Affogato: Ο Ευάγγελος Πιπέρος σερβίρει τον καφέ αλλιώς

Ο barista του bar-restaurant SAH παρουσιάζει τη δική του espresso εκδοχή, με μια μπάλα παγωτού να «πνίγεται» μέσα στον καφέ.

Φωτογραφία :
Πηνελόπη Μασούρη
 

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso.

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως και για τις απογευματινές ώρες, αφού τα affogati αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό επιδορπίου και καφέ. Με τον καιρό έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές συνταγές και τρόποι σερβιρίσματος, καθώς πρόκειται για ένα ρόφημα που «ενεργεί» με τη φαντασία του barista και τα διαθέσιμα υλικά του.

Το μόνο που πρέπει να τηρείται για να χαρακτηριστεί μια σύνθεση affogato είναι αυτό που υπαγορεύεται και από την ίδια την λέξη – το πνιγμένο δηλαδή. Στο SAH, η συνταγή που δημιουργήσαμε συνδυάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso μας (φουντούκι, καραμέλα και νότες γλυκιάς σοκολάτας) και την σπιρτάδα από παγωτό καϊμάκι αφού η μαστίχα του προσδίδει το μεσογειακό προφίλ της βασίλισσας μας, Sayyida Al Hurra.

Ο barista του SAH Ευάγγελος Πιπέρος.

Υλικά:
– 1 δόση εσπρέσο (cortese blend electus)
– 2 μπάλες παγωτό καϊμάκι (Kayak)
– Σκόνη σοκολάτας
– Κόκκους εσπρέσο

Εκτέλεση:
Εκχύλιση μιας δόσης εσπρέσο και την περιχύνουμε στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει το παγωτό μας. Πασπαλίζουμε με σκόνη σοκολάτας και γαρνίρουμε με κόκκους εσπρέσο.

Tip: Πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα, αφού ο καυτός εσπρέσο λιώνει το παγωτό αρκετά γρήγορα.

//SAH, Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη, 210 6451 169, sah.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια της Αθήνας για απολαυστικό cappuccino και flat white

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro