Τα αρχαία νομίσματα απεικονίζουν παραστάσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, ιστορικές και άλλες, που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή η οποία τα εξέδωσε. (Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν ©Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2017)

    Χρήμα: οποιοδήποτε στοιχείο ή επαληθεύσιμη εγγραφή που είναι γενικά αποδεκτό ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες και εξόφληση χρεών σε συγκεκριμένη χώρα ή κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο. Αυτή ίσως να είναι η πιο «σωστή» ερμηνεία για το χρήμα, αν και κατά περιόδους έχουν ακουστεί πολλά για αυτό.

    Για παράδειγμα οι πιο ρομαντικοί, όπως ο Bob Marley, έχουν πει ότι «το χρήμα δεν αγοράζει τη ζωή». Άλλοι θα πουν ότι το χρήμα είναι τα πάντα στη ζωή. Ενώ «διπλωμάτες», σαν τον Barack Obama, τονίζουν ότι «το χρήμα δεν είναι η απάντηση σε όλα, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά». Γνώμη μου, τον καλύτερο ορισμό του χρήματος, το έδωσε η Liza Minnelli το 1972, όταν στην ταινία Cabaret τραγουδούσε «money makes the world go round». Αυτά όλα, όμως, αφορούν το χρήμα στο σήμερα.

    Τα αρχαία νομίσματα δεν είναι απλώς μέσα συναλλαγής· είναι και τα ίδια σύμβολα απτά, που κρατά κανείς στα χέρια του, τα «διαβάζει» και τα αντιλαμβάνεται.

    Πώς όμως το χρήμα επηρέαζε τους ανθρώπους στα αρχαία χρόνια; Σε αυτό τον κόσμο μας μεταφέρει η έκθεση ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα, που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

    Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσο συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Επίσης, είναι το μέσο με το οποίο το κράτος πραγματοποιεί πληρωμές και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τα αρχαία νομίσματα, ωστόσο, δεν είναι απλώς μέσα συναλλαγής· είναι και τα ίδια σύμβολα απτά, που κρατά κανείς στα χέρια του, τα «διαβάζει» και τα αντιλαμβάνεται. Απεικονίζουν παραστάσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, ιστορικές και άλλες, που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή η οποία τα εξέδωσε.

    Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες. Ξεκινώντας από τα πρώτα ανεικονικά νομίσματα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του νέου μέσου συναλλαγής, του κέρματος, που καθιερώθηκε και εξαπλώθηκε τάχιστα στον αρχαίο κόσμο, φέροντας ακόμη και συγκεκριμένες ονομασίες ( π.χ. δαρεικοί, χελώνες, γλαύκες, κ.λπ).

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank μαζί με 160 αντικείμενα – από πήλινα αγγεία και ειδώλια, μέχρι χρυσά κοσμήματα και μετρητικά σκεύη.

    Παρατηρώντας την εικονογραφία, βλέπει κανείς ότι οι όψεις των νομισμάτων μετατρέπονται σε πεδίο συμβολισμού καθώς, σταδιακά, αποτυπώνουν θρησκευτικά σύμβολα, εμπορικά αγαθά, έργα τέχνης, ιστορικά γεγονότα και αφηρημένες έννοιες, όπως ο πλούτος, η ευημερία, η νίκη, αλλά και προπαγανδιστικά μηνύματα της εκάστοτε εξουσίας και εκδότριας αρχής. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του ρόλου του νομίσματος στην κοινωνία και με μία σύντομη αναφορά στην αρχαιοελληνική τραπεζική δραστηριότητα.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank μαζί με 160 αντικείμενα (από πήλινα αγγεία και ειδώλια, μέχρι χρυσά κοσμήματα και μετρητικά σκεύη) που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα
    Που: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 7228321-3)
    Πότε: Έως 15 Απριλίου 2018
    Επιμέλεια: Καθηγητής Nίκος Σταμπολίδης (Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Γιώργος Τασούλας (Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη (Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank).
    Πληροφορίες: cycladic.gr

     

    Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντινούπολη. Μια ιστορία τριών πόλεων

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top