Στις 5 Μαΐου εγκαινιάζεται η έκθεση «I don’t want to dream» του Σπύρου Βερύκιου στην Hybriden gallery στο Μάλμε της Σουηδίας. (Η φωτογραφία του Σπύρου Βερύκιου είναι του Manos Chrisovergis)

    Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;
    Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να ζωγραφίζει. Αν μπορούσα να ορίσω ένα γεγονός σαν αφετηρία -όχι σαν αιτία- μιας πορείας είναι αυτό: Εγώ στη πρώτη δημοτικού να έχω γεμίσει δύο σελίδες από το τετράδιο μου με σχέδια. Χρωματιστές γραμμές, που συμπλέκονταν και γίνονταν νησιά, σύννεφα, δέντρα, αλογάκια. Η δασκάλα μου το ανακαλύπτει και να γίνεται, όχι έξω φρενών, αλλά ας πούμε δε ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα. Μετά, τα χέρια της να απλώνουν κόλλα πάνω στις ζωγραφισμένες εικόνες και στη συνέχεια να τις κάνουν ένα σώμα ανάμεσα σε δύο σελίδες από κακογραμμένα σύμφωνα και φωνήεντα.

    Τι σημαίνει τέχνη για εσάς;
    Διστάζω να δώσω ένα ενιαίο ορισμό για το τι τέχνη. Αν επιμείνετε όμως, αν ας πούμε μου στρίβατε το χέρι, θα σας έλεγα ότι η τέχνη ορίζει ένα νοητικό χώρο. Ένα συμβολικό ερμηνευτικό σύστημα αυτού, που ονομάζουμε ανθρώπινη συνθήκη.

    «Ο τίτλος που επέλεξα για την έκθεση ορίζει εννοιολογικά και αισθητικά τη θεματική της συγκεκριμένης δουλειάς».

    Από τις 5 Μαΐου θα παρουσιάζετε την έκθεση σας I don’t want to dream στο Μάλμε της Σουηδίας. Πώς προέκυψε αυτή η πρόταση;
    Έχω ξανά συνεργαστεί με την CBC στο παρελθόν. Επικοινώνησαν μαζί μου πριν ένα χρόνο, καθώς ζητούσαν υλικό για το νέο τόμο του C’est bon culture. Τους έστειλα το I don’t want to dream, που είναι 43 σελίδες (ζητούσαν αρχικά μέχρι 35). Τους άρεσε και το δέχτηκαν. Μείναμε στο ότι το τεύχος θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2017. Μέσα Φεβρουαρίου μου ήρθε στο inbox ένα αρχείο με την αφίσα της έκθεσης. «Τι είναι αυτό» τους ρώτησα. «Θα σου κάνουμε έκθεση» μου απάντησαν.

    Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;
    Ο τίτλος ορίζει εννοιολογικά και αισθητικά τη θεματική της συγκεκριμένης δουλειάς.

    «Το πάθος μου με το κόμικ προέκυψε από την απαγόρευση να τα διαβάζουμε όταν ήμασταν μικροί».

    Πείτε μας λίγα λόγια για το τι πρόκειται να παρουσιάσετε στην έκθεση.
    Το I don’t want to dream σαν ενότητα απαρτίζεται από κείμενα και λάδια. Στο Μάλμε θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα. Όλη η δουλειά θα βρίσκεται στο νέο τεύχος του C’est bon culture.

    Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσής σας για την έκθεση I don’t want to dream;
    Υπήρξαν κάποιες σκέψεις, εικόνες διαβάσματα, αλλά και εμπειρίες μου. Συντέθηκαν όλα, εικόνες και κείμενο, σε ένα mode “Stream of Consiousness”.

    «Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αγαπώ. De kooning,Richard Diebenkorn, Turner, Velasquez, Picasso….».

    Μεγάλο μέρος της δουλειάς σας έχει να κάνει με την τέχνη του κόμικ. Πώς προέκυψε αυτό το πάθος;
    Από την απαγόρευση να τα διαβάζουμε όταν ήμασταν μικροί. Αλλά είμαι επίσης πλεονέκτης σε σχέση με επαγγελματικές και καλλιτεχνικές μου ενασχολήσεις. Έχω ασχοληθεί με περισσότερα αντικείμενα από όσα θα μπορούσα ποτέ να κατακτήσω. Και έχω περιορίσει τελικά το εαυτό μου μόνο σε δύο. Ζωγραφική και αφήγηση. Αφήγηση είτε αυτή είναι σενάριο, κόμικ, κινηματογράφος.

    Ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει το στυλ σας;
    Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αγαπώ. De kooning,Richard Diebenkorn, Turner, Velasquez, Picasso….

    Πόσο δύσκολη είναι η ζωή για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα της κρίσης;
    Η ζωή για τους καλλιτέχνες στη περίοδο της κρίσης δεν είναι εύκολη. Αλλά ποτέ δεν ήταν εύκολη για τους καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Κακά τα ψέματα τέχνη χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Γενιές παλαιότερων καλλιτεχνών όμως είχαν περάσει από πολύ πιο δύσκολα.

    Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
    Αυτή τη στιγμή τελειώνω μια ταινία μικρού μήκους, ενώ παράλληλα ολοκληρώνω το νέο κύκλο ζωγραφικής μου δουλειάς.

    Info
    I don’t want to dream, του Σπύρου Βερύκιου
    Που: Hybriden gallery, Bangatan 5, Μάλμε, Σουηδία
    Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαΐου 2017 – 22 Μαΐου 2017
    Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Μαΐου, 19.00 μμ
    Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 17.00 μμ έως 22.00 μμ
    Επιμέλεια έκθεσης: Mattias Elftorp


    Who is who
    Ο Σπύρος Βερύκιος γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε ζωγραφική με τον Δ. Μυταρά στην ΑΣΚΤ (1985-1991), όπου ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών (2006). Έως σήμερα έχει παρουσιάσει έξι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει συμμετάσχει σε τέσσερις Biennale σύγχρονης τέχνης και είκοσι πέντε ομαδικές εκθέσεις. Έχει εργαστεί σε κινηματογραφικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων στο Λονδίνο και την Αθήνα, ενώ έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών. Τα comic album του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Σλοβενία, Ιταλία και ΗΠΑ). Από το 1996 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τµήµα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.


     

    Διαβάστε ακόμα: Αλέξανδρος Ευκλείδης – Αυτός είναι ο άνθρωπος που είδε τη Λυρική αλλιώς

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top