Μετά από 8 αποτυχημένες προσπάθειες, ο Gilliam κατάφερε να ολοκληρώσει την ταινία «The Man Who Killed Don Quixote». (Φωτογραφία: liberatum.org)

Το να θεωρείς έναν άνθρωπο, που αποτέλεσε μέλος της πιο κωμικής, έξυπνης και προκλητικής παρέας που είδαμε ποτέ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αδικημένο ίσως να μοιάζει υπερβολικό. Κι όμως, ο Terry Gilliam κερδίζει αυτόν τον τίτλο, όχι επειδή τον αδίκησαν οι μοίρες, αλλά μάλλον εμείς με το πώς έχουμε σκιαγραφήσει στο μυαλό μας την ιστορία του.

Καλώς ή κακώς, στο μυαλό μας η σημαντικότερη στιγμή του 76χρονου καλλιτέχνη θα είναι πάντα ότι ήταν μέλος των Monty Python. Και η αλήθεια είναι ότι -πάντα στο μυαλό μας- δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο μεγαλείο των Graham Chapman, Terry Jones, John Cleese και Michael Palin (sorry, στον Eric Idle δεν βρίσκω κανένα μεγαλείο). Κι όμως, ο Gilliam ήταν πολλά περισσότερα από ένα μέλος των Python, κάτι που απέδειξε στη ζωή του μετά τους Python.

Ένας Αμερικανός στο Λονδίνο

Για τους περισσότερους ο Terry ήταν ο λιγότερο αστείος και λιγότερο γνωστός από την ομάδα των Monty Python. Και όχι άδικα, καθώς πάντα έμοιαζε σαν τη μύγα μέσα στο βρετανικό γάλα. Γεννημένος στη Μινεσότα των ΗΠΑ, ο Terry βρέθηκε από σπόντα στην Αγγλία και από μεγαλύτερη σπόντα στους Python. Δεν διέθετε αυτό το βρετανικό φλεγματικό χιούμορ της υπόλοιπης παρέας, ωστόσο οι ιδέες και η δουλειά του ξεχείλιζαν από παράνοια, δυναμισμό και μια δόση σκοταδιού, καταφέρνοντας να δίνει πάντα τη λύση με τα σχέδιά του, όταν τα σκετς της ομάδας έπιαναν ταβάνι.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν ήταν σταθερό μέλος των Python, στην πορεία κέρδισε τη θέση του, καταφέρνοντας να συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες στιγμές της ομάδας. Καλύτερη από όλες; Η συν-σκηνοθεσία του Monty Python and the Holy Grail, ενός φιλμ που κόστισε 400.000 δολάρια και απέφερε πάνω από 5 εκατομμύρια, κάνοντας τους Python γνωστούς σε όλο τον κόσμο.

Ο 76χρονος Αμερικανός μπορεί να έχει έχει κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη σε επιλεγμένες ταινίες (μόλις 11 τα τελευταία 40 χρόνια), αλλά οι περισσότερες από αυτές έγιναν τεράστιες επιτυχίες. (Φωτογραφία: Ki Price)

Η ζωή μετά τους Python

Ωστόσο εκεί που έδειξε το μεγάλο του σκηνοθετικό ταλέντο, ήταν όταν ακολούθησε solo πορεία. Γιατί ναι μεν ο Gilliam είναι γνωστός ως μέλος των Monty Python, αλλά το βιογραφικό του περιλαμβάνει ταινίες που βγάζουν μάτια.

Ο 76χρονος Αμερικανός μπορεί να έχει έχει κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη σε επιλεγμένες ταινίες (μόλις 11 τα τελευταία 40 χρόνια), αλλά οι περισσότερες από αυτές έγιναν τεράστιες επιτυχίες, ανάμεσά τους οι Brazil, 12 Monkeys, Fear and Loathing in Las Vegas, The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Ωστόσο, η Αχίλλειος πτέρνα του ήταν ένα φιλμ, που ο ίδιος ήθελε σαν τρελός να δημιουργήσει, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερνε. Βασισμένο στο βιβλίο του Miguel de Cervantes Δον Κιχώτης, ο Gilliam από το 1998 ονειρεύεται να γυρίσει την ταινία The Man Who Killed Don Quixote.

Έχοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Jonathan Pryce, Adam Driver και Olga Kurylenko, η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018.

Μάλιστα, όχι απλά ονειρεύεται, αλλά το δοκίμασε 8 φορές, αποτυγχάνοντας κάθε φορά! Την πρώτη φορά δοκίμασε να γυρίσει το φιλμ έχοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Jean Rochefort, Johnny Depp και Vanessa Paradis. Μία όμως η κακή υγεία του Rochefort, μια μια καταιγίδα που κατέστρεψε τον εξοπλισμό, το project πάγωσε. Από το 2005 έως το 2015 ο Gilliams προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του, με τους Robert Duvall, Michael Palin και John Hurt στον ρόλο του Δον Κιχώτη και τους Depp, Ewan McGregor και Jack O’Connell στον ρόλο του Toby Grisoni.

Τελικά, το 2016 ήταν η χρονιά του. Έχοντας μαζί του τους Jonathan Pryce, Adam Driver και Olga Kurylenko, ο Gilliam ξεκίνησε τα γυρίσματα τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς και πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο facebook ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2018 και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει πολλές δόσεις παράνοιας, φαντασίας και σουρεαλισμού. Δηλαδή ακόμα μια κλασική ταινία βγαλμένη από το μυαλό του Terry Gilliam.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Τιτάνες ξυπνούν μέσα από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top