mccabe_kolaz2

    Αριστερά: Πύλος 1955. Ο Piet de Jong, σπουδαίος εικονογράφος της αρχαιολογίας και αρχιτέκτονας, εργάζεται στο μουσείο της Χώρας σε υλικό από την ανασκαφή στο Παλάτι του Νέστορος, υπό τη διεύθυνση του Carl Blegen. Δεξιά: Ρόδος 1954. Η Αφροδίτη Αιδουμένη της Ρόδου, εύρημα από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της πόλης της Ρόδου το 1929.

    Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις στη Νέα Σμύρνη όπου μέναμε, τους δικούς μου να μου λένε ιστορίες της περιοχής. Ιστορίες για τότε που η Αιγαίου ήταν χωματόδρομος, για το ποταμάκι που υπήρχε εκεί που σήμερα είναι μια πιτσαρία, για έναν τύπο που έβγαζε τα πρόβατά του να τα βοσκήσει στο οικόπεδο που τώρα είναι παιδικός σταθμός και πάει λέγοντας.

    Ιστορίες που στο μυαλό μου έμοιαζε ότι ήταν βγαλμένες από κάποια ασπρόμαυρη ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Άλλωστε πόσο εύκολο ήταν να κάνω εικόνα τον βοσκό με το κοπάδι του να περπατάει στην Αιγαίου, εκεί που καθημερινά περνούσαν χιλιάδες αυτοκίνητα;

    mccabe_kolaz3

    Αριστερά: Λίνδος, Ρόδος. 1954. Ερείπια της ελληνικής στοάς στην Ακρόπολη. Δεξιά: Σούνιο 1954. Λεπτομέρεια των κιόνων και των δοκών στον ναό του Ποσειδώνος.

    Αλλά είναι ωραίες αυτές οι ιστορίες, γιατί μας μαθαίνουν έναν κόσμο που έχει χαθεί. Και σε αυτόν τον κόσμο μας μεταφέρει ο Robert McCabe. Ο Αμερικανός φωτογράφος παρουσιάζει από τις 8 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεσή του Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου, που είναι γεμάτη με μια παλιά, ξεχασμένη Ελλάδα.

    Ο γεννημένος στο Σικάγο και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη φωτογράφος, έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη το 1954 ως φοιτητής του Princeton University. Ταξίδεψε σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, με την χώρα μας να τον εντυπωσιάζει. Μάλιστα επέστρεψε τα επόμενα χρόνια άλλες δύο φορές στην Ελλάδα (1955 και 1957) προκειμένου να τη φωτογραφήσει.

    Τώρα, εκείνη η περιπλάνησή του, έρχεται στο ΜΚΤ. Η έκθεση του γνωστού φωτογράφου, περιλαμβάνει δύο ενότητες με διαφορετικό θέμα αλλά με κοινό στοιχείο τις ελληνικές θάλασσες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις κοινωνίες των ανθρώπων στο Αιγαίο ανά τους αιώνες.

    mccabe2

    Κως 1954. Θραύσμα από αρχαίο γλυπτό ενταγμένο στην τοιχοποιία του Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών.

    Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει πτυχές της ζωής στο Αιγαίο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Τότε που η καθημερινότητα κυλούσε χωρίς ηλεκτρισμό, δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, τρεχούμενο νερό και οχηματαγωγά πλοία. Οι 40 φωτογραφίες αυτής της ενότητας καλύπτουν τέσσερα θέματα: γιορτές, γυναικείες ασχολίες, ανδρικές ασχολίες και εργασία στη θάλασσα.

    Η δεύτερη ενότητα, με 33 φωτογραφίες, παρουσιάζει παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους. Οι περισσότερες είναι βγαλμένες το 1954 και το 1955, όταν οι χώροι αυτοί ελάχιστα είχαν αλλάξει σε σχέση με τις περιγραφές των περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον 19ο αιώνα.

    //Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
    Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
    Τηλ.: 210 7228321-3
    www.cycladic.gr

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο αμφιλεγόμενος «χαμένος παράδεισος» του David Hamilton

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top