panas

    Ο Χρύσανθος Πανάς (αριστερά) που με τον αδελφό του Σπύρο αναβίωσαν το θρυλικό Αθηναϊκό landmark είναι αποφασισμένοι να φιλοξενούν στο Zonars εκδηλώσεις και έργα τέχνης όπως η “Γυναίκα στο παράθυρο” (1945) του Matisse (δεξιά).

    Μιλήστε μας για την έκθεση που φιλοξενείτε με πρωτότυπα έργα Matisse και Picasso. Σε ποια συλλογή ανήκουν;

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα Picasso, Matisse και Giacometti και ακολουθεί της έκθεσης του Μίνου Αργυράκη. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Zonars και τους θαμώνες του, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να δουν από κοντά αυθεντικά έργα αυτών των τριών καλλιτεχνών, oι οποίοι άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης τέχνης και φτιάχτηκαν την ίδια ακριβώς περίοδο που το Zonars ήταν στην άνθιση του και ξεκινούσε την ιστορική του διαδρομή.
    Τα έργα προέρχονται από προσωπικές συλλογές ιδιωτών. Επιπλέον, το Zonars φιλοξενεί και φωτογραφίες από τις σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό το εμβληματικό σημείο, καθώς και στιγμιότυπα από τις ένδοξες μέρες του.

    -Έως πότε θα εκτίθενται στο Zonars;

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαΐου του 2016.

    -Μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση κάποιος που δεν είναι πελάτης του καταστήματος;

    Φυσικά και μπορεί, αν και θεωρώ πως κάποιος, μπαίνοντας στο Zonars, δύσκολα θα αντισταθεί στο να δοκιμάσει έναν καφέ που συνοδεύεται από σοκολατάκια μέντας (τα αγαπημένα της βασίλισσάς Σοφίας) ή κάποια από τα πιάτα της κουζίνας. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε γεύσεις (από εξαιρετικό sushi μέχρι ελληνικά πιάτα φτιαγμένα από παραδοσιακή μαγείρισσα) και σε εύρος τιμών. Όλα τα ελληνικά πιάτα στοιχίζουν κάτω από €10.

    -Τι μέτρα έχετε λάβει για την ασφάλεια των εκθεμάτων αυτών;

    Έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες με την ασφαλιστική εταιρεία. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα· υπάρχει φύλαξη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο τρίγωνο Πανεπιστημίου-Βουκουρεστίου-Αμερικής.

    Από τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες θεωρώ πως στο μέλλον θα ξεχωρίσουν ο Ηλίας Καφούρος, ο Αλέξανδρος Γεωργίου και ο Κωστής Βελώνης.

    -Έχετε ήδη μια online ανοικτή «γκαλερί» μέσω του relatedart. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το εγχείρημα αυτό;

    Το relatedart.com δεν είναι ένα νέο εγχείρημα. Έχει ξεκινήσει από το 2010, εξαιτίας της ανάγκης μου να επικοινωνήσω τη σημαντικότητα της τέχνης και να δώσω μια εύκολη πρόσβαση· ειδικά σε επιμελητές από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να διαλέγουν έργα όταν οργανώνουν εκθέσεις. Ανανεώνεται συνεχώς με την προσθήκη σπουδαίων έργων από παλιούς, αλλά και σύγχρονους καλλιτέχνες και στους επισκέπτες δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν για τα έργα και να τα κατεβάσουν σε υψηλή ανάλυση. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό το site!

    -Είστε από τους συλλέκτες που εντόπισαν νωρίς μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών. Ποιους καμαρώνετε σήμερα να διαπρέπουν διεθνώς; Ποιους ξεχωρίζετε για το μέλλον;

    Σίγουρα καμαρώνω τη Γεωργία Σαγρή, τον Γιάννη Βαρελά και τον Στέλιο Φαϊτάκη. Είναι σπουδαίοι και οι τρεις. Στο μέλλον θεωρώ πως θα ξεχωρίσουν ο Ηλίας Καφούρος, ο Αλέξανδρος Γεωργίου και ο Κωστής Βελώνης.

    Διαβάστε ακόμα: Οι τέσσερις «θεές» που εξάγουν ελληνικά deli προϊόντα!

    -Ποιες είναι οι επόμενες εκθέσεις και άλλες καλλιτεχνικές -ιδιαιτέρως λογοτεχνικές- εκδηλώσεις που ετοιμάζετε στο Zonars;

    Το Zonars αποτελεί πυρήνα της πόλης –ιστορικά και τοπογραφικά- και συνεχίζει να γράφει την ιστορία του. Συνεχώς θα γίνονται εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα εικαστικά δρώμενα, γιατί το Zonars επιβάλλετε να παρουσιάζει και να προάγει την τέχνη. Η ενέργεια που κουβαλάει του το επιτρέπει όσο σε κανένα άλλο σημείο.

    Untitled design (5)

    Αριστερά: GIACOMETTI, “Ισορροπιστής σε τεντωμένο σχοινί”, 1942. Δεξιά: PICASSO, “Mallarmé portrait”, 1951.

    -Πώς οραματίζεστε το Zonars να εξελίσσεται σε κύτταρο πολιτισμού για την Αθήνα;

    Είμαι στην ευνοϊκή θέση να πω πως το Zonars ήδη αποτελεί κύτταρο πολιτισμού για την Αθήνα. Μόνιμοι θαμώνες, προτάσεις για νέες εκθέσεις, σημαντικές –και διεθνείς- προσωπικότητες που δίνουν το δυναμικό «παρών», ο Σταμάτης Κραουνάκης να γράφει στίχους για το Zonars, είναι η καθημερινότητα αυτού του χώρου. Επιπρόσθετα, το Zonars του τότε και του σήμερα είναι θέμα διδακτορικού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Μουσειακό τμήμα, με αφορμή τα ιστορικά σημεία και τη διατήρησή τους. Η σημαντικότητα αυτού του χώρου είναι αδιαμφησβήτητη, καθώς κι αυτά που μπορεί να προσφέρει στο χάρτη του πολιτισμού της Ελλάδας.

    Ένα πολυτελές opening σε μια πόλη που βρίσκεται σε παρακμή δεν είναι τίποτα άλλο από μια αισιόδοξη ματιά στο παρόν και στο μέλλον. Μια ευκαιρία να ονειρευτούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

    -Μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας, έχουν κοπάσει κάποιες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν στην αρχή και αφορούσαν στην «πόρτα» του καταστήματος (πράγμα το οποίο διαψεύσατε) και στο θεωρούμενο αφ’ υψηλού ύφος του προσωπικού; Τι ακριβώς συνέβη;

    Συνέβη αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Μπορώ να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασε η ένταση του φαινομένου, αλλά όπως όλα, πέρασε. Η προσέλευση του κόσμου, η επιθυμία του να δει το νέο Zonars από κοντά, ξεπέρασε ακόμα και τις δικές μας προσδοκίες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένας επιπλέον άνθρωπος στην επιχείρησή μας που να ενημερώνει τον κόσμο και να ρυθμίζει τη ροή, ώστε να αποφευχθεί ο ανυπόφορος συνωστισμός μέσα στο Zonars. Πλέον, η ομαλή ροή δεν μας δημιουργεί τέτοια προβλήματα. Η πόρτα του Zonars είναι ανοιχτή για όλους.

    -Νιώθετε, ωστόσο, την ανάγκη να υπερασπιστείτε αυτήν ακριβώς την αστική φυσιογνωμία του καταστήματος που ορισμένοι χλευάζουν;

    Το Zonars δεν είναι ένα απλό εστιατόριο. Δεν ήταν ένα απλό ζαχαροπλαστείο και δεν θα είναι ποτέ ένα απλό café. Το Zonars αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της μεταπολεμικής περιόδου. Μέσα σε αυτούς τους τοίχους κάθισαν μεγάλοι άνθρωποι και εμπνεύστηκαν σπουδαία πράγματα. Όπως την παλιά εποχή καθόταν στο Zonars ο Δημήτρης Ψαθάς, καθώς και άλλοι συγγραφείς και ποιητές γράφοντας τα έργα τους, σήμερα κατοικοεδρεύει ο Γιώργος Παυριανός, ο γνωστός στιχουργός και χρονογράφος. Η ενέργεια του χώρου είναι αντιληπτή με το που μπαίνει κάποιος μέσα. Είναι στον αέρα. Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ τίποτα.

    ZD_ZONARS_PAINTINGS_015

    Ο ποιητής Paul Verlaine, δια χειρός Picasso (1945), εποπτεύει “βλοσυρός” τους δειπνούντες.

    -Αυτό που μοιάζει αρχικά αντιφατικό -ένα πολυτελές opening σε μια πόλη που βρίσκεται σε παρακμή- θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στο βαθμό που προωθεί την ποιότητα και τη διαχρονική αξία; Τι συμβουλεύετε τους επιχειρηματίες που θέλουν να σώσουν ή να αναβιώσουν ιστορικά στέκια (ακόμα κι αν είναι ένα παλιό τυροπιτάδικο);

    Ένα πολυτελές opening σε μια πόλη που βρίσκεται σε παρακμή δεν είναι τίποτα άλλο από μια αισιόδοξη ματιά στο παρόν και στο μέλλον. Μια ευκαιρία να ονειρευτούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ψευδαίσθηση. Ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές πρέπει κάποιος να σηκώνει το κεφάλι και να προχωράει. Είναι αντιφατικό ναι, αλλά είναι απαραίτητο, διαφορετικά θα μέναμε στάσιμοι.
    Σχετικά με το τι συμβουλή θα έδινα για την αναβίωση άλλων σημείων, αυτή θα ήταν να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, είτε είναι ένα μνημείο είτε είναι ένα απλό τυροπιτάδικο.

    -Πώς φαντάζεστε το Zonars -και την ίδια την Αθήνα- σε 50 χρόνια από σήμερα;

    Φαντάζομαι το Zonars γεμάτο κόσμο και τους ξένους επισκέπτες να το προσεγγίζουν ως μια αναφορά στο παρελθόν της Αθήνας. Οι όποιες φθορές του χρόνου –που θα επιλεγούν πολύ προσεκτικά- θα προσδίδουν ακόμη περισσότερη αίγλη στην ιστορικότητά του.
    Στους τοίχους θα φιλοξενούνται σημαντικές προσωπικότητες του σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει ήδη πολύ υλικό, ενώ το φαγητό θα εξελίσσεται, κρατώντας σίγουρα κάποια παραδοσιακά πιάτα. Το Zonars – και το λέω με βεβαιότητα αυτό – θα αποτελεί αξιοθέατο της πόλης.

    Kαταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί ο πεζόδρομος της Βουκουρεστίου ως αμιγώς πεζόδρομος και να απομακρυνθούν οι μηχανές και τα αυτοκίνητα.

    -Ο αδελφός σας και συνδημιουργός του επιχειρηματικού σας ομίλου, Σπύρος, είχε και μια μακρά πορεία ως αντιδήμαρχος αρχικά, αλλά και ως δήμαρχος Βουλιαγμένης και ΒΒΒ. Πιστεύετε ότι μέσα σ’ ένα πολιτικό σκηνικό που αλλάζει, ένα αθηναϊκό landmark όπως το Zonars θα μπορούσε να αποτελέσει «διαβατήριο» και για την ενασχόληση με τη δημοτική Αρχή των Αθηνών;

    Ο αδερφός μου δεν είχε ασχοληθεί με το Δήμο Βουλιαγμένης επειδή είχε πολιτικές βλέψεις, αλλά επειδή από πολύ νεαρή ηλικία προσκλήθηκε από τον τότε Δήμαρχο Γρηγόρη Κασιδόκωστα να προστατεύσουν και να βελτιώσουν τη Βουλιαγμένη. Πράγμα το οποίο και έκαναν.
    Στην περίπτωση της Αθήνας, ήδη συνεργαζόμαστε με τον Δήμαρχο Αθηναίων και όλη την ομάδα του, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, ο οποίος πρόσφατα χαρακτηρίστηκε «πολιτιστικός». Έχουμε αρχίσει δράσεις καθαριότητας και δενδροφυτεύσεις – για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε το μεγάλο, υπέροχο παρτέρι με τα κυκλάμινα μπροστά από το Zonars- καθώς επίσης καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί ο πεζόδρομος της Βουκουρεστίου ως αμιγώς πεζόδρομος και να απομακρυνθούν οι μηχανές και τα αυτοκίνητα. Τέλος, σε συνεργασία με τα μουσικά σχήματα του Δήμου Αθηναίων, έχει προγραμματιστεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα να γεμίζει με μελωδίες τον πεζόδρομο και η νέα γειτονιά –ο απώτερος στόχος μας– με ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα να είναι μια πραγματικότητα.

    ZD_ZONARS_PAINTINGS_005

    Η βιβλιοθήκη με το τζάκι στα αριστερά της εισόδου αποτελούν το επίκεντρο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της grande brasserie.

    -Zonars, Salon de Bricolage, Island, το portfolio σας συγκεντρώνει εκλεκτικές διευθύνσεις. Τι άλλο σχεδιάζετε; Λέγεται ότι θέλετε να ανοίξετε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα αυτό μέσα στην κρίση;

    Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Η κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλους μας, για αρκετούς δυστυχώς δυσβάστακτα. Ωστόσο, η κρίση δημιούργησε κι ένα αλάνθαστο φίλτρο και, στο τέλος, απέμειναν όσα σημεία πραγματικά το άξιζαν. Και όχι γιατί το επέλεξε η κρίση, αλλά ο κόσμος που πλέον πολύ επιλεκτικά διαθέτει χρήματα για την ψυχαγωγία του.
    Σχετικά με τα επόμενα σχέδια μας… Ένα ξενοδοχείο είναι σίγουρα στις βλέψεις μας. Η εμπειρία που έχουμε μαζέψει 25 χρόνια τώρα στο χώρο επιτρέπει αυτό το επόμενο βήμα. Έχουμε κάνει το management του Cavo Tagoo για τρία χρόνια στη Μύκονο και για αρκετά χρόνια το management του Margi στη Βουλιαγμένη, στα οποία εξασφαλίσαμε την απόλυτη επιτυχία.
    Επίσης, είμαστε συνεχώς σε ταξίδια στο εξωτερικό, αρχικά για να εξασφαλίσουμε περισσότερα affiliations για το Salon de Bricolage με άλλες ιδιωτικές λέσχες και έπειτα γιατί κάνουμε συζητήσεις για νέα επιχειρηματικά βήματα στην Ευρώπη.

    -Έχετε αυτοαναγορευτεί και σε ένα είδος πρεσβευτή του ελληνικού τουρισμού προσελκύοντας και φιλοξενώντας διεθνείς προσωπικότητες. Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες;

    Δεν έχω αυτοαναγορευτεί σε τίποτα. Προσπαθώ απλώς να πετύχω τους στόχους μου και να ολοκληρώσω τα όνειρά μου. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Αθήνα να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη. Να ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος την Αθήνα ως ένα destination city break, αλλά και την αθηναϊκή Ριβιέρα, η οποία είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός.
    Δεν υπάρχει άλλη πρωτεύουσα με τόσο ευνοϊκό καιρό, να είναι μεγαλούπολη και ταυτόχρονα να προσφέρει υπέροχες θάλασσες και καλοκαιρινές διακοπές. Πρόκειται για ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μόνο η Αθήνα έχει.

    -Σας θεωρούν μετρ των δημοσίων σχέσεων χωρίς να προσπαθείτε γι’ αυτό. Ποιο είναι το μυστικό του επιχειρηματία που μοιάζει να έχει μόνο φίλους;

    Ο όρος «δημόσιες σχέσεις» είναι παρεξηγημένος στη χώρα μας. Όταν κάποιος τον αναφέρει, σαφέστατα δεν κατανοεί τι είναι πραγματικά· δηλαδή οι σχέσεις μιας επιχείρησης με το κοινό, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες πάντα είναι μέρος μιας στρατηγικής marketing.
    Μέσα από τις δημόσιες σχέσεις φυσικά και μπορούν να προκύψουν φιλίες και, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μυστικό στη φιλία, θα έλεγα πως είναι η συνέπεια. Σε αυτά που ζητάς και σε αυτά που δίνεις. Έχω φιλίες που μετράνε πολλά χρόνια. Είμαι πολύ τυχερός.

     

    Διαβάστε ακόμα – Amanera: Ο Μίλτος Καμπουρίδης εγκαινίασε το κορυφαίο resort της… Καραϊβικής!

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top