«Αμαλί Κεράσματα»: Εσείς ξέρετε τι είναι το οπωρικόν ξίδι;

Αυτήν τη φορά, ο Ανδρέας Λαγός φτάνει μέχρι τη Χαλκίδα για χάρη ενός μικρού ναού γεύσεων, ενός παντοπωλείου που τα έχει όλα.

 

 

2

Δεκάδες βαζάκια με λαχταριστές λιχουδιές, όπως φάβα Σχοινούσας, τσάτνει, καραμελωμένα κρεμμύδια και υπέροχα μεζεδάκια για τσίπουρο σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις.

Ξεχωριστές μυρωδιές, που θυμίζουν και ανασύρουν μνήμες από την κουζίνα της γιαγιάς, σας σέρνουν από τη μύτη με το που διαβείτε το περιβόητο παντοπωλείο «Αμαλί Κεράσματα». Βαζάκια με λαχταριστές λιχουδιές, όπως αντράκλα τουρσί, καπαρόφυλλα και υπέροχα μεζεδάκια για τσίπουρο σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις.

Ελληνικά τοπικά όσπρια, όπως γίγαντες Πρεσπών, φάβα Φενεού και φακή από τη Χαλκίδα σας κάνουν να δείτε με άλλο μάτι τους καρπούς της γης, ενώ ο χαλβάς και τα λουκούμια είναι από τους πρωταγωνιστές του μαγαζιού.

Το παντοπωλείο έγινε γνωστό εξαιτίας μιας οικογενειακής συνταγής. Πρόκειται για το οπωρικόν ξίδι, ξίδι δηλαδή αρωματισμένο με γεύσεις φρούτων και βοτάνων.
3

Οπωρικόν ξίδι: άρτυμα κόκκινου ξιδιού αρωματισμένο με κυδώνι, ρόδι, βατόμουρο, κράνα, φράουλα και δυόσμο.

Και η λίστα με τα προϊόντα δεν σταματά εδώ, καθώς η Αμαλία φροντίζει να μαζεύει η ίδια διάφορα βότανα και να εμπλουτίζει συνεχώς την κάβα με τα κρασιά.

Ο βασικός λόγος, όμως, που το παντοπωλείο έγινε γνωστό είναι μια οικογενειακή συνταγή, η οποία εξελίχτηκε από την ίδια την Αμαλία. Πρόκειται για το οπωρικόν ξίδι, ξίδι δηλαδή αρωματισμένο με γεύσεις φρούτων και βοτάνων, όπως κυδώνι, ρόδι, βατόμουρο, κράνα, φράουλα και δυόσμο. Αριστούργημα!

//Αμαλί Κεράσματα, Λεωφόρος Χαϊνά 53, Χαλκίδα, τηλ. 2221307800, www.amalikerasmata.gr

Διαβάστε ακόμα: Δοκίμασες μπατόν σουτζούκι και βουβαλίσιο παστουρμά;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Με τη θερμοκρασία επιτέλους να θυμίζει χειμώνα, ο Βασίλης Δημαράς πήρε τους δρόμους της πρωτεύουσας, μας προτείνει πέντε μαγαζιά για ποιοτικό καφέ και μας συστήνει έναν πρωταθλητή στο latte art.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήξαμε τα δόντια μας σε avant première στο στέκι για το οποίο θα μιλάνε όλοι φέτος. Δίνεις κάτι παραπάνω αλλά «βελάζεις» από ευχαρίστηση, ειδικά με το σουβλάκι προβατίνας. Το όλο κόνσεπτ έχει νόημα και ανοίγει δρόμους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι γιορτές πέρασαν, σιγά-σιγά τα κεφάλια (ξανα)μπαίνουν μέσα και όλοι επιστρέφουμε στους νορμάλ ρυθμούς της καθημερινότητάς μας: δηλαδή όχι πολλά ξενύχτια, βόλτες και κραιπάλες από νωρίς. Αλλά ας πούμε μια αλήθεια: ένα ποτό μετά το γραφείο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις του κλασικού μπορντολέζικου χαρμανιού στο ελληνικό έδαφος και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα των εορτών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro