summer-bbq-on-a-budget

Ωραίο το barbecue το καλοκαίρι, αλλά κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με τη σαλάτα. (Φωτό: designlive.biz)

Μην ανησυχείτε, δεν σκαμπάζω τίποτα γι αυτό. Επιπροσθέτως, το μυαλό μου το έχει κατατάξει στις αμερικανιές. Μου φέρνει λίγο από το Desperate Housewives. Είναι και που δεν διαθέτω κήπο ή αυλή, είναι και που οι άνδρες της δικής μου παρέας δεν ασχολούνται με το άθλημα, επομένως τι να πω;

Αγαπητοί μου Κύριοι, αν αποφασίσετε να κάνετε barbecue, ποιος θα ασχοληθεί με τα παρελκόμενα; Ποιος θα στρώσει το τραπέζι; Ποιος θα πλύνει τα πιάτα; Εσείς; Ας γελάσω! Το πολύ-πολύ να ασχοληθείτε με το καθάρισμα της σχάρας.

Πριν από πολλά χρόνια, δοκίμασα από τα χέρια ενός αγαπημένου φίλου μία καταπληκτική σαλάτα και γι’ αυτή θα σας μιλήσω σήμερα, γιατί είναι το τέλειο και ασυνήθιστο συνοδευτικό για τα ψητά κρεατικά. Εάν ψάξετε στο Διαδίκτυο για το τι σερβίρουμε σε ένα barbecue, θα βρείτε κυρίως συνταγές για παντός είδους πατατοσαλάτες, ρυζοσαλάτες, μακαρονοσαλάτες, άντε και καμία τάρτα ή πίτα. Δεν βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια;

Όπως με πληροφόρησε η ξαδέλφη μου, η συνταγή ήταν έμπνευση της στιγμής σε ερημικό νησάκι, όπου μια παρέα φίλων είχε κατασκηνώσει ένα καλοκαίρι και, όπως συμβαίνει συχνά, πολλά ωραία πράγματα εφευρίσκονται τυχαία.

Σαλάτα με ψητά κρεμμύδια και ελιές

Αφού έχετε κάνει τον κόπο να ανάψετε τις φωτιές, μαζί με τα λουκάνικα, τα παϊδάκια, το κοτόπουλο και τις μπριζόλες, βάλτε να ψήνονται και μερικά μεγάλα κρεμμύδια με τη φλούδα τους, αφού τα τυλίξετε καλά με διπλό αλουμινόχαρτο. Στο μεταξύ, αφαιρέστε τα κουκούτσια από μεγάλες μαύρες ελιές, κόψτε τις στα δύο και αφήστε τις να περιμένουν σε μία μεγάλη σαλατιέρα.

Η ποσότητα είναι θέμα προσωπικού γούστου, θα έλεγα ότι μία καλή αναλογία είναι 2 κρεμμύδια προς 1 ελιές. Μόλις τα κρεμμύδια ψηθούν, πράγμα που διαπιστώνουμε εάν τρυπιούνται μέχρι μέσα, τα ξετυλίγετε, τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε μέσα στη σαλατιέρα με τις ελιές. Πιπερώνετε γενναία, αλατίζετε με φειδώ λόγω των ελιών, προσθέτετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο καλής ποιότητας ξίδι, αρωματίζετε με φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό, ανακατεύετε καλά και απολαμβάνετε.

Tips

• Επειδή τα κρεμμύδια θέλουν περισσότερο χρόνο για να ψηθούν από το κρέας, βάλτε τα πρώτα στν φωτιά.
• Εάν οι ελιές είναι ξιδάτες, προσέξτε το ξίδι, ενδεχομένως να μη χρειαστεί καθόλου παραπάνω.
• Πρόσφατα δοκίμασα μία ποικιλία ελιάς που δεν γνώριζα. Λέγονται δαμασκηνοελιές και είναι όνομα και πράγμα, καφετιές και τεράστιες σαν δαμάσκηνα, με σφιχτή σάρκα. Ψάξτε τις και θα με θυμηθείτε.
• Αυτήν τη σαλάτα τη φτιάχνω και στο σπίτι στο φούρνο. Σίγουρα τα κρεμμύδια δεν παίρνουν τη βαθιά γεύση από τα κάρβουνα, αλλά δεν παύει να είναι νόστιμη.
• Μιλώντας για τη σαλάτα σε μία φίλη που έχει σπίτι στο Πήλιο, μου είπε πως εκεί βάζουν και ψητές ντομάτες και πως επίσης ανακατεύουν με το ελαιόλαδο και λίγο πελτέ ντομάτας. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον.

Λοιπόν Κύριοι, νομίζω ότι και ο πλέον άσχετος με το μαγείρεμα είναι απόλυτα ικανός να φτιάξει αυτήν τη σαλάτα. Θέλω να ελπίζω ότι στο επόμενο barbecue οι Κυρίες θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την απόλαυση, είμαι σίγουρη πως το αξίζουν. Σας εύχομαι να είστε σε φόρμα για να τις περιποιείστε.

 

Διαβάστε ακόμα: Έφη Γιαλούση – «Αυτή η συνταγή της Μυτιλήνης είναι από τις πιο φίνες που έχω δοκιμάσει ποτέ»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top