Affogato: Ο Ευάγγελος Πιπέρος σερβίρει τον καφέ αλλιώς

Ο barista του bar-restaurant SAH παρουσιάζει τη δική του espresso εκδοχή, με μια μπάλα παγωτού να «πνίγεται» μέσα στον καφέ.

Φωτογραφία :
Πηνελόπη Μασούρη
 

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso.

Η λέξη affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος» και αναφέρεται στην μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν καλοφτιαγμένο espresso. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως και για τις απογευματινές ώρες, αφού τα affogati αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό επιδορπίου και καφέ. Με τον καιρό έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές συνταγές και τρόποι σερβιρίσματος, καθώς πρόκειται για ένα ρόφημα που «ενεργεί» με τη φαντασία του barista και τα διαθέσιμα υλικά του.

Το μόνο που πρέπει να τηρείται για να χαρακτηριστεί μια σύνθεση affogato είναι αυτό που υπαγορεύεται και από την ίδια την λέξη – το πνιγμένο δηλαδή. Στο SAH, η συνταγή που δημιουργήσαμε συνδυάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso μας (φουντούκι, καραμέλα και νότες γλυκιάς σοκολάτας) και την σπιρτάδα από παγωτό καϊμάκι αφού η μαστίχα του προσδίδει το μεσογειακό προφίλ της βασίλισσας μας, Sayyida Al Hurra.

Ο barista του SAH Ευάγγελος Πιπέρος.

Υλικά:
– 1 δόση εσπρέσο (cortese blend electus)
– 2 μπάλες παγωτό καϊμάκι (Kayak)
– Σκόνη σοκολάτας
– Κόκκους εσπρέσο

Εκτέλεση:
Εκχύλιση μιας δόσης εσπρέσο και την περιχύνουμε στο ποτήρι που έχουμε τοποθετήσει το παγωτό μας. Πασπαλίζουμε με σκόνη σοκολάτας και γαρνίρουμε με κόκκους εσπρέσο.

Tip: Πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα, αφού ο καυτός εσπρέσο λιώνει το παγωτό αρκετά γρήγορα.

//SAH, Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη, 210 6451 169, sah.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια της Αθήνας για απολαυστικό cappuccino και flat white

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι δεν μεγαλουργεί μόνο στην πατρίδα του, τη Σαντορίνη. Η οινολόγος Μαρία Νέτσικα επιλέγει για το Andro πέντε κορυφαία Ασύρτικα από τη Βόρεια Ελλάδα και προτείνει με τι θα τα συνδυάσουμε στο καλοκαιρινό τραπέζι. Προμηθευτείτε για τις διακοπές!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Γιάννης Μυλόπουλος δεν σταματάει σε ένα μαγαζί, αλλά σε ένα χωριό 50 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, εκεί όπου το σουβλάκι έχει μετατραπεί σε τέχνη και επιστήμη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο συνδημιουργός της Cookoovaya Κλεομένης Ζουρνατζής την έχει ζήσει την καλοκαιρινή Κρήτη από μικρός και μας αποκαλύπτει τα γαστρονομικά μυστικά του νομού Ρεθύμνης, εκεί όπου οι άνθρωποι με το τίποτα και με το λίγο δημιουργούν μαγεία στο τσουκάλι τους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW θυμάται με αγάπη τον κορυφαίο οινοποιό που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, ανιχνεύει τα κοινά σημεία που ο Χαρίδημος είχε με τον τραγουδιστή των Linkin Park (!) και ψηλαφεί την ιδιοφυΐα που τόσο συχνά κουβαλάει δυσβάσταχτες αποσκευές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro