Τα αδέσποτα γίνονται Μοντέρνα Τέχνη

  H κατάταξη χωρών της Μεσογείου από την Οικονομία των Αγορών στην κατηγορία -με το εμφανές απαξιωτικό σημαινόμενο- ακρόλεξο PIGS δεν έχει μείνει χωρίς απάντηση από αναλυτές, οικονομολόγους ή καλλιτέχνες. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει κι ο Μαδριλένος Santiago Sierra ο οποίος ξεκινά σήμερα τη γνωριμία του με το ελληνικό κοινό στο Kappatos Athens Art Residency. Guest stars-έκπληξη: Τα διάσημα αδέσποτα των Αθηνών.

   
  IMG_8756a

  Δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Αθήνας: Ο εύζων και ο σκύλος-διαδηλωτής.

  Ο Santiago Sierra θα μπορούσε να αποβιβαστεί στην Αθήνα λέγοντας ακόμη και “podemos”. Γιατί μπορεί η έκθεση του, που ξεκινά σήμερα στο Kappatos Athens Art Residency -έως τις 27 Ιουνίου- να πραγματεύεται με σκωπτική διάθεση την παρακατιανή κατάταξη των χωρών της Κρίσης από την Οικονομία των Αγορών στην κατηγορία Pigs, αλλά κλείνει το μάτι και στη λεπτή ειρωνεία και σαρκασμό με την οποία δέον είναι να αντιμετωπίζεται.

  Σε γενικές γραμμές, πάντως, το έργο του Santiago Sierra ασχολείται συχνά με τις δομές της εξουσίας όπως αυτές λειτουργούν στην καθημερινή μας ζωή. Το έργο του καλλιτέχνη παρεμβαίνει σε αυτές τις δομές εκθέτοντας καταστάσεις εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης.

  Santiago Sierra at Kappatos Athens Art Residency visuals

  Στο παρελθόν ο Sierra έχει ασχοληθεί σχεδόν με εμμονή με την εκμετάλλευση των ανθρώπων στα όρια του φαιδρού.

  Γέννημα θρέμμα Μαδριλένος, ο Sierra στην έκθεση του θα παρουσιάσει για πρώτη φορά διεθνώς τη σειρά “Χοίροι που καταβροχθίζουν Χερσoνήσους.” Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτή τη σειρά βίντεο, φιλμ και φωτογραφιών από δράσεις που ξεκίνησαν το 2012 στο Αμβούργο, όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ελληνική Χερσόνησο, στη συνέχεια στη Luca στην Ιταλία όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ιταλική Χερσόνησο και έπειτα στην Ιβηρική χερσόνησο όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” Ισπανία και Πορτογαλία.

  To έργο του Sierra ασχολείται συχνά με τις δομές της εξουσίας όπως αυτές λειτουργούν στην καθημερινή μας ζωή και παρεμβαίνει σε αυτές τις δομές εκθέτοντας καταστάσεις εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης. 

  Ο Sierra χρησιμοποιεί μια σαφή αλληγορία για να καταγγείλει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές ελίτ, σχεδόν κυριολεκτικά, “τρώνε” τα εδάφη των χωρών της Μεσογείου. Special guest stars κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ισπανού καλλιτέχνη στην Αθήνα θα είναι και τα celebrity stray dogs της πρωτεύουσας: Ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει, επίσης, ένα νέο έργο που θα λάβει χώρα στο δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Το έργο είναι αφιερωμένο στα αδέσποτα σκυλιά Κανέλο και Λουκάνικο που στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών, στις επεισοδιακές νύχτες του πρόσφατου παρελθόντος.

  ⇒SANTIAGO SIERRA “ THE TRILOGY OF PIGS EATING PENINSULAS
  Kappatos Athens Art Residency
  Αθηνάς 12, 2ος όροφος, Μοναστηράκι, Αθήνα
  athensartresidency.org
  Πέμπτη 28 Μαίου – 27 Ιουνίου 2015Ω
  Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12-20.00μμ & Σάββατο 12-4μμ

  Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ακόμη:
  -Προβολή της ταινίας του Santiago Sierra “Νο, Global Tour”.
  Μικρόκοσμος, Παρασκευή 29 Μαΐου 9.30 μμ

  -“Athens Stray Dogs Project ”

  Δράση του Santiago Sierra στην Αθήνα, 26/5/2015 – 10/6/2015

  IMG_8617

  Η δράση του Sierra με πρωταγωνιστές τα αδέσποτα της Αθήνας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα.

  Santiago Sierra at Kappatos Athens Art Residency

  Eν τέλει, είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής τα P.I.G.S. δεν κατασπαράσσουν, αλλά κατασπαράσσονται.

  IMG_8224a

  Όπως θα έλεγε κι ο ποιητής: “Σε νόμιζαν άνθρωπο -λέγαν “ο φίλος”- δεν ήσουν τίποτε- παρά ένας σκύλος”…

  Διαβάστε ακόμα: Ο Man Ray και οι μούσες του στην Άνδρο

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Πιο δημοφιλή

  Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για την αναζήτηση της αρμονίας στη ζωή του και προβλέπει την απογείωση του ανθρώπου «στον αχανή χώρο όλων των Γαλαξιών που απαρτίζουν τη Συμπαντική Δημιουργία». Αποσπάσματα από τον διάλογό του με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο μέσα από το βιβλίο τους «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας», που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Ενώ η κάθε σεξουαλική πρακτική είναι πλέον αποδεκτή, ο αυνανισμός παραμένει ένα είδος ταμπού. Παράλληλα, η αχαλίνωτη διάδοση της πορνογραφίας έχει ελαχιστοποιήσει τον ρόλο της φαντασίας στην αυτοϊκανοποίηση. Σε πολύ λίγα χρόνια ίσως ο αυνανισμός δεν θα είναι καθόλου αυτό που γνωρίζουμε.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα του είδους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σήμερα.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Ο διδάκτωρ Ιστορίας και συγγραφέας Κώστας Μ. Σταματόπουλος ανατέμνει τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Τι ακριβώς σήμαινε για τη χώρα μας η βασιλική οικογένεια, ποια ήταν τα πολιτικά πάθη και γιατί σήμερα έχει εγκαταλειφθεί -εγκληματικά- το Τατόι.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή
  Button to top Andro