Top 5 Τα all time classic στέκια των Εξαρχείων

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

 

Στην μέσα πλευρά της τζαμαρίας, τα πάντα μοιάζουν σαν να σταμάτησε ο χρόνος.

Μουριά
Τα 100 χρονάκια της τα έχει κλείσει. Η Μουριά, ένα από τα πιο ιστορικά καφενεία των Αθηνών, για κάποιους το πιο ιστορικό, είναι εκεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, μια παράγκα στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σταδιακά μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά καφενεία του κέντρου. Από τις τζαμαρίες της που λειτουργούν σαν παράθυρο στον κόσμο, έχει δει πολέμους, εμφύλιο, έχει δει μεταπολίτευση, συμπλοκές, αστυνομικούς, έχει δει παιδιά να τρέχουν μέσα από καπνούς, παιδιά με δακρυσμένα μάτια, παιδιά να φιλιούνται στο ημίφως.

Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου, 1963.

Στην μέσα πλευρά της τζαμαρίας, τα πάντα μοιάζουν σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Τα τραπεζάκια και οι καρέκλες, ο παλιός μπουφές, το μωσαϊκό στο πάτωμα. Και φυσικά ο εμβληματικός λειψός άγγελος που σε κοιτάζει από ψηλά όπως κρέμεται από το ταβάνι, επιτηρώντας το καϊμάκι στους καφέδες, τα μεζεδάκια να στήνονται στην κουζίνα, και τα γεφυρωμένα χάσματα ανάμεσα στους παππούδες και τους φοιτητές.

//Χαριλάου Τρικούπη 87, 210 381 2607

 

 

 

 

Στην επόμενη σελίδα: Για σκάκι και ουζάκι στο Πανελλήνιον.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, Chef de Cuisine στο Tudor Hall Restaurant του ξενοδοχείου King George, μας προσκαλεί σε ένα Winter Game με τέσσερα πιάτα που παντρεύουν το κυνήγι με τις ελληνικές γεύσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro