DOYKAS006

«Μέσα από ‘’Το Θεώρημα του παπαγάλου’’, του Ντενί Γκετζ, ξαφνικά, ως δια μαγείας, είδα τη γοητεία των μαθηματικών –και απελευθερώθηκα από αυτήν την αίσθηση της δυσφορίας που μου προκαλούσαν μέχρι τότε», θυμάται ο Προκόπης Δούκας (στη φωτογραφία την εποχή που διάβασε το βιβλίο-«αποκάλυψη» της ζωής του).

Είναι δύσκολο να πω ότι ένα (μόνο) βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή. Ίσως πολλά μαζί, λίγο-λίγο το καθένα. Θυμάμαι, ας πούμε, με νοσταλγία, πόσο με είχε γοητεύσει η τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Τσίρκα, όταν τη διάβασα, πολύ νέος. Ή, αργότερα, πόσο με εντυπωσίασε ως προς τη σχέση μου με τα μεταφυσικά «Ο άνθρωπος που έγινε Θεός» του Ζεράλ Μεσαντιέ. Ωστόσο, θα διάλεγα ένα άλλο βιβλίο, για να υποδηλώσω την «Αποκάλυψη» ή τη στροφή που προκάλεσε στη ζωή μου.

Στο Πολυτεχνείο της Πάτρας διδάχτηκα πολλά μαθηματικά. Η Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχει ένα πρόγραμμα που, ειδικά στο τρίτο έτος, είναι γεμάτο από υψηλού επιπέδου –και σε κάποια μαθήματα όπως η Θεωρία Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, που μας δίδασκε ο αγαπημένος μου Βασίλης Μακιός– «προχωρημένα» μαθηματικά, περισσότερα από κάθε άλλη σχολή Μηχανικών. Δεν τα πήγαινα ποτέ πολύ καλά μαζί τους, παρότι στις Πανελλήνιες, μερικά χρόνια πριν, είχα πάρει 20 στο συγκεκριμένο μάθημα. Ήμουν πάντοτε περισσότερο άνθρωπος της Φυσικής, ίσως λόγω ενός άλλου χαρισματικού δασκάλου στο σχολείο, του Απίκ Αγκαζίρ.

Όταν όμως ο φίλος μου και συμμαθητής μου, της «άλλης πλευράς» (των θεωρητικών σπουδών δηλαδή), ο Κώστας Μποτόπουλος, μου χάρισε «Το Θεώρημα του παπαγάλου», ένας νέος κόσμος, με επίκεντρο τα μαθηματικά, ανοίχτηκε μπροστά μου. Το συναρπαστικό βιβλίο του Γάλλου μαθηματικού και καθηγητή ιστορίας Ντενί Γκετζ, στην εξαιρετική μετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη, είχε το χάρισμα να σε «παρασύρει» στον κόσμο της μαθηματικής σκέψης, με όχημα μια ιστορία μυστηρίου, ένα μυθιστόρημα στο οποίο δεν μπορούσες να αντισταθείς.

«Απελευθερωμένος από τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανακάλυψα τη φλόγα και το πάθος που κινεί τους στοχαστές των μαθηματικών, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν αυτόν τον θαυμαστό κόσμο».
TO THEORHMA TOY PAPAGALOY

«Το συναρπαστικό βιβλίο του Ντενί Γκετζ, στην εξαιρετική μετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη, είχε το χάρισμα να σε ‘’παρασύρει’’ στον κόσμο της μαθηματικής σκέψης, με όχημα μια ιστορία μυστηρίου».

Έτσι είδα για πρώτη φορά τα μαθηματικά με άλλο μάτι. Απελευθερωμένος από τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανακάλυψα τη φλόγα και το πάθος που κινούσε (και θα κινεί πάντα) τους στοχαστές των μαθηματικών, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν αυτόν τον θαυμαστό κόσμο. Συνειδητοποίησα αυτό που μου έλεγαν κατά καιρούς οι δάσκαλοί μου, ότι τα μαθηματικά δεν είναι μια επιστήμη που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη φύση, αλλά ένα θεωρητικό εργαλείο, μια γλώσσα που (όπως και η μουσική) μπορεί να μιλήσει σε κάθε έλλογο ον, ακόμα και με το συναίσθημα. Και ότι αυτός ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» βρισκόταν μπροστά στα μάτια μου τόσα χρόνια, κρυμμένος μέσα σε δυσνόητες εξισώσεις και το άγχος της μάθησης.

Βέβαια, δεν ισχυρίζομαι ότι «κατάλαβα» πολύ περισσότερα μαθηματικά απ’ ό,τι πριν. Αλλά ξαφνικά, ως δια μαγείας, είδα τη γοητεία τους –και απελευθερώθηκα από αυτήν την αίσθηση της δυσφορίας που μου προκαλούσαν μέχρι τότε. Δεν απορούσα πια γιατί τόσοι άνθρωποι βουλιάζουν μέσα στο μαγνητικό τους πεδίο.

Έκτοτε διάβασα με μεγάλη ευχαρίστηση και άλλα βιβλία που χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο, για να ελκύσουν τον αναγνώστη στον υπέροχο κόσμο των μαθηματικών. Αλλά ο «Παπαγάλος» είχε κάνει την αρχή…

//«Το Θεώρημα του παπαγάλου», του Ντενί Γκετζ, κυκλοφορεί στις εκδόσεις Κέδρος.

//Προκόπης Δούκας, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9–11 το πρωί, στο Kosmos 93,6.

Διαβάστε ακόμα: Τα πέντε κορυφαία «μαθηματικά» μυθιστορήματα –επιλέγει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top