Top 5 Τα all time classic στέκια των Εξαρχείων

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

 

Στην μέσα πλευρά της τζαμαρίας, τα πάντα μοιάζουν σαν να σταμάτησε ο χρόνος.

Μουριά
Τα 100 χρονάκια της τα έχει κλείσει. Η Μουριά, ένα από τα πιο ιστορικά καφενεία των Αθηνών, για κάποιους το πιο ιστορικό, είναι εκεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, μια παράγκα στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σταδιακά μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά καφενεία του κέντρου. Από τις τζαμαρίες της που λειτουργούν σαν παράθυρο στον κόσμο, έχει δει πολέμους, εμφύλιο, έχει δει μεταπολίτευση, συμπλοκές, αστυνομικούς, έχει δει παιδιά να τρέχουν μέσα από καπνούς, παιδιά με δακρυσμένα μάτια, παιδιά να φιλιούνται στο ημίφως.

Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου, 1963.

Στην μέσα πλευρά της τζαμαρίας, τα πάντα μοιάζουν σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Τα τραπεζάκια και οι καρέκλες, ο παλιός μπουφές, το μωσαϊκό στο πάτωμα. Και φυσικά ο εμβληματικός λειψός άγγελος που σε κοιτάζει από ψηλά όπως κρέμεται από το ταβάνι, επιτηρώντας το καϊμάκι στους καφέδες, τα μεζεδάκια να στήνονται στην κουζίνα, και τα γεφυρωμένα χάσματα ανάμεσα στους παππούδες και τους φοιτητές.

//Χαριλάου Τρικούπη 87, 210 381 2607

 

 

 

 

Στην επόμενη σελίδα: Για σκάκι και ουζάκι στο Πανελλήνιον.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro