WP-Saint-Exupery

O Antoine de Saint-Exupéry, τo 1935, στο πηδάλιο του αεροπλάνου του. “Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια”. (Ρhoto credit: http://uneautreannee.com)

Αύριο βγαίνει στις αίθουσεις «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Mark Osborne. Ένα εξαιρετικό animation που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κι αυτό γιατί η πρωτοτυπία της ταινίας, αλλά και το όριό της, είναι πως πραγματική πρωταγωνίστρια είναι ένα μικρό κορίτσι. Πρόκειται δηλαδή για μια διασκευή του περίφημου βιβλίου του Saint-Exupéry. Μια ιστορία μέσα στην ιστορία.

Γιατί, όμως, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι το πιο αξιαγάπητο βιβλίο στον κόσμο, για μικρούς και μεγάλους, και ο καλύτερος πρεσβευτής της Γαλλίας; Ο Antoine de Saint-Exupéry, καταρρακωμένος από το μεγάλο πόλεμο, το έγραψε και το δημοσίευσε το 1943 κατά τη διάρκεια της νεοϋρκέζικης εξορίας του. Έκτοτε, 50 έως 200 εκατομμύρια αντίτυπα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς, κυκλοφόρησαν ανά τον πλανήτη.

Το βιβλίο αυτό, το οποίο θεωρείται ως το πιο πολυδιαβασμένο μετά τη Βίβλο, μεταφράστηκε σε κάπου 270 γλώσσες και διαλέκτους. Αρμένικα, αστουριανά, μπενγκάλι, λευκορώσικα, βιρμανικά, καμπίλε, χμερ, λαπωνικά, κέτσουα, θιβετιανά, ρομά, ουρντού κι ένα σωρό άλλες, ενίοτε μαζί με κάποιες προσαρμογές: στην έκδοσή του στη γλώσσα του Μάλι (μπαρμπάρα), «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι μαύρος.

10096300-le-petit-prince-et-la-rose

“Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα”. (Ρhoto credit: http://www.milkmagazine.net)

Για τον πολύ κόσμο -υπέρτατη τιμή- «Ο Μικρός Πρίγκιπας» αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταφυσική πραγματεία του 20ου αι.

Σ’ όλα αυτά, προσθέστε πλήθος πειρατικών εκδόσεων που ‘ναι η χαρά των συλλεκτών. Πλαστογραφήσεις όχι πάντα ορθόδοξες (ασπρόμαυρες), ποτέ πιστές, αλλά πόσο αποκαλυπτικές: ουδέποτε άλλος συγγραφέας άγγιξε τόσους ανθρώπους από τόσες διαφορετικές κουλτούρες. Για τον πολύ κόσμο -υπέρτατη τιμή- «Ο Μικρός Πρίγκιπας» αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταφυσική πραγματεία του 20ου αι.

Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό – όπως ακριβώς κι ο Saint-Ex, ο οποίος χάθηκε στα νερά της Μεσογείου κατά τη διάρκεια μιας αναγνωριστικής πτήσης ένα χρόνο αργότερα- υιοθετείται αμέσως ως το αγαπημένο μικρό ορφανό. Στη μεταπολεμική Γαλλία, η υπέροχη αυτή αλληγορία με το ασυνήθιστο πεπρωμένο ντύνεται με μπλε κάλυμμα κι ένα χαρακτικό του «Μικρού Πρίγκιπα» στο εξώφυλλο.

le-petit-prince-bande-annonce-du-film-d-animation-hors-competition-a-cannes,M214892

Η αφίσα της ταινίας του Μαρκ Όσμπορν. (Ρhoto credit: http://www.telerama.fr)

Οι επανεκδόσεις διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμό δύο το χρόνο ως το ’58. Κάποιοι διανοούμενοι σαρκάζουν την επιτυχία του, όπως περιέργως ο Φουκώ. Αυτό δεν εμποδίζει τον «Μικρό Πρίγκιπα» να πουλάει 400.000 αντίτυπα το χρόνο, για ένα σύνολο 11 εκατομμυρίων από το 1946 μόνο στη Γαλλία.

Ο αστεροειδής Β612 είναι ένα καλό αστέρι που λάμπει παντού στον κόσμο. Η έρημος και το διάστημα είναι η επικράτεια του ανθρώπου και οι αναπαραστάσεις της -ρόδο, ηφαίστειο, αλεπού, πηγάδι, φίδι, το δέντρο μπαομπάμπ- προσιτές στο σύνολο των ανθρώπων, από τις Άνδεις ως τον Καύκασο. Έχουμε να κάνουμε με ένα μύθο. Όπως θα έλεγε ο μέγας ποιητής Paul Fort, αν όλοι οι αναγνώστες του «Μικρού Πρίγκιπα» έδιναν τα χέρια, θα είχαν αγκαλιάσει τη Γη.

maxresdefault

Αν όλοι οι αναγνώστες του «Μικρού Πρίγκιπα» έδιναν τα χέρια, θα είχαν αγκαλιάσει τη Γη. (Ρhoto credit: http://www.frenchwithlouis.com)

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:

Διαβάστε ακόμα: Ο Τεντέν θριαμβεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top