Ο Άι -Βασίλης Είναι… Λέρα (Bad Santa, 2003)

Σκηνοθεσία: Τέρι Ζουίγκοφ.
Παίζουν: Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Λόρεν Γκράχαμ, Τόνι Κοξ.
Το στόρι: Ο Γουίλι Στόουκ (Μπίλι Μπομπ Θόρντον), αμετανόητο κλεφτρόνι, πωρωμένος καπνιστής και συνειδητοποιημένος αλκοολικός, «επαγγέλλεται» τον Άι-Βασίλη σε εμπορικά κέντρα, τα οποία στη συνέχεια κλέβει. Θα βρει τον μπελά του, όμως, όταν ένας πιτσιρικάς (Μπρετ Κέλι) πιστεύει πως πράγματι είναι ο Άι -Βασίλης και αποφασίζει να τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του, την ίδια στιγμή που μια σέξι μπαργούμαν (Λόρεν Γκράχαμ), με φετίχ τον άγιο των γιορτών, γίνεται η ερωτική του… βδέλλα.
Santa Claus is coming to town: Μπορεί ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον να μην είναι το πρότυπο του Santa Claus της Coca Cola, όμως «γράφει» αμέσως στο γιορτινό συλλογικό υποσυνείδητο. Κυνικός, μέθυσος, ελεεινός, λωποδύτης, ο «Bad Santa» καταφέρνει να εξιλεωθεί στο τέλος, για να εξυπηρετήσει, φυσικά, την happy end λογική των μεγάλων στούντιο.
Η χριστουγεννιάτικη ατάκα: «You’re not gonna shit right for a week!»

 

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ.
Ακούγονται οι φωνές των:
Ντάνι Έλφμαν, Κρις Σαράντον, Γουίλιαμ Χίκεϊ.
Το στόρι: Ο Τζακ Σκέλινγκτον, βασιλιάς χωρίς αμφιβολία και αμφισβήτηση στο Χάλογουιν, ακροβατεί στα όρια της κατάθλιψης που του προκαλεί η ρουτίνα της συγκεκριμένης γιορτής. Τι πιο φυσικό, λοιπόν, όταν βρεθεί τυχαία στο χωριό του Άι -Βασίλη, να του καρφωθεί η ιδέα πως μπορεί ο ίδιος να υποκατστήσει τον άγιο των γιορτών στην αποστολή του…
Santa Claus is coming to town: Ας το ομολογήσουμε: Ο Σκέλινγκτον, Τζακ Σκέλινγκτον, είναι ένας τυπάκος με αγαθές προθέσεις και άφατη καλοσύνη για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, το πρόβλημά του είναι πως, όπως όλοι οι χαρακτήρες του Τιμ Μπέρτον (που συνυπογράφει το σενάριο), θα πρέπει να διανύσει την οδυνηρή λεωφόρο της αυτοσυνειδησίας και να ορίσει επακριβώς το τερατώδες της φύσης του. Ο Τζακ Σκέλινγκτον είναι ένα υπέροχο παλικάρι, που όμως δεν μπορεί να αναστρέψει τη ροή της μοίρας του, γεγονός που θα συνειδητοποιήσει όταν θα αρχίσει να αφήνει τα τρομακτικά δώρα του κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Η χριστουγεννιάτικη ατάκα: « Ξέρεις, νομίζω ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται! Όμως, γιατί αυτοί (του χωριού του Άι -Βασίλη) θα πρέπει να έχουν όλη τη διασκέδαση; Θα πρέπει να ανήκει σε καθένα! Όχι σε καθένα στην πραγματικότητα, αλλά σε μένα!»

 

Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει (Die Hard, 1988)

Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Τίρναν.
Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Μπόνι Μπεντέλια.
Το στόρι: Τα Χριστούγεννα στο Λος Άντζελες ανεβάζουν την υγρασία και την εγκληματικότητα, ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι δημιουργοί της σειράς ταινιών του «Die Hard». Ο ντετέκτιβ Τζον Μακ Λέιν (Μπρους Γουίλις) πηγαίνει στην Πόλη των Αγγέλων από τη Νέα Υόρκη, για να περάσει τα Χριστούγεννα με τη γυναίκα του που εργάζεται εκεί. Όμως, ο «τρομοκράτης» Χανς Γκρούμπερ (Άλαν Ρίκμαν) καταλαμβάνει με την ομάδα του πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης και κρατάει ομήρους. Ανάμεσα στους ομήρους και η γυναίκα του Νεοϋορκέζου μπάτσου. Τεράστιο λάθος…
Santa Claus is coming to town: Εντάξει, μπορεί ο Χανς Γκρούμπερ να μη διαθέτει την εμετικά παροιμιώδη καλοσύνη του Άι -Βασίλη, όμως και αυτός φέρνει δώρα στο Λος Άντζελες (την καταστροφή) και έχει γενειάδα (η αλήθεια είναι πως είναι πιο περιποιημένη από την ατημέλητη του αγίου). Και όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τεράστια απήχηση που είχε η πρώτη ταινία οφείλεται στη νευρωτική δράση και το ντελίριο του Μπρους Γουίλις και όχι στον χλευαστικό, δηκτικό και απάνθρωπο Άλαν Ρίκμαν, ας ζητήσει δώρο από τον Άι -Βασίλη ένα νεροπίστολο.
Η χριστουγεννιάτικη ατάκα: «Είναι Χριστούγεννα, η εποχή των θαυμάτων!»

 

Πάρτι Φαντασμάτων (Scrooged, 1988)

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντόνερ.
Παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Κάρεν Άλεν, Τζον Φορσάιθ.
Το στόρι: Ο Φρανκ Κρος (Μπιλ Μάρεϊ) είναι τηλεοπτικός παραγωγός, άρα εγωπαθής, εγωμανής, προσβλητικός, επιθετικός και αδίστακτος. Με άλλα λόγια, η ιδανική περίπτωση για να τον επισκεφτούν τα τρία γνωστά (από το μυθιστότημα του Τσαρλς Ντίκενς «A Christmas Carol») φαντάσματα των γιορτών, προκειμένου να ενεργοποιήσουν μέσα του τα ανθρώπινα συναισθήματα, καθώς η ψυχή του Φρανκ μοιάζει με κινητήρα βραδείας καύσης…
Santa Claus is coming to town: Ο Santa δεν εμφανίζεται, όμως στη θέση του εμφανίζονται τρεις απίθανες μορφές: το πνεύμα των περασμένων Χριστουγέννων –ένας ταξιτζής που καπνίζει μανιωδώς πούρα–, το πνεύμα των τωρινών Χριστουγέννων –μια καλοκάγαθη, αλλά βάναυση νεράιδα που δεν έχει πρόβλημα να εκσφενδονίζει οικιακές συσκευές επί δικαίων (κυρίως) και αδίκων– και το πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων– πιο πειστικό πνεύμα από τον Χάρο δεν γινόταν, έτσι δεν είναι; Οι προπάτορες των σημερινών golden boys ήθελαν τα πνεύματά τους για να στρώσουν (λίγο αργότερα έστρωσαν «απολαμβάνοντας» βουτιές από τους ψηλότερους ορόφους του Σίτι –δεν μας χάλασε).
Η χριστουγεννιάτικη ατάκα: «Είμαι σίγουρος πως ο Τσαρλς Ντίκενς θα ήθελε να δει τις ρώγες της!»

 

Το Μαγαζί της Γωνίας (The Shop Around the Corner, 1940)

Σκηνοθεσία: Ερνστ Λιούμπιτς.
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Μάργκαρετ Σάλιβαν, Φρανκ Μόργκαν.
Το στόρι: Στη Βουδαπέστη, στο κατάστημα με είδη δώρων που ανήκει στον Ούγκο Μάτουσεκ (Φρανκ Μόργκαν), εργάζεται ο εργένης Άλφρεντ Κράλικ (Τζέιμς Στιούαρτ), ένας πολύ καλός και έμπειρος πωλητής. Κάποια μέρα έρχεται και ζητάει εργασία από τον Μάτουσεκ η Κλάρα Νόβακ (Μάργκαρετ Σάλιβαν). Προσλαμβάνεται πράγμα που δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία. Στο μεταξύ, ο μοναχικός Κράλικ είναι ερωτευμένος με μια γυναίκα χωρίς να την έχει δει ποτέ, μέσω αλληλογραφίας. Κανονίζει ένα ραντεβού μαζί της για να γνωριστούν επιτέλους και τότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Santa Claus is coming to town: Χωρίς να είναι η τυπική χριστουγεννιάτικη ταινία, η υπόθεσή της εκτυλίσσεται την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ πρωταγωνιστεί ο Τζίμι ο Στιούαρτ (αν δεν παραπέμψουμε στον πρωθυπουργό τον Αντώνη τον Σαμαρά, κάτι θα πάθουμε), ο οποίος μετά την εμφάνισή του στην «Υπέροχη Ζωή» του Φρανκ Κάπρα είναι ο αρχετυπικός χριστουγεννιάτικος ήρωας. Πού κρύβεται ο Άι -Βασίλης στο «Μαγαζί της Γωνίας»; Μα, φυσικά, στον έρωτα. Τα συγκρατημένα και περιορισμένα συναισθήματα θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με το πνεύμα της γιορτής, όταν, έπειτα από αρκετές επιπλοκές, ο Άλφρεντ ανακαλύψει πως η γυναίκα που αγαπά στην πραγματικότητα είναι η γυναίκα που αντιπαθεί! Ο θρίαμβος της αγάπης, με άλλα λόγια, αλλά δοσμένος με σοφιστικέ, περίτεχνη γραφή από τον Λιούμπιτς.
Η χριστουγεννιάτικη ατάκα: «Μπορεί να υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον άλλον. Ξέρετε, οι άνθρωποι σπάνια μπαίνουν στον κόπο να ξύσουν την επιφάνεια των πραγμάτων και να βρουν την εσωτερική αλήθεια…»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top