«Αμαλί Κεράσματα»: Εσείς ξέρετε τι είναι το οπωρικόν ξίδι;

Αυτήν τη φορά, ο Ανδρέας Λαγός φτάνει μέχρι τη Χαλκίδα για χάρη ενός μικρού ναού γεύσεων, ενός παντοπωλείου που τα έχει όλα.

 

 

2

Δεκάδες βαζάκια με λαχταριστές λιχουδιές, όπως φάβα Σχοινούσας, τσάτνει, καραμελωμένα κρεμμύδια και υπέροχα μεζεδάκια για τσίπουρο σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις.

Ξεχωριστές μυρωδιές, που θυμίζουν και ανασύρουν μνήμες από την κουζίνα της γιαγιάς, σας σέρνουν από τη μύτη με το που διαβείτε το περιβόητο παντοπωλείο «Αμαλί Κεράσματα». Βαζάκια με λαχταριστές λιχουδιές, όπως αντράκλα τουρσί, καπαρόφυλλα και υπέροχα μεζεδάκια για τσίπουρο σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις.

Ελληνικά τοπικά όσπρια, όπως γίγαντες Πρεσπών, φάβα Φενεού και φακή από τη Χαλκίδα σας κάνουν να δείτε με άλλο μάτι τους καρπούς της γης, ενώ ο χαλβάς και τα λουκούμια είναι από τους πρωταγωνιστές του μαγαζιού.

Το παντοπωλείο έγινε γνωστό εξαιτίας μιας οικογενειακής συνταγής. Πρόκειται για το οπωρικόν ξίδι, ξίδι δηλαδή αρωματισμένο με γεύσεις φρούτων και βοτάνων.
3

Οπωρικόν ξίδι: άρτυμα κόκκινου ξιδιού αρωματισμένο με κυδώνι, ρόδι, βατόμουρο, κράνα, φράουλα και δυόσμο.

Και η λίστα με τα προϊόντα δεν σταματά εδώ, καθώς η Αμαλία φροντίζει να μαζεύει η ίδια διάφορα βότανα και να εμπλουτίζει συνεχώς την κάβα με τα κρασιά.

Ο βασικός λόγος, όμως, που το παντοπωλείο έγινε γνωστό είναι μια οικογενειακή συνταγή, η οποία εξελίχτηκε από την ίδια την Αμαλία. Πρόκειται για το οπωρικόν ξίδι, ξίδι δηλαδή αρωματισμένο με γεύσεις φρούτων και βοτάνων, όπως κυδώνι, ρόδι, βατόμουρο, κράνα, φράουλα και δυόσμο. Αριστούργημα!

//Αμαλί Κεράσματα, Λεωφόρος Χαϊνά 53, Χαλκίδα, τηλ. 2221307800, www.amalikerasmata.gr

Διαβάστε ακόμα: Δοκίμασες μπατόν σουτζούκι και βουβαλίσιο παστουρμά;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro