Ο Ανδρέας Λαγός επιλέγει: Το… γκουρμέ αιθέριο έλαιο από το δίκταμο της Κρήτης!

Η εταιρεία Dikteon στη Λεβεντογέννα καλλιεργεί βιολογικά το δίκταμο, για να παράξει ένα ανώτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο, ιδανικό τόσο για το στομάχι όσο και για τη μαγειρική.

 
DSC_0277-1190

O έρωντας, το ευρύτερα γνωστό δίκταμο, είναι ένα ενδημικό φρύγανο που αυτοφύεται κατά βάση σε ορεινές και λοφώδεις περιοχές, σε φαράγγια και γκρεμούς.

Η Κρήτη φημίζεται για τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν παντού στα βουνά, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι πραγματικά μια σπάνια κιβωτός βιοποικιλότητας.

O έρωντας, το ευρύτερα γνωστό δίκταμο, είναι ένα ενδημικό φρύγανο που αυτοφύεται κατά βάση σε ορεινές και λοφώδεις περιοχές, σε φαράγγια και γκρεμούς. Από την αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, ήταν ιδιαίτερα προσφιλές για τη θεραπευτική του δράση στο στομάχι και για τις επουλωτικές του ιδιότητες.

Στους Μηλλιαράδες του Ηρακλείου της Κρήτης καλλιεργείται βιολογικά εδώ και τρία χρόνια από την εταιρεία Dikteon η ποικιλία origanum dictamnus, καθώς το κλίμα του νησιού και η μορφολογία του εδάφους της περιοχής είναι τα πλέον ιδανικά για τέτοιου είδους καλλιέργειες.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως τα αγριοκάτσικα που ήταν πληγωμένα από βέλος, έτρωγαν δίκταμο και αμέσως το βέλος έπεφτε.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικά ανώτερο αιθέριο έλαιο δίκταμου, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ένα καταπληκτικό αφέψημα με λεπ, τονωτικό και ωφέλιμο για το στομάχι.

DSC_0306-1190

Στους Μηλλιαράδες του Ηρακλείου της Κρήτης καλλιεργείται βιολογικά εδώ και τρία χρόνια από την εταιρεία Dikteon η ποικιλία origanum dictamnus.

Και τώρα, η καινοτομία: Μιας και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρίγανη, χρησιμοποιείστε το και στην κουζίνας σας, προσθέτοντας είτε λίγες σταγόνες στο ελαιόλαδο που θα περιχύσετε ωμό στη σαλάτα, είτε μία σταγόνα στο φαγητό, στο τέλος του μαγειρέματος. Δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα στο φαγητό σε σημείο που να αναρρωτιέται κανείς γιατί η γαστρονομία δεν το αγκάλιασε νωρίτερα!

//Dikteon, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 360578, 

 

Διαβάστε ακόμα: Anassa Organics – Τα αφεψήματα είναι τάση!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του εμπορικού τριγώνου, το ατμοσφαιρικό «42 barstronomy» έχει γράψει -και συνεχίζει να γράφει- τη δική του ιστορία. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου. Συναντήσαμε τον δημιουργό του, Σπύρο Κερκύρα, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κοντά στις γραμμές του τραμ, στον Νέο Κόσμο, το καινούργιο μαγαζί των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο βδομάδες ζωής, αλλά είναι ήδη talk of the town.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro