5

    1. Hanoi Museum, Βιετνάμ: Η ανάποδη πυραμίδα του Ανόι σχεδιάστηκε από το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Gerkan, Marg and Partners, το οποίο ανέλαβε τελευταία και την ανασυγκρότηση του σταδίου Μπερναμπέου στη Μαδρίτη. Χτισμένο γύρω από τεχνητές λίμνες, σε όποιο σημείο κι αν σταθείς νιώθεις σαν να περπατάς στο νερό. Κάπως σαν τον Ιησού τον Ναζωραίο, ούτως ειπείν.

    10

    2. Ordos Museum, Μογγολία: Ένας γιγάντιος θόλος στο κέντρο της έρημου Γκόμπι. Η πόλης Οrdos είναι το νέο πείραμα του κινεζικού ανοίγματος προς τη Δύση με μεγαλόπνοα projects, όπως οι 100 βίλες από 100 διαφορετικά αρχιτεκτονικά γραφεία με την επιλογή του Ai Weiwei. To συγκεκριμένο σχεδιάστηκε από τον Κινέζο Ma Yansong, του γραφείου MAD, με πολλά σχέδια στο ενεργητικό του για τη νέα μεγάλη Κίνα.

    oscra-3brazil

    3. Moυσείο Οscar Niemeyer, Curitiba, Βραζιλία: Ή το “Μάτι”. Ο διεθνής Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας το ξεκίνησε το 1967 και δούλεψε τις προσθήκες εννέα χρόνια προτού πεθάνει -το 2012, σε ηλικία 105 χρόνων. Το όλο design στηρίζεται στη λογική ενός ματιού στηριγμένο σε ένα βάθρο, συμπυκνώνοντας την αρχιτεκτονική ευφυΐα του ανθρώπου που άλλαξε την εικόνα της σύγχρονης Βραζιλίας -ή έστω, της τεχνητής πρωτεύουσας Μπραζίλια- παρά τη μακρόχρονη (αυτο)εξορία του στο Παρίσι, λόγω της κομμουνιστικής ιδεολογίας του.

    4lyon

    4. Musée des Confluences, Λυόν: Προϋπολογισμός ρεκόρ €330 εκατ. για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης, με την υπογραφή του αυστριακού αρχιτεκτονικού γραφείο Coop Himmelb(l)au, το οποίο σχεδίασε και το Skytower, το κτίριο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Απ’ έξω σκελετός από το Σταρ Τρεκ και από μέσα πραγματικοί σκελετοί μαμούθ, καμαρόσαυρων και ένα από τα πολλά αυθεντικά αντίγραφα του Σπούτνικ 2.

    PANAMA-MUSEUM-BIODIVERSITY-GEHRY-FILE

    5. Biomuseo, Παναμάς: Ή αλλιώς, ο πολύχρωμος κύβος του Ρούμπικ, με υπογραφή του διάσημου κακού παιδιού της αρχιτεκτονικής Frank Gehry. Μετά τα εγκαίνια του Louis Vuitton Foundation, ο αιώνιος έφηβος ήθελε κάτι για να χαλαρώσει και έφτιαξε το Biomuseo, το πρώτο του στη Λατινική Αμερική και δώρο στην πόλη, για χάρη της Παναμέζας γυναίκας του. Όταν οι επικριτές του του προσάπτουν ότι μοιάζει με παιδικό παιχνίδι, εκείνος απαντά: «Δείξτε μου κάτι που να είναι η μοντέρνα αρχιτεκτονική σήμερα και σηκώνω τα χέρια ψηλά». Θα μπορούσε, φυσικά, να τους απαντήσει και «ο γέρων, δις παις». Και πάλι μέσα θά ‘τανε… (Όσο για τους Παναμέζους τρίβουν ήδη τα χέρια τους από τα κύματα των τουριστών που πλησιάζουν σε αριθμούς αντίστοιχους με την έναρξη λειτουργίας του Guggenheim, επίσης δια χειρός Gehry, στο Μπιλμπάο).

    6

    6. Τhe Crystal, Τορόντο: Η νέα κρυστάλλινη πτέρυγα του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας της Βόρειας Αμερικής με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Το σχέδιο του Πολωνοαμερικανού Daniel Libeskind μοιάζει με κρυστάλλινο φάκελο που διπλώνει μέσα το παλιό κτίριο και χαρακτηρίζει και άλλα έργα, όπως το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, επίσης δικής του υπογραφής. Το όλο project δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στους Καναδούς, όχι μόνο γιατί ξεπέρασε κατά πολύ τον προϋπολογισμό, αλλά και γιατί κατηγορήθηκε ότι ήταν μίμηση του Guggenheim στη συνταγή της starchitecture του Gehry, η οποία χρησιμοποιείται για να προσελκύει τουρίστες. Τώρα τι πρόβλημα ακριβώς μπορεί να έχουν οι Οντάριανς με τους τουρίστες δεν δυνάμεθα να κατανοήσουμε.

    7-amv

    7. Museum aan de Stroom ή MAS, Αμβέρσα: Μουσείο στο ποτάμι, όπως είναι κατά λέξη η μετάφραση, ή αλλιώς, το Κόκκινο Μουσείο, αφού είναι χτισμένο από κόκκινη ινδιάνικη ξυλεία, πάνω σε μια ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου Neutelings Riedijk. Kαι τα 470.000 αντικείμενα που αποτελούν τη συλλογή του προέρχονται από άλλα μουσεία της χώρας, περιγράφοντας την ιστορία της πόλης. Το καθένα έχει QR code που το σκανάρεις με το κινητό, παίρνοντας πληροφορίες σε πέντε γλώσσες.

    Universum Bremen - Science Center 2

    8. Universum, Βρέμη: Ο ιπτάμενος δίσκος της Βρέμης ή, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Τhomas Klumpp, κάτι ανάμεσα σε μεταλλικό κεφάλι φώκιας ή γιγάντιο στρείδι. Το design είναι ασορτί με το αντικείμενο, αφού πρόκειται για ένα μουσείο καταγωγής του κόσμου -ο οποίος, εξ όσων γνωρίζουμε έως σήμερα, δεν προήλθε ούτε από το στρείδι, ούτε από τη φώκια-, αλλά και της μελλοντολογίας.

    9

    9. Itchiku Kubota, Λίμνη Καβαγκούτσι, Ιαπωνία: Το εργαστήριο του κύριου Κubota, ο οποίος επανέφερε τη σπάνια τέχνη της βαφής των κιμονό tsujigahana, μια τέχνη που είχε εγκαταλειφθεί από το 17ο αι. Ξεκίνησε να δουλεύει από την ηλικία των 20 χρόνων και το έργο του έγινε τελικά διάσημο όταν έφτασε στα 69, με εκθέσεις στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Το μουσείο άνοιξε πριν από 11 χρόνια και η εσωτερική αρχιτεκτονική μοιάζει με γιαπωνέζικο τεϊοποτείο με κορμούς κυπαρισσιών 1.000 χρόνων. Μοναδική θέα στο όρος Φούτζι.

    11

    10. Port Lockroy, Ανταρκτική: Το πιο απομακρυσμένο μουσείο του κόσμου στο λιμάνι Lockroy, στα βρετανικά εδάφη της Ανταρκτικής, πρώην καταφύγιο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα Ιστορικό και Ταχυδρομικό Μουσείο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Το μισό νησί κατοικείται αποκλειστικά από πιγκουίνους και το άλλο μισό από τους κατοίκους που ζουν από τις κρουαζιέρες της Ανταρκτικής. Απειροελάχιστες πιθανότητες να συναντήσετε μουσειομανείς συμπατριώτες μας.

    Διαβάστε ακόμα – Γιάννης Αίσωπος: Πώς θέλουμε τις τουριστικές κατασκευές στη μετά την κρίση εποχή;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top