Affogato: Ο Ευάγγελος Πιπέρος σερβίρει τον καφέ αλλιώς

Ο barista του bar-restaurant SAH παρουσιάζει τη δική του espresso εκδοχή, με μια μπάλα παγωτού να «πνίγεται» μέσα στον καφέ.

Φωτογραφία :
Πηνελόπη Μασούρη
 

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso.

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως και για τις απογευματινές ώρες, αφού τα affogati αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό επιδορπίου και καφέ. Με τον καιρό έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές συνταγές και τρόποι σερβιρίσματος, καθώς πρόκειται για ένα ρόφημα που «ενεργεί» με τη φαντασία του barista και τα διαθέσιμα υλικά του.

Το μόνο που πρέπει να τηρείται για να χαρακτηριστεί μια σύνθεση affogato είναι αυτό που υπαγορεύεται και από την ίδια την λέξη – το πνιγμένο δηλαδή. Στο SAH, η συνταγή που δημιουργήσαμε συνδυάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso μας (φουντούκι, καραμέλα και νότες γλυκιάς σοκολάτας) και την σπιρτάδα από παγωτό καϊμάκι αφού η μαστίχα του προσδίδει το μεσογειακό προφίλ της βασίλισσας μας, Sayyida Al Hurra.

Ο barista του SAH Ευάγγελος Πιπέρος.

Υλικά:
– 1 δόση εσπρέσο (cortese blend electus)
– 2 μπάλες παγωτό καϊμάκι (Kayak)
– Σκόνη σοκολάτας
– Κόκκους εσπρέσο

Εκτέλεση:
Εκχύλιση μιας δόσης εσπρέσο και την περιχύνουμε στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει το παγωτό μας. Πασπαλίζουμε με σκόνη σοκολάτας και γαρνίρουμε με κόκκους εσπρέσο.

Tip: Πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα, αφού ο καυτός εσπρέσο λιώνει το παγωτό αρκετά γρήγορα.

//SAH, Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη, 210 6451 169, sah.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια της Αθήνας για απολαυστικό cappuccino και flat white

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο Κίμων Φραγκάκης μας πάει στο Ali Baba, ένα συνοικιακό μαγαζί που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο - αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Tο αλκοόλ έχει καλύτερη γεύση κάτω από τον ήλιο. Τα vintage ρούχα και τα πολύχρωμα κουρέματα μοιάζουν ανάλαφρα, όπως η διάθεση. Indie ακούγεται σχεδόν παντού. Όπως λέει ένας θαμώνας της φοβερής οδού Πρωτογένους στου Ψυρρή «μακάρι η φάση να εξαπλωθεί σε όλη την πόλη».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οκτώ βραβευμένοι με αστέρια Michelin σεφ θα μας μυήσουν στα μυστικά της μαγειρικής τους στο πλέον λαμπερό και συνεπές γαστρονομικό φεστιβάλ της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Sani Resort από τις 11 έως τις 15 Μαΐου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο σεφ του εστιατορίου Mon.Es στα Χανιά της Κρήτης προτείνει ένα ανδρικό πιάτο με παραδοσιακές αναφορές και ανοιξιάτικα αρώματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro