IMG_8746

«Το Cooking to Share χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου με τη μέθοδο του crowdfunding, μέσα από το kickstarter».

Πώς ξεκίνησε η περιπέτεια του «Cooking to Share»;
Όταν γέννησε η ξαδέλφη μου σκέφτηκα ότι το καινούριο μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει τρώγοντας όμορφα και υγιεινά όπως εμείς. Η γυναίκα που μαγείρευε για όλη την οικογένεια, η κυρία Λούλα (στην οποία είναι αφιερωμένο το βιβλίο), ήταν πια μεγάλη και άρρωστη, και τότε αποφάσισα ότι όλες αυτές οι υπέροχες συνταγές που μας έφτιαχνε έπρεπε να μείνουν στην οικογένεια, ήθελα να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Το φαγητό είναι αυτό που προσφέρει μια βάση, μια σταθερότητα, σε φέρνει πίσω στις ρίζες σου. Για να εισπράξεις το οτιδήποτε καινούριο συναντήσεις πρέπει να θυμάσαι από πού έρχεσαι. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του βιβλίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου με τη μέθοδο του crowdfunding, μέσα από το kickstarter. Άρχισα να σκέφτομαι πώς θέλω να είναι αυτό το βιβλίο. Ήθελα να κάνει τον αναγνώστη να νιώθει οικεία, να μην είναι κάτι ξένο, γι’ αυτό και η φωτογράφιση είναι έτσι, απλή και καθημερινή. Αποφάσισα να έχει μεσαίο μέγεθος για να μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει εύκολα, να το πάρει μαζί του. Ήθελα να ξαναφέρω την παράδοση μέσα από το φαγητό, δίνοντας νόημα στην κάθε μέρα και «φυλακίζοντας» ιδιαίτερες, εορταστικές στιγμές μέσα στο χρόνο.

IMG_7833

«Ήθελα να ξαναφέρω την παράδοση μέσα από το φαγητό, δίνοντας νόημα στην κάθε μέρα και ”φυλακίζοντας” στο βιβλίο ιδιαίτερες, εορταστικές στιγμές μέσα στο χρόνο».

Πώς διαλέγεις τα υλικά και από πού ψωνίζεις;
Δεν ψωνίζω από το σουπερμάρκετ. Ζαλίζομαι, δεν μ’αρέσει, ψωνίζω από το μανάβη τα λαχανικά ή, αν έχω να κάνω τραπέζι, μπορεί να πάω στη βιολογική λαϊκή ή στη Βαρβάκειο. Είναι καλό να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, να ξέρουμε τι αγοράζουμε και από πού προέρχεται, χωρίς όμως να φτάνουμε στην υπερβολή και να αγχωνόμαστε υπερβολικά –το τέλειο δεν υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύουμε με υλικά που είναι της εποχής και να στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή.

Θα γινόσουν χορτοφάγος;
Δεν νομίζω. Θέλει όμως μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να τρως κάθε μέρα κρέας.

IMG_8296γ

«Είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύουμε με υλικά που είναι της εποχής και να στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή».

Υπάρχουν απαράβατοι κανόνες στη μαγειρική;
Επειδή έχω εκπαιδευτεί επαγγελματικά, ακολουθώ αυστηρά κάποιους κανόνες, για να είναι ισορροπημένο το τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάποια συνταγή που να θεωρείς αληθινά δύσκολη;
Όχι. Ένα πράγμα που σου μαθαίνει η σχολή είναι ότι μπορείς να φτιάξεις τα πάντα.

Αν έχεις φάει κάτι μπορείς να το ξαναφτιάξεις ολόιδιο;
Πάντα όταν τρώω πράγματα προσπαθώ να τα γεύομαι, να αναλύω τις γεύσεις και να βρίσκω τι είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο. Δεν ξέρω αν θα βγει ολόιδιο, πάντως σίγουρα θα βγει κοντινό.

IMG_8365

«Είναι καλό να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, να ξέρουμε τι αγοράζουμε και από πού προέρχεται, χωρίς όμως να φτάνουμε στην υπερβολή και να αγχωνόμαστε –το τέλειο δεν υπάρχει».

Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα;
Η μεσογειακή, –με αυτή μεγάλωσα. Και όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η λιβανέζικη, η μαροκινή…

Ποιο είναι αυτό το υλικό που δεν λείπει ποτέ απο την κουζίνα σου;
Ελαιόλαδο και οπωσδήποτε κρεμμύδι. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς κρεμμύδι, ή μάλλον μπορείς να κάνεις τα πάντα με κρεμμύδι.

Τι σημαίνει για σένα η μαγειρική;
Όταν φτιάχνω ένα μενού για ανθρώπους που αγαπάω σκέφτομαι τι θα ήθελα να τους προσφέρω. Η μαγειρική είναι ένα μέσο για να έρχονται οι άνθρωποι κοντά, μια έκφραση αγάπης.

IMG_8525

«Επειδή έχω εκπαιδευτεί επαγγελματικά, ακολουθώ αυστηρά κάποιους κανόνες, για να είναι ισορροπημένο το τελικό αποτέλεσμα»

Τί εορταστικό μενού θα μας πρότεινες;
Θα ξεκινούσα με μια σούπα, όπως πατάτα-πράσο, κολοκυθόσουπα ή κρεμμυδόσουπα. Θα έφτιαχνα μια ωραία πράσινη σαλάτα με λόλα, σταφίδες ή κράνμπερι. Αν η σαλάτα έχει πολλές γεύσεις και είναι φορτωμένη, θα κάνω ένα ντρέσιγκ απλό με λευκό μπαλσάμικο, λάδι και μουστάρδα –ό,τι μουστάρδα αρέσει στον καθένα, εγώ βάζω Ντιζόν. Μπορεί να χρησιμοποιήσω και λεμόνι, αντί για ξύδι. Το υλικό που χρησιμοποιώ συνεχώς τελευταία είναι το πετιμέζι. Για κυρίως, θα έφτιαχνα ένα κοκκινιστό στην κατσαρόλα με κόκκινο κρασί, ή ένα ψαρονέφρι. Θα το έκαιγα πρώτα στο τηγάνι με λίγο λάδι, για να κλείσω τους πόρους, και μετά θα έφτιαχνα μια σάλτσα από πορτοκάλι, θα έκοβα ένα κρεμμύδι, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, θα πρόσθετα ζωμό και θα το έβαζα στο φούρνο. Θα το συνόδευα με κάποια λαχανικά στο φούρνο, για παράδειγμα με ένα μείγμα από πατάτες και γλυκοπατάτες με κάποιο αρωματικό. Για το τέλος θα έφτιαχνα ένα γλυκό: τρελαίνομαι για τάρτες, τις βρίσκω πολύ φίνες και θεωρώ ότι είναι ένα εύκολο πράγμα που όλοι χαίρονται να τρώνε. Μπορείς να κάνεις μια κρεμ πατισερί ως βάση και από πάνω να βάλεις όποιο φρούτο σου αρέσει. Θα αγόραζα οπωσδήποτε ένα καλό κρασί. Αν είναι ελαφρύ το φαγητό, δεν θα πάρεις ένα βαρύ κρασί, που θα σκεπάσει τις γεύσεις.

IMG_8615

«Όταν φτιάχνω ένα μενού για ανθρώπους που αγαπάω σκέφτομαι τι θα ήθελα να τους προσφέρω».


Ριζότο με γλυκοπατάτα και κάστανα
(Μια εορταστική συνταγή της Αλεξάνδρας )

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Για τον ζωμό κοτόπουλου
Ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 μπούτι κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, κομμένο σε 5 μεγάλα κομμάτια
1 μικρό καρότο
¼ ματσάκι μαϊντανό, ολόκληρο
1 φύλλο δάφνης
8 κόκκους μαύρο πιπέρι
5 στίγματα κρόκου κοζάνης

Για το ριζότο
2 μεγάλες γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
20 κόκκους ροζ πιπέρι, χτυπημένο
Αλάτι
Ελαιόλαδο
10 κάστανα
1 κρεμμύδι άσπρο, ψιλοκομμένο
Βούτυρο
2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Μαύρο πιπέρι
Παρμεζάνα, τριμμένη
Τσίλι
Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

IMG_8638

Σερβίρουμε κατευθείαν από το τηγάνι και από πάνω προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

-Βάζουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κοτόπουλο, το καρότο. Τα τσιγαρίζουμε σε ψηλή φωτιά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Το αφήνουμε να βράσει έως ότου το χρειαστούμε για το ριζότο. Εάν εξατμιστεί πολύ νερό, προσθέτουμε κι άλλο.

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C

-Κάνουμε μια σχισμή στα κάστανα και τα βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό, να τα σκεπάζει καλά. Τα βράζουμε για 15 λεπτά.

-Βάζουμε την γλυκοπατάτα σε ένα ταψί του φούρνου. Περιλούζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και ροζ πιπέρι. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν.

-Βγάζουμε την κατσαρόλα με τα κάστανα από την φωτιά, αλλά δεν τα βγάζουμε από το νερό. Μόλις κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, αρχίζουμε το ξεφλούδισμα. Τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στην γλυκοπατάτα. Κάθε λίγο και λιγάκι ανοίγουμε το φούρνο και ανακατεύουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε λίγο νεράκι.

-Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο αλάτι. Τα μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά ώσπου να γίνουν διαφανή. Προσθέτουμε το ρύζι. Ζεσταίνουμε τον κόκκο για 5-7 λεπτά και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με λευκό κρασί και το αφήνουμε να βράσει καλά για να εξατμιστεί το αλκοολ. Προσθέτουμε τα λαχανικά εφόσον είναι έτοιμα.

-Αρχίζουμε, με μια κουτάλα, να προσθέτουμε τον ζωμό. Αφού προσθέσουμε την πρώτη κουτάλα ζωμό, ανακατεύουμε συνεχόμενα ώσπου να απορροφηθεί. Μετά προσθέτουμε άλλη μια και επαναλαμβάνουμε μέχρι το ρύζι να είναι μαλακό αλλά λίγο σκληρό στο κέντρο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την τελευταία κουτάλα ζωμό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

-Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο και μια χούφτα παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και, εάν χρειαζεται, προσθέτουμε παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και τσίλι.

-Σερβίρουμε κατευθείαν από το τηγάνι και από πάνω προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη.

IMG_8672

«Η μαγειρική είναι ένα μέσο για να έρχονται οι άνθρωποι κοντά, μια έκφραση αγάπης»

Screen Shot 2013-12-30 at 5.58.53 PM//Το Cooking to Share διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου. Επισκεφθείτε το website της Αλεξάνδρας εδώ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top