Ο Ανδρέας Λαγός επιλέγει: Το… γκουρμέ αιθέριο έλαιο από το δίκταμο της Κρήτης!

Η εταιρεία Dikteon στη Λεβεντογέννα καλλιεργεί βιολογικά το δίκταμο, για να παράξει ένα ανώτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο, ιδανικό τόσο για το στομάχι όσο και για τη μαγειρική.

 
DSC_0277-1190

O έρωντας, το ευρύτερα γνωστό δίκταμο, είναι ένα ενδημικό φρύγανο που αυτοφύεται κατά βάση σε ορεινές και λοφώδεις περιοχές, σε φαράγγια και γκρεμούς.

Η Κρήτη φημίζεται για τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν παντού στα βουνά, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι πραγματικά μια σπάνια κιβωτός βιοποικιλότητας.

O έρωντας, το ευρύτερα γνωστό δίκταμο, είναι ένα ενδημικό φρύγανο που αυτοφύεται κατά βάση σε ορεινές και λοφώδεις περιοχές, σε φαράγγια και γκρεμούς. Από την αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, ήταν ιδιαίτερα προσφιλές για τη θεραπευτική του δράση στο στομάχι και για τις επουλωτικές του ιδιότητες.

Στους Μηλλιαράδες του Ηρακλείου της Κρήτης καλλιεργείται βιολογικά εδώ και τρία χρόνια από την εταιρεία Dikteon η ποικιλία origanum dictamnus, καθώς το κλίμα του νησιού και η μορφολογία του εδάφους της περιοχής είναι τα πλέον ιδανικά για τέτοιου είδους καλλιέργειες.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως τα αγριοκάτσικα που ήταν πληγωμένα από βέλος, έτρωγαν δίκταμο και αμέσως το βέλος έπεφτε.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικά ανώτερο αιθέριο έλαιο δίκταμου, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ένα καταπληκτικό αφέψημα με λεπ, τονωτικό και ωφέλιμο για το στομάχι.

DSC_0306-1190

Στους Μηλλιαράδες του Ηρακλείου της Κρήτης καλλιεργείται βιολογικά εδώ και τρία χρόνια από την εταιρεία Dikteon η ποικιλία origanum dictamnus.

Και τώρα, η καινοτομία: Μιας και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρίγανη, χρησιμοποιείστε το και στην κουζίνας σας, προσθέτοντας είτε λίγες σταγόνες στο ελαιόλαδο που θα περιχύσετε ωμό στη σαλάτα, είτε μία σταγόνα στο φαγητό, στο τέλος του μαγειρέματος. Δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα στο φαγητό σε σημείο που να αναρρωτιέται κανείς γιατί η γαστρονομία δεν το αγκάλιασε νωρίτερα!

//Dikteon, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 360578, 

 

Διαβάστε ακόμα: Anassa Organics – Τα αφεψήματα είναι τάση!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ιταλική φινέτσα, αυθεντικές γεύσεις μιας κουζίνας που αναδεικνύεται στο έπακρο, η καλύτερη πίτσα της πόλης και άνετο περιβάλλον που δεν προδιαθέτει να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα. Το Νapolitivo κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας και αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής στον εστιατορικό χάρτη των νοτίων προαστίων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro