Ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης ως Ελ Γκρέκο στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή.

«Πρόσεχε τι εύχεσαι». Είναι η φράση που από τα 13 μου χρόνια κι έπειτα με έφτασε ως εδώ με τον καλύτερο τρόπο. Για να είμαι ειλικρινής ποτέ μου δεν επεδίωξα, ούτε φαντάστηκα να δω τον εαυτό μου στη μεγάλη οθόνη. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ονομάζομαι Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης και κατάγομαι από την Κρήτη. Λόγω του ότι έχω ζήσει κάποια χρόνια στο όμορφο αυτό νησί, έμαθα να σέβομαι και να αγαπώ τα διαμάντια που έχει βγάλει ο τόπος μου. Μεταξύ αυτών ο Ελ Γκρέκο και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Το καλοκαίρι του 2016 δέχθηκα ένα email: «Κύριε Ανδρουλιδάκη καλημέρα, λέγομαι (….) και δουλεύω στο γραφείο του σκηνοθέτη κ. Σμαραγδή, ο οποίος μου ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί σας. Όποτε μπορέσετε καλέστε μας».

Ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης μαζί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή (αριστερά).

Ποιος μου κάνει τώρα πλάκα, σκέφτηκα; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα να φανταστώ τι μπορεί να θέλει ο σκηνοθέτης. Με περιέργεια αλλά και επιφύλαξη επικοινώνησα μαζί τους και μου είπαν πως ο κύριος Σμαραγδής επιθυμεί ραντεβού μαζί μου το συντομότερο. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα κάλεσα το φίλο δημοσιογράφο και συγγραφέα Αντώνη Τσιπιανίτη και τον ρώτησα αν γνωρίζει τι ετοιμάζει ο Σμαραγδής. Και εκείνος μου απαντά ότι ετοιμάζει την καινούρια του ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Σιωπή.

Δυο μερόνυχτα δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Το πάθος μου για τον Καζαντζάκη και η αγωνία του πώς μπορώ εγώ να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο με είχαν αναστατώσει.

«Ο Γκρέκο επηρέαζε βαθιά τον Καζαντζάκη, (παρ’ότι βεβαίως δεν συνυπήρξαν πότε) και αυτός είναι ο ρόλος μου στην ταινία».

Φτάνει η μέρα του ραντεβού. Μπαίνοντας στο γραφείο του Σμαραγδή συναντώ εκείνον, τη σύζυγό, το γιο του και 10 ακόμα ανθρώπους. Ξαφνικά με βλέπουν και αρχίζουν όλοι μαζί να φωνάζουν: «ΝΑΙ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ! ΝΑΙ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ!» Εγώ, χασκούμενος τους κοιτάζω, ενώ ακόμα -όπως και τα δύο προηγούμενα ξάγρυπνα μερόνυχτα- αναρωτιέμαι για το ποιος είμαι.

Στο γραφείο του μέσα, όταν μείναμε εγώ, εκείνος και η σύζυγός του, κουβεντιάζαμε μια ώρα για τον Καζαντζάκη και την αγάπη μου γι’αυτόν. Σηκώνεται λοιπόν όρθιος, μου δείχνει σε μια φωτογραφία τον Ελ Γκρέκο και μου λέει: «Θέλω να υποδυθείς αυτόν». Δε σας κρύβω πως μου κόπηκε η αναπνοή, με έλουσε κρύος ιδρώτας. «Δεν είμαι ηθοποιός και δεν μπορώ να το κάνω», του λέω σαστισμένος. Και μου απαντά: «Μπορείς να το κάνεις και θα το κάνεις για τον Καζαντζάκη, τον Γκρέκο και για μένα!».

Αμέσως μου φοράει το χαρακτηριστικό κολάρο του Γκρέκο. Εκεί, πλέον, ήταν όλοι σίγουροι ότι είμαι ακριβώς αυτό που έψαχναν.

«Τα γυρίσματα της ταινίας αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη για εμένα εμπειρία. Εκεί γνώρισα τον εξαιρετικό ηθοποιό και άνθρωπο Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο» γράφει ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.

Εδώ, λοιπόν, φτάσαμε στο πρόσεχε τι εύχεσαι: Τον Καζαντζάκη το διαβάζω από νεαρή ηλικία. Θαύμαζα πολύ το έργο του, την όρεξή του για ζωή. Και δεν σας κρύβω ότι πάντα με στενοχωρούσε ότι δεν κατάφερα ποτέ να τον γνωρίσω και να ζήσω όλα αυτά για τα οποία έγραφε. Ο Καζαντζάκης με έχει διαμορφώσει. Είναι ο πατέρας μου, είναι ο παππούς μου, είναι ο ήρωάς μου.

Ο Γκρέκο στη ζωή μου ήρθε ως εξής: Πριν από 20 χρόνια βρίσκει η μητέρα μου δίπλα σε έναν κάδο ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Ελ Γκρέκο, τον οποίο και μου χάρισε, γνωρίζοντας τον θαυμασμό που τρέφω για τον εν λόγω ζωγράφο. Το έργο αυτό, αργότερα, αφού διάβασα το σενάριο διαπίστωσα πως αναπαριστά ένα μέρος της ταινίας.

Στη ζωή ο,τι ευχήθηκα το έπαθα και με το παραπάνω… Όπως τώρα, που παρ’ ότι ευχόμουν κάτι μη ρεαλιστικό, η δύναμη της αναζήτησης με έφερε κοντά στο έργο των ανθρώπων που θαυμάζω.

Ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης ενώ μεταμορφώνεται σε Ελ Γκρέκο.

Τα γυρίσματα της ταινίας αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη για εμένα εμπειρία. Εκεί γνώρισα τον εξαιρετικό ηθοποιό και άνθρωπο Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ενώ στο πλατό επικρατούσε ωραία διάθεση. Δε σας κρύβω πως σε σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων κατακλυζόμουν από έντονα συναισθήματα.

Ο Γκρέκο επηρέαζε βαθιά τον Καζαντζάκη, παρ’ότι δεν συνυπήρξαν πότε χρονικά. Αυτός είναι ο ρόλος του Γκρέκο στην ταινία, αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα…

Θα το διαπιστώσετε μόνοι σας από τις 23 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους.

//Ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης είναι ο δημιουργός του It’s a MAN’s Class.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλέκος Συσσοβίτης, ζωντανός σε μια Νεκρή Ζώνη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top