Τυλιχτό χούμους Καλαμάτας

Ο Jurek πέρα από κορυφαίος δρομέας είναι και ένας εξαιρετικός μάγειρας.(Φωτογραφία: Jenny Uehisa)

Αυτό το εκπληκτικά απλό και ευκολομεταφερόμενο γεύμα και κολατσιό για την προπόνηση συνδυάζει ελιές Καλαμών, μεξικανική τορτίγια και χούμους από τη Μέση Ανατολή. Έμαθα το χούμους όταν πρωτάρχισα να διαβάζω βιβλία χορτοφαγικής μαγειρικής και να μελετώ τις κουζίνες διαφορετικών πολιτισμών, και άρχισα να φτιάχνω αυτά τα τυλιχτά για τις μεγάλες προπονήσεις μου στα Όρη Κασκέιντ. To βούτυρο σησαμιού δίνει απαλή υφή και σε συνδυασμό με τη σκληρή τορτίγια και τις αλμυρές ελιές δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο γεύμα λεπτών γεύσεων, με καταγωγή πολυεθνική αλλά ταυτόχρονα αρμονική. Αν σκοπεύετε να το πάρετε στην προπόνηση, ίσως θα ήταν προτιμότερο να παραλείψετε το σκόρδο.

Υλικά
– 3 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα
– 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
– 2 κουταλιές της σούπας ταμάρι, 2 κουταλιές της σούπας μίσο ή 2 κουταλάκια του γλυκού
– θαλασσινό αλάτι
– ¼ φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο λεμόνι ή χυμός λεμονιού
– ½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
– 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο αλεσμένο
– Μαύρο πιπέρι
– 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
– 8 τορτίγιες από αλεύρι
– Λεπτοκομμένες ελιές Καλαμών

Εκτέλεση
* Τοποθετήστε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ταμάρι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το κύμινο σε έναν τροφοεπεξεργαστή ή στο μπλέντερ. Αναμείξτε τα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό. Αν χρειάζεται, προσθέστε μικρή ποσότητα νερό για να μπορεί το μείγμα να κινείται. Καρυκεύστε με μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν.

* Για κάθε τυλιχτό, απλώστε μια λεπτή στρώση χούμους στην τορτίγια και πασπαλίστε μερικές ελιές σε μια γραμμή στο κέντρο της. Τυλίξτε σφικτά την τορτίγια και κόψτε την στα δύο ή στα τρία, ανάλογα με το μέγεθός της.

* Βάλτε τα τυλιχτά σε μικρές πλαστικές τροφοσακούλες και ψύξτε αποβραδίς, ώστε να είναι έτοιμα για τη μεγάλη προπόνηση της επομένης. Για να γίνει το γεύμα σας πιο θρεπτικό, πριν τυλίξετε την τορτίγια προσθέστε μαρούλι, κόκκινη πιπεριά και ντομάτα. Το χούμους διατηρείται στην ψύξη πέντε έως έξι μέρες και στην κατάψυξη αρκετούς μήνες.

//«Στα βήματα του Φειδιππίδη» είναι απόσπασμα από το βιβλίο Eat and Run του Scott Jurek, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Key Books.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος του πλανήτη που μάλλον δεν γνωρίζεις

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top