν σημαντική. Όχι μόνο επειδή ο κόσμος είχε την πρώτη του επαφή με τον μετέπειτα σημαντικότερο εκπρόσωπο του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού, αλλά επειδή μέσα από αυτό το βιβλίο γνώρισε και το χωριό Μακόντο. Έναν φανταστικό κόσμο που δημιούργησε ο Márquez και συχνά-πυκνά επέστρεφε σε αυτόν – ιδιαίτερα στο έργο του 100 χρόνια μοναξιάς.

    Leo Matiz και Gabriel García Márquez.

    Όμως υπάρχει περίπτωση το χωριό Μακόντο να μην ήταν απλά δημιούργημα του Márquez; Όχι, μην το googlαρετε, δεν θα το βρείτε σε κάποιο χάρτη. Αλλά αν θέλετε να πάρετε μια γεύση, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε στις φωτογραφίες του Leo Matiz. Ο Κολομβιανός φωτογράφος ήταν «πατριωτάκι» του διάσημου συγγραφέα, καθώς και οι δύο είχαν γεννηθεί στην Αρακατάκα – μια πόλη που αποτέλεσε τη βάση για τη «γέννηση» του χωριού Μακόντο. Και μαζί με τον Márquez έδωσαν σάρκα και οστά σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο.

    Ένας φανταστικός κόσμος που ήρθε στην Αθήνα, μέσα από την έκθεση Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο, που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη.

    Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Leo Matiz συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Márquez.

    Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Leo Matiz συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Márquez. Ένα αποτέλεσμα που σου δίνει την αίσθηση ότι πως πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί, υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με τα κείμενα, πλέκουν τη μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.

    //Η έκθεση «Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» διαρκεί έως τις 29 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

    Η έκθεση «Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» διαρκεί έως τις 29 Ιουλίου.

     

    Διαβάστε ακόμα: «Επικίνδυνες Σχέσεις» – 30 χρόνια αποπλάνησης, ηδονής και εξουσίας

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top