«Στο Σπάρταθλον, όπως και σε κάθε αγώνα, είναι πάντα πιο εύκολο να κερδίσεις κάποιον παλιό νικητή μελετώντας τις κινήσεις του, παρά να υπερασπιστείς έναν τίτλο». (Φωτογραφία: Glenn Tachiyama)

Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και
η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας.
– Ιπποκράτης

 

Δύο μήνες μετά, το διάστρεμμά μου είχε υποχωρήσει και ήμουν γεμάτος από εκείνο το είδος αισιοδοξίας και ευδαιμονίας που μόνο μια νίκη σε ορεινό αγώνα 160 χιλιομέτρων με διαλυμένο αστράγαλο μπορεί να φέρει. Και ήμουν πολύ τυχερός που ένιωθα έτσι, διότι σε λίγο θα ξεκινούσα έναν αγώνα 245 χιλιομέτρων με σπασμένο δάχτυλο στο πόδι.

Ο αγώνας λεγόταν Σπάρταθλον, και παρότι τον είχα κερδίσει και την περασμένη χρονιά, λίγους μήνες πριν από τη δεύτερη νίκη μου στο Μπαντγουότερ, ήξερα πως τη χρονιά αυτή τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα. Είναι πάντα πιο εύκολο να κερδίσεις κάποιον παλιό νικητή μελετώντας τις κινήσεις του, παρά να υπερασπιστείς έναν τίτλο.

Το βιβλίο «Eat and Run» του Scott Jurek κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

Η εκκίνηση του Σπάρταθλου δίνεται στην Αθήνα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, και ο αγώνας ολοκληρώνεται στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, μια απόσταση 245,3 χιλιομέτρων. Η διαδρομή κατά κύριο λόγο είναι ασφάλτινη (95%), με κάποιους βατούς δασικούς δρόμους (4%) και ένα μικρό κομμάτι ορεινού μονοπατιού (1%). Η υψομετρική ποικίλλει από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 1.200 μέτρα, και οι αθλητές διασχίζουν αρκετές οροσειρές, με συνολική υψομετρική πάνω από 2.500 μέτρα. Εκτός από την τεράστια απόσταση της διαδρομής, οι δρομείς έχουν να αντιμετωπίσουν τον δυνατό ήλιο της Ελλάδας και την παράκτια υγρασία. Κατά τη διάρκεια της μέρας οι θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν τους 32 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Το συνολικό χρονικό όριο τερματισμού για τη διαδρομή έχει οριστεί στις 36 ώρες, αλλά υπάρχουν εβδομήντα πέντε ενδιάμεσα σημεία ελέγχου, καθένα από αυτά με το δικό του χρονικό όριο. Κατά προσέγγιση, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κάθε χρονιάς καταφέρνουν να τερματίσουν. Οι εθελοντές στους σταθμούς τροφοδοσίας προσφέρουν νερό, χυμούς, ανθρακούχα, ψωμί, γιαούρτι, καθώς και άλλα είδη, και στους δρομείς επιτρέπεται να αφήνουν πριν από την εκκίνηση τσάντες με αλλαξιές και τρόφιμα στους σταθμούς, πράγμα που καθιστά δυνατή τη συμμετοχή στον αγώνα χωρίς πλήρωμα υποστήριξης. Οι «λαγοί» απαγορεύονται.

Έτρεξα το Σπάρταθλον το 2006 λόγω της φήμης του. Επέστρεψα το 2007 χάρις στην εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και όσων είχα μάθει για την ιστορία του αγώνα.

Ο πιο διάσημος αγώνας αντοχής με ελληνικές ρίζες είναι ο Μαραθώνιος, που τιμά το κοπιαστικό ταξίδι του αγγελιοφόρου που έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, μια απόσταση 42,195 χιλιομέτρων, για να ανακοινώσει τη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών το 490 π.Χ. και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από την εξάντληση. Παρότι ο Φειδιππίδης είναι ο αγγελιοφόρος στον οποίο συχνότερα αποδίδεται αυτό το ευγενές και μοιραίο για τη ζωή του ταξίδι, σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο δρομέας κατά πάσα πιθανότητα ονομαζόταν Ευκλής.

 

Στην επόμενη σελίδα: Η ιστορία του Φειδιππίδη.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top