opisthofyllommmm1

Ο Δημήτρης Νανόπουλος (δεξιά) με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά σε μια από τις 43 συναντήσεις τους –για το βιβλίο του «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο» –, στις οποίες του περιέγραψε «τα πάντα γύρω από τη ζωή του, την επιστήμη του, τη σκέψη του, τις τέχνες, τους δικούς του φόρους τιμής…» (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας).

«Σ’ αυτούς τους τρεις τόμους διαβάζεις και ‘’ακούς’’ πώς σκεφτόταν ο Feynman, ‘’ακούς’’ το γρανάζι τού μυαλού του να γυρίζει.» (Ο τέταρτος τόμος της φωτογραφίας είναι το «Feynman’s Tips on Physics»).

[…] Όταν πέρασα λοιπόν στο πανεπιστήμιο, σχεδόν αμέσως, συνέβη μέσα μου ένα απροσδόκητο bing bang. Ενώ τη μέρα προτού βγουν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών δεν υπήρχε στο μυαλό μου ούτε καν ποιο πεδίο θα ακολουθούσα, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο είδα μπροστά μου σαν μονόδρομο τη θεωρητική φυσική, και μάλιστα με τελικό προορισμό την Αμερική. Δεν υπήρξε ενδιάμεσο στάδιο. Άρχισα να διαβάζω για προσωπική μου ευχαρίστηση κβαντική φυσική και ανώτερα μαθηματικά, πιο προχωρημένα από εκείνα που μας δίδασκαν στο πανεπιστήμιο, και γι’ αυτό η πιο συχνή μου βόλτα έγινε το βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη στην οδό Νίκης.

Εκεί, το 1966, την πλέον κατάλληλη στιγμή για το μέλλον μου, έγινε η πρώτη μου «συνάντηση» με τον άνθρωπο που μου καθόρισε τη ζωή: τον Richard Feynman.

Ήμουν πρωτοετής φοιτητής και μια Δευτέρα μεσημέρι, που βρέθηκα στο τμήμα με τα ξένα επιστημονικά βιβλία, είδα τους τρεις τόμους Feynman Lectures on Physics, με το υπέροχο κατακόκκινο εξώφυλλό τους.

10015 nanopoulos cover new1

Στο εξώφυλλο του βιβλίου, ο Δημήτρης Νανόπουλος, σε παιδική ηλικία, στο σπίτι της οικογένειάς του, στο Χαρβάτι –στη σημερινή Παλλήνη– ατενίζει το (λαμπρό του) μέλλον.

Ο Feynman δίδασκε φυσική στους πρωτοετείς του Caltech, αλλά μερικοί καθηγητές που δίδασκαν στα επόμενα έτη παραπονούνταν ότι τους έκανε πολλή ύλη εκτός προγράμματος. Εκείνος τότε πρότεινε την εξής λύση: να διδάξει τους πρωτοετείς, και την επόμενη χρονιά να συνεχίσει με αυτούς ως δευτεροετείς. «Δύο χρόνια θα τους διδάξω όλη τη βασική φυσική. Τις διαλέξεις θα τις ηχογραφούμε και θα τις εκδώσω σε βιβλία», πρότεινε. Αυτό και έγινε. Σ’ αυτούς τους τρεις τόμους διαβάζεις και «ακούς» πώς σκεφτόταν αυτός ο άνθρωπος, «ακούς» το γρανάζι τού μυαλού του να γυρίζει. Διαβάζοντάς τους σήμερα, δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε ένα «και».

Έτσι, με την καθοριστική συμβολή του Feynman, προτού τελειώσω το πρώτο έτος, είχα χαράξει μέσα μου με σιγουριά τον δρόμο μου για τη θεωρητική φυσική.

 

//Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Νανόπουλου (σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά) «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο» – Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα, εκδ. Πατάκη, 2015.

 

Δείτε εδώ τον Richard Feynman να μιλάει για την αβεβαιότητα της γνώσης και την ευχαρίστηση τού να ανακαλύπτεις.

Δείτε εδώ –τροφή για σκέψη και έμπνευση: «The Fantastic Mr Feynman».

 

Διαβάστε ακόμα – Παναγιώτης Σαϊνατούδης: «Έτσι εμπνεύστηκα το “Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά” του Πελίτι».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top