Πέντε τραγούδια που οδήγησαν σε πέντε βιβλία ή και το αντίστροφο. Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος συνδύασε τις νότες με τις λέξεις (Credits: Νίκος Κατσαρός).

Μετράει ήδη μια πλειάδα βιβλίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν διαβαστεί και ξαναδιαβαστεί από τους Έλληνες αναγνώστες. Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος είναι μια από τις πλέον ευδιάκριτες συγγραφικές μορφές της χώρας μας.

Από τα «Κομματάκια» και τα «Διόδια» έως το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα» (εκδ. Κέδρος) έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά ως γνωστόν οι λέξεις μένουν πάντα αναλλοίωτες. Τους συγγραφείς, για προφανείς λόγους, τους ταυτίζουμε μόνο με τις λέξεις που καταθέτουν σε κάθε βιβλίο. Λογικό, αλλά όχι και απαραίτητα προφανές. Πίσω από τον χτύπο των λέξεων πάντα υπάρχει μαι ιδιαίτερη μουσική.

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος μάς αποκαλύπτει τα τραγούδια εκείνα που τον καθόρισαν ή που τη συγκεκριμένη περίοδο που τα άκουσε λειτούργησαν παράλληλα με τη συγγραφική του προσπάθεια. Κάπως έτσι, οι νότες και οι λέξεις έρχονται και ενώνονται με έναν αδιόρατο, αλλά ουσιαστικό τρόπο.

 

Η σόουλ των «Τζιτζικιών»

Το μυθιστόρημά μου «Τα τζιτζίκια» πρωτοεκδόθηκε το 1985. Στις πρώτες κιόλας σελίδες, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές ακούει σε δίσκο βινιλίου ένα κλασικό κομμάτι της σόουλ. Πρόκειται για το «Midnight Train To Georgia», που τραγουδάει η Gladdys Knight, μαζί με τα ξαδέλφια της, τους Pips. Ένα τραγούδι που στο μυαλό μου δεν συνδέεται μόνο με «Τα τζιτζίκια», αλλά έφτασε στο σημείο να εκπροσωπεί ολόκληρη τη σκηνή της σόουλ μουσικής.

 

Στην επόμενη σελίδα: Βαθύς και λυπημένος, όπως εσύ. 

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top