Η εμμονη μου

Τα πέντε κορυφαία «μαθηματικά» μυθιστορήματα: Επιλέγει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης

Αυτά είναι τα top 5 «όπερ έδει δείξαι» βιβλία του είδους όπως τα ανθολόγησε αποκλειστικά για το Andro ο κατ’ εξοχήν ειδικός, μαθηματικός και συγγραφέας.

 
ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Απόστολος Δοξιάδης εξέδωσε το βιβλίο «Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» το 1992. Σήμερα έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Ο Απόστολος Δοξιάδης εξέδωσε το βιβλίο «Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» το 1992. Σήμερα έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

2. Απόστολος Δοξιάδης, «Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ», εκδ. Καστανιώτη.

2Όπως όλες σχεδόν οι ελληνικές οικογένειες, η οικογένεια Παπαχρήστου έχει το μαύρο της πρόβατο. Είναι ο θείος του αφηγητή, ο Πέτρος, ο οποίος στο ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας μαθηματικού μπλέχτηκε στο λαβύρινθο ενός επίμονου μαθηματικού προβλήματος, το οποίο επί αιώνες αντιστέκεται στη λύση: της εικασίας του Γκόλντμπαχ. Η απόδειξη της ονομαστής εικασίας γίνεται μονομανία για τον ταλαντούχο μαθηματικό. Η σταδιοδρομία του ανακόπτεται και ο ίδιος απομονώνεται στο σπίτι του, αρνούμενος οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο. Κάποια στιγμή ο ανιψιός του αποφασίζει να διερευνήσει την αιτία της «παραξενιάς» του θείου του και η ιστορία περιπλέκεται…

 

*Του ίδιου συγγραφέα στην κατηγορία «μαθηματική μυθοπλασία» κυκλοφορούν επίσης: «Logicomix» και «Από την παράνοια στους αλγορίθμους» –και τα δυο από τις εκδ. Ίκαρος.

 

Στην επόμενη σελίδα: Η μαθηματική αβεβαιότητα, οι νόμοι της λογικής και η θριαμβευτική απόδειξη του θεωρήματος του Φερμά.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Έτσι μνημονεύεται στη νεοελληνική ποίηση –αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα και πιο αντιπροσωπευτικά ποιήματα– ο Ανδρέας Κάλβος. Έφυγε από τη ζωή, δίχως να μας αφήσει ούτε μια απεικόνισή του, 150 χρόνια πριν σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου 1869.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Να πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας -πέθανε σαν σήμερα στις 8 Οκτωβρίου 1987- ανακάλυψε όταν ήταν μικρό παιδί τι σημαίνει αληθινή αρχοντιά, και κατάλαβε ότι αυτή δεν έχει σχέση με τον πλούτο, ή την καταγωγή. Ένα πολύτιμο κείμενο - μάθημα για όλους μας, που αξίζει να μας βάλει σε σκέψεις και στις μέρες μας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Αλλόκοτος Ελληνισμός» Νικήτας Σινιόσογλου εκμυστηρεύεται πώς, συνομιλώντας με τον Μάρκο Αυρήλιο καθώς συνομιλεί με τον εαυτό του, βρήκε έναν σύντροφο ζωής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Ο κόσμος είπε αργότερα πως ‘‘το φιλότιμο έφαγε τον Κυβερνήτη’’. Ότι έπρεπε να κάνει πίσω μόλις αντιλήφθηκε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη στην είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα...». Ο Άρης Σφακιανάκης για τη δολοφονία του Καποδίστρια στο βιβλίο του «Η σκιά του Κυβερνήτη», που μόλις κυκλοφόρησε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro