«Οραµατίζοµαι µια αποστολή στο µητρικό µας άστρο από τις δεκαετίες του 1970 και του ’80. Περηφανεύοµαι ότι ήµουν ένας από τους εισηγητές της αποστολής Parker Solar Probe (PSP), η οποία θα εκτοξευτεί το 2018 µε στόχο να εξετάσει από κοντά το ηλιακό στέµµα, τη σφαίρα ιονισµένου αερίου που περιβάλλει τον Ήλιο», εκμυστηρεύεται ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Δεξιά, το εξώφυλλο του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017.

Έχοντας πια ολοκληρώσει την περιοδεία µου στο Ηλιακό Σύστηµα, αλλά και λίγο πιο πέρα, ήρθε για µένα η ώρα να κοιτάξω πίσω, στην κατεύθυνση του Ήλιου. Οραµατίζοµαι µια αποστολή στο µητρικό µας άστρο από τις δεκαετίες του 1970 και του ’80, όταν συµµετείχα στις επιτροπές που εισήγαγαν τη φιλόδοξη αποστολή στο χρονοδιάγραµµα της NASA. Περηφανεύοµαι ότι ήµουν ένας από τους εισηγητές της αποστολής Parker Solar Probe (PSP), η οποία θα εκτοξευτεί το 2018 µε στόχο να εξετάσει από κοντά το ηλιακό στέµµα, τη σφαίρα ιονισµένου αερίου που περιβάλλει τον Ήλιο.

Μακράν η πιο τολµηρή αποστολή που έχει επιχειρήσει ποτέ η NASA, το PSP θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα τον πλησιάσει σε απόσταση µόλις 6 εκατοµµυρίων χιλιοµέτρων, φτάνοντας πολύ πιο κοντά από ό,τι ο Ερµής. Στα πλησιέστερα περάσµατα, η ηλιακή ακτινοβολία που θα δέχεται το σκάφος θα είναι σχεδόν 500 φορές ισχυρότερη από ό,τι στη Γη και η θερµοκρασία του αλεξήλιου αναµένεται να φτάνει τους 1.377 βαθµούς Κελσίου. Οι πρώτες µετρήσεις από το εσωτερικό του ίδιου του ηλιακού στέµµατος αναµένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση της δραστηριότητας των άστρων, αλλά και στην προστασία της Γης από επεισόδια έξαρσης της ηλιακής δραστηριότητας, όταν εκδηλώνονται οι διαβόητες γεωµαγνητικές καταιγίδες.

«Το PSP θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα τον πλησιάσει σε απόσταση µόλις 6 εκατοµµυρίων χιλιοµέτρων, φτάνοντας πολύ πιο κοντά από ό,τι ο Ερµής. Στα πλησιέστερα περάσµατα, η ηλιακή ακτινοβολία που θα δέχεται το σκάφος θα είναι σχεδόν 500 φορές ισχυρότερη από ό,τι στη Γη και η θερµοκρασία του αλεξήλιου αναµένεται να φτάνει τους 1.377 βαθµούς Κελσίου». (Illustration credit: NASA/JHUAPL)

Το παράθυρο εκτόξευσης για το Parker Solar Probe ανοίγει στις 31 Ιουλίου 2018 και διαρκεί 20 ηµέρες. Θα βρίσκοµαι βέβαια στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (για 30ή φορά), για να παρακολουθήσω την εκτόξευση και την αρχή της περιπέτειας. Ως συνερευνητής σε ένα από τα όργανα του σκάφους, θα είµαι ένας από τους πρώτους επιστήµονες που καταφέρνουν να «αγγίξουν ένα άστρο», όπως έχει περιγράψει η NASA την αποστολή.

Μακράν η πιο τολµηρή αποστολή που έχει επιχειρήσει ποτέ η NASA, το PSP θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα τον πλησιάσει σε απόσταση µόλις 6 εκατοµµυρίων χιλιοµέτρων, φτάνοντας πολύ πιο κοντά από ό,τι ο Ερµής.

«Το παράθυρο εκτόξευσης για το Parker Solar Probe ανοίγει στις 31 Ιουλίου 2018 και διαρκεί 20 ηµέρες. Θα βρίσκοµαι βέβαια στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (για 30ή φορά), για να παρακολουθήσω την εκτόξευση και την αρχή της περιπέτειας».

Έτσι λοιπόν θα συνεχιστεί µια εντελώς απίθανη περιπέτεια, η οποία περιέλαβε την εξερεύνηση όλων των πλανητών και του νάνου πλανήτη Πλούτωνα, την προσεδάφιση στον αστεροειδή Eros και την πρώτη αποστολή στον Ήλιο. Μια περιπέτεια που δεν θα µπορούσα καν να ονειρευτώ όταν έφυγα ως νεαρός από τη Χίο, µε ελάχιστα τυπικά προσόντα, αλλά µε αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και µεγάλη όρεξη για δουλειά.

Ακόµη δεν έχω καταλάβει πώς στάθηκα τόσο τυχερός!

 

// Το κείμενο που φιλοξενεί η στήλη είναι το τελευταίο κεφάλαιο (με τίτλο «Επόμενη αποστολή, ο Ήλιος», σελ. 120) από το βιβλίο του Σταμάτη Κριμιζή (σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη) «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα – Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», εκδόσεις Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2017. «Το βιβλίο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, «βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας του πραγματοποιεί ακούραστα σε σχολεία όλης της Ελλάδας, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των μαθητών και των δασκάλων τους που βλέπουν ζωντανά, μπροστά στα μάτια τους, πόσα μπορεί να κατακτήσει ένα παιδί από μια γωνιά της Ελλάδας, βασιζόμενο αποκλειστικά στην ακαταπόνητη προσπάθεια, στην επιμέλεια και στο μυαλό του!».

 

Δείτε εδώ ένα βίντεο της NASA από την κατασκευή, τα περιβαλλοντικά τεστ και τη φιλόδοξη αποστολή του Parker Solar Probe. (Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/Joy Ng)

 

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Νανόπουλος – «Έτσι χάραξα με σιγουριά το δρόμο μου για τη θεωρητική φυσική»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top