Αμπελόκηποι, Αθήνα. (Φωτογραφίες: Yiorgis Yerolymbos)

    Αν μιλήσεις με ανθρώπους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει ή έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Αθήνα, θα ακούσεις συχνά μια μεγάλη αντίθεση στα λεγόμενά τους: οι περισσότεροι θα πουν ότι δεν την αλλάζουν την Αθήνα για καμιά άλλη πόλη του κόσμου, την ίδια ώρα, όμως, θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για μια άσχημη αρχιτεκτονικά πόλη.

    Η αλήθεια είναι πώς αν δεις την πρωτεύουσα από ψηλά θα καταλάβεις αμέσως ότι κυριαρχούν δύο πράγματα στην Αθήνα: (1) οι πολυκατοικίες και (2) η εμμονή στον λευκό ή υπόλευκο σοβά στις όψεις των κτιρίων. Η πόλη μοιάζει να έχει χτιστεί χωρίς σχέδιο, βιαστικά και γρήγορα. Και ίσως κατά έναν τρόπο να ισχύει αυτό, ειδικά αν κοιτάξεις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις από ψηλά που σου δίνουν την αίσθηση ενός έργου τέχνης, όπως η Βαρκελώνη, για παράδειγμα.

    Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, οι ομάδες της Αkzo Nobel και του Archisearch.gr, μέσω του διαγωνισμού Color in Architecture, προσκαλούν τελειόφοιτους και αρχιτέκτονες έως 40 ετών να επέμβουν σε ήδη υπάρχοντα κτίρια με σκοπό την προσθήκη χρώματος και την αισθητική ανάπλαση της όψης των ελληνικών πόλεων.

    Πατησίων, Αθήνα.

    Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του διαγωνισμού: «Μπορούμε ως επιστήμονες του ανθρωπογενούς χώρου να συνεισφέρουμε στον καθορισμό ενός λεξιλογίου της όψης για τη σύγχρονη ελληνική πόλη, που να αντικατοπτρίζει την ανάγκη για λειτουργικές όσο και νοηματικά ενδιαφέρουσες όψεις; Μπορούμε οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αστικοί σχεδιαστές να συνεισφέρουμε με λύσεις επί υπαρχόντων κτιρίων οι οποίες να βελτιώνουν την απόδοσή τους, προσδίδοντας ταυτόχρονα στη νέα όψη αρθρωμένο αρχιτεκτονικό λόγο με τη χρήση νέων υλικών και χρώματος;».

    Στην κριτική επιτροπή του Color in Architecture συμμετέχουν οι Αριάδνη Βοζάνη (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.), Νίκος Κτενάς (Αρχιτέκτων), Σταύρος Μαρτίνος (Αρχισυντάκτης, Archisearch.gr), Per Nimer (Akzonobel / Design Manager), Δημήτρης Ποτηρόπουλος (Αρχιτέκτων), Kώστας Πουλόπουλος (Αρχιτέκτων / Επιμελητής) και Ρένα Σακελλαρίδου (Αρχιτέκτων Dipl. Architect, MArch, PhD, Καθ. ΑΠΘ).

    //Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε εδώ.

     

    Διαβάστε ακόμα: Η street art στην Αθήνα παράγει θόρυβο και όχι τέχνη

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top