Αριστερά: Ένα από τα τελευταία έργα του Egon Schiele, που χρονολογείται από το 1918. Δεξιά: Έργο του Egon Schiele από το 1911.

    Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιουλίου 1982, όταν σε ηλικία 93 ετών άφηνε την τελευταία του πνοή. Λίγες ημέρες αργότερα θάφτηκε στο Rural Cemetery στη Μασαχουσέτη, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Όχι παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Scofield Thayer είχε περάσει τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής του απομονωμένος, παρέα με τους υπηρέτες του. Κι όμως, αθόρυβα, σε αυτά τα 93 χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές έργων τέχνης – κατά κύριο λόγο γυμνών έργων που έφεραν την υπογραφή μεγάλων καλλιτεχνών.

    Ο Thayer γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1889 μέσα σε μια εύπορη οικογένεια και στα παιδικά του χρόνια δεν του έλειψε τίποτα. Όπως ήταν αναμενόμενο όταν τελείωσε το σχολείο, πήγε στο Χάρβαρντ για σπουδές – εκεί «κόλλησε» και το μικρόβιο του γραψίματος. Άρχισε να συναναστρέφεται με νέους ποιητές και συγγραφείς (E. E. Cummings, Alan Seeger, Lincoln MacVeagh, Arthur Wilson, Gilbert Seldes), να γράφει στην Harvard Monthly, ενώ αυτό το μικρόβιο δεν πέρασε ούτε όταν πήγε στην Οξφόρδη – ίδια περίοδο μαζί με τον T.S. Eliot.

    Έργο του Gustav Klimt από το 1912.

    Το 1918, αφού πρώτα είχε προλάβει να παντρευτεί με την Elaine Orr (ο γάμος τους κράτησε μόλις 3 χρόνια), ο Scofield Thayer θα κάνει την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση: θα επενδύσει 600 δολάρια στο περιοδικό The Dial και ένα χρόνο αργότερα θα το αγοράσει, παρέα με τον παλιό συμφοιτητή του από το Χάρβαρντ James Sibley Watson Jr., αναλαμβάνοντας τη θέση του υπεύθυνου ύλης.

    Τον αναλαμβάνει ο Sigmund Freud, όμως η κατάστασή του επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Το 1926 θα διαγνωστεί ότι πάσχει από σχιζοφρένεια.

    Το πρώτο τεύχος του ανανεωμένου The Dial θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 1920 και θα περιέχει έργα και ποιήματα σχεδόν όλων των φίλων του από τα φοιτητικά του χρόνια – φίλοι που μέσα στα επόμενα χρόνια θα αφήσουν το δικό τους σημάδι στον κόσμο της λογοτεχνίας. Τότε είναι που αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ευρώπη: στη Βιέννη βρίσκει τον παράδεισο αλλά και την κόλαση μαζί. Αρχίζει να συλλέγει με μανία έργα τέχνης καλλιτεχνών που τον εντυπωσίαζαν, αλλά αρχίζει να παρουσιάζει αστάθεια στη συμπεριφορά του.

    Τον αναλαμβάνει ο Sigmund Freud, όμως η κατάστασή του δεν βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Το 1926 παραιτείται από τη θέση του στο περιοδικό, καθώς διαγνώστηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Αρχίζει να περνάει τη ζωή του ανάμεσα σε κλινικές και σανατόρια, χωρίς να εγκαταλείπει το πάθος του για την τέχνη.

    Αριστερά: Έργο του Pablo Picasso από το 1903. Δεξιά: Έργο του Gustav Klimt από το 1906.

    Το τελειωτικό χτύπημα όμως θα έρθει το 1937. Λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας τους, ο Scofield Thayer αποσύρεται από όλα, επιλέγοντας να ζήσει παρέα με τους υπηρέτες του και σε διάφορα από τα πολλά σπίτια που είχε σε όλο τον κόσμο.

    Κάπως έτσι θα τον βρει ο θάνατος το 1982, έχοντας αφήσει πίσω του μια εντυπωσιακή συλλογή με -κατά κύριο λόγο- γυμνά έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οιGustav Klimt, Egon Schiele και Pablo Picasso.

    Έργο του Pablo Picasso, 1920.

    Μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής, περισσότερα από 400 έργα δηλαδή, δόθηκαν στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, όπως όριζε στη διαθήκη του. Και τώρα το MET ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την έκθεση Obsesion: Nudes by Klimt, Schiele and Picasso, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένα κομμάτι της συλλογής του Scofield Thayer.

    //Η έκθεση «Obsesion: Nudes by Klimt, Schiele and Picasso» θα διαρκέσει από τις 3 Ιουλίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

     

    Διαβάστε ακόμα: Egon Schiele, ο καλλιτέχνης που επηρέασε τον Francis Bacon και τον David Bowie

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top