melouk

Melouk: Για λουκουμά με με τέσσερα τυριά και μπέικον. Μπορεί και σοκολάτα.

Οι Ισπανοί τα αποκαλούν churros, οι Γάλλοι beignets, οι Πορτογάλοι sonhos (τα φτιάχνουν με λεμόνι και σιρόπι καννέλας) και οι Ιταλοί chiachere (για τη γιορτή του San Giuseppe και τα σερβίρουν με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο). Εμείς πάλι τους αποκαλούμε λουκουμάδες και τους αγαπάμε.

Λουκουμάδες. Λέξη που τη λες και γεμίζει το στόμα σου γλυκάδα από μέλι. Αυτές λοιπόν οι τηγανητές μπάλες ζυμαριού κάνουν και πάλι την επίθεσή τους στην πόλη κι εμείς βγήκαμε προς αναζήτηση των στρατηγείων τους. Μια δύσκολη, αλλά πολύ γλυκιά επιχείρηση.

 

Τα all time classics:

1. Κτιστάκης

Τους χανιώτικους αυτούς λουκουμάδες δεν μπορείς παρά να τους ερωτευτείς. Η τραγανή τους υφή, η στεγνή τους όψη, το μικρό τους μέγεθος (τόσο όσο), το λιτός τους ντεκόρ (καννέλα και σουσάμι), αλλά και τα κύματα σιροπιού που σκάνε στο στόμα σου, όταν τους δαγκώσεις, θα σε κάνουν να τους παραδοθείς άνευ όρων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία από τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης. Α, και από τους λίγους που μπορείς να τους φας και κρύους.

//Κτιστάκης, Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ. 210 5240891.

 

Lukuμάδες

Lukuμάδες: Στη νέα πιάτσα της Αθήνας, στην πλατεία Αγ. Ειρήνης, και σε κυπελλάκι, για να τους πάρεις στο χέρι.

2. Λουκουμάδες Μπαλατσούρα

Οι μυρωδιές που φρεσκοτηγανισμένου λουκουμά σε τραβούν από τη μύτη με το που βγαίνεις από το μετρό του Αιγάλεω. Οι αδερφοί Μπαλατσούρα έφεραν από τη Μικρά Ασία τη συνταγή και από το 1930 που πρωτοξεκίνησαν ως σήμερα δεν την έχουν αλλάξει. Δεν έχει σημασία με τι θα τους ζητήσεις, γιατί θα σε κερδίσουν με την πρώτη δαγκωματιά. Εμείς τους δοκιμάσαμε με κάτι μαξιμαλιστικό: πραλίνα, λευκή σοκολάτα, πουράκια και τρούφα.

//Λουκουμάδες Μπαλατσούρα, Γρηγορίου Κυδωνιών 1, Αιγάλεω, τηλ. 210 5982806.

 

3. Αιγαίον

Οι γνωστοί αφράτοι λουκουμάδες της Πανεπιστημίου, με την τρύπα στην μέση, γράφουν τη δική τους γλυκιά ιστορία από το 1926. Σερβίρονται απλά και παραδοσιακά με άχνη ζάχαρη και καννέλα. Αν όμως θέλεις, υπάρχει πλέον και η σοκολατένια τους εκδοχή με λειωμένη σοκολάτα και τριμμένο καρύδι. Επίσης, εδώ μπορείς να τους βρεις και σε αλμυρή version, πασπαλισμένους με τριμμένη γραβιέρα.

//Αιγαίον, Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, τηλ. 210 3814621-2.

Αιγαίον

Αιγαίον. Οι παραδοσιακοί, με την τρύπα στη μέση, από το 1926

4. Κρίνος

Αν κατέβεις στο κέντρο της Αθήνας για ψώνια και σε πιάσει μια υπογλυκαιμία, τούτο το μαγαζί θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία σου. Meeting point για πολλές δεκαετίες τώρα, σερβίρει φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες με συνοδεία μελιού και καννέλας ή πραλίνας φουντουκιού ή παγωτού. Από την ανοιχτή του κουζίνα θα δεις πώς φτιάχνονται στο χέρι με μια ειδική τεχνική.

//Κρίνος, Αιόλου 87, τηλ. 210 3216852.

 

Στην επόμενη σελίδα: Οι 6 νεο-λουκουμαδερί που κάνουν τάση τις χρυσαφένιες μπάλες ζυμαριού.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top