2

Το no smoking bar στον επάνω όροφο (υπάρχει και δεύτερο, εξίσου μεγάλο στο ισόγειο). Τα πληθωρικά κοκτέιλ υπογράφει ο Δημήτρης Κιάκος.

Η “ανάπτυξη” ήρθε στην Κηφισιά με την αναβίωση ενός μεγαλειώδους κτιρίου με κήπο, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με τη Ζηρίνη. Μπαίνοντας σε τυλίγει μια ζεστή αχλύ εποχής σα να βρίσκεσαι στο σετ ταινίας του Τιμ Μπάρτον με ντηζαϊνάτα έπιπλα.

O Φώτης Σεργουλόπουλος , εκ των συνεταίρων του εστιατορίου έχει βάλει στο εγχείρημα όλη του την αγάπη για τη Γαλλία και κάτι από τη θεατρική του παιδεία “σκηνοθετώντας” έναν “δραματικό” χώρο αναψυχής. Διαφορετικές καρέκλες, αταίριαστα ποτήρια, ετερόκλητες μουσικές, αρώματα από την Προβηγκία, όλα δημιουργούν ένα χαρμάνι θετικής ενέργειας αλλά και εξεζητημένου γούστου. Ειδική μνεία αρμόζει και στο προσωπικό που είναι απροσποίητα φιλικό και εκπέμπει κάτι από τη ζεστασιά του χώρου.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας συστήσει το νέο του στέκι:

1

Η αστική διακόσμηση του ‘50 και του ‘60 αποτέλεσε την έμπνευσή μας. Αυθεντικές αντίκες εποχής, με έμφαση στο δανέζικο στυλ, ήρθαν από διάφορες γκαλερί του εξωτερικού και δημιούργησαν μία σύνθεση, όπου ο επισκέπτης αισθάνεται οικεία και γνώριμα.

-Tι έγινε και παθιαστήκατε μ’ αυτό το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται πλέον το Artisanal;

Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι πολλές φορές μπορείς να κάνεις μία διαδρομή και να μην έχεις προσέξει κάτι που μπορεί και να σκόνταφτες πάνω του. Σ’ ένα μποτιλιάρισμα, λοιπόν, στην Κηφισίας γύρισα το βλέμμα προς τα δεξιά και είδα ένα παλιό κτίριο, στην είσοδο του οποίου είχε ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Ενοικιάζεται». Κάπως έτσι, με τους συνεργάτες μου, μπήκαμε στη διαδικασία να μάθουμε πώς και τι. Η πρώτη φορά που βρεθήκαμε στο χώρο, στην αρχή στον κήπο και έπειτα στο κυρίως κτίριο, ήταν σαν να κάναμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Ένα κτίριο που χτίστηκε περίπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έμεινε ζωντανό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει πολλές ιστορίες να «εκμυστηρευτεί» και οφείλεις να αντιμετωπίσεις με σεβασμό την ιστορία που κουβαλάει.

Στον κήπο, η γυάλινη κλειστή κατασκευή, η οποία προϋπήρχε, ανασκευάστηκε σε σέρα που θυμίζει γαλλική orangerie.

-Ποιες είναι οι επιρροές στις οποίες βασίστηκε η κατασκευή του;

Το κτίριο κατασκευάστηκε ως κατοικία και λειτούργησε έτσι για πολλά χρόνια. Πολύ αργότερα αποτέλεσε κατοικία ενός συνεργάτη του βασιλεία Παύλου. Μαζί λοιπόν με τον Γιώργο Γαβαλά και τον Γιάννη Μουρίκη, αρχιτέκτονες που ανέλαβαν την κατασκευή του Artisanal, αποφασίσαμε να δημιουργηθεί ένας χώρος που να θυμίζει σπίτι. Η αστική διακόσμηση των τελών της δεκαετίας του ‘50 και μέχρι τα μέσα του ‘60 αποτέλεσε την έμπνευσή μας. Αυθεντικές αντίκες εκείνης της εποχής, με έμφαση στο δανέζικο στυλ, ήρθαν από διάφορες γκαλερί του εξωτερικού και δημιούργησαν μία σύνθεση, όπου ο επισκέπτης αισθάνεται οικεία και γνώριμα. Στον κήπο, η γυάλινη κλειστή κατασκευή, η οποία προϋπήρχε, ανασκευάστηκε σε σέρα που θυμίζει γαλλική orangerie και μπορεί να φιλοξενήσει οποιονδήποτε θέλει να έρθει από το πρωί, για να απολαύσει τον καφέ του ή να γευματίσει το μεσημέρι στη μέση ενός καταπράσινου κήπου.

4

Η κουζίνα αποφασίσαμε να έχει άρωμα νότιας Γαλλίας. Επιπλέον, η επιρροή της Ιταλίας στην Κυανή Ακτή και τα μπαχαρικά με προέλευση από το Μαρόκο, μας ενέπνευσαν να της δώσουμε μερικές ιδιαίτερες νότες.

-Η διατήρηση του κτιρίου και των κήπων ήταν επιλογή ή αναγκαιότητα;

Υπήρξε απόλυτος σεβασμός και στα δύο. Στον κήπο συναντήσαμε μάλιστα και δύο Robinia, δέντρα που σπάνια συναντάς και είναι ένα είδος ακακίας. Ο αρχιτέκτονας τοπίου Κάρολος Χανικιάν ανέλαβε να αναδείξει σε ένα σύγχρονο κήπο το φυσικό αυτό μουσείο, όπου τα καλοκαίρια θα αποτελεί την καρδιά του εστιατορίου, αλλά και του μπαρ.

-Η έμπνευση στην κουζίνα θα έχει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό;

Με τον σεφ Γιάννη Σιμωτά, αποφασίσαμε να έχει άρωμα νότιας Γαλλίας. Όταν επισκέφθηκα την Προβηγκία, γυρίζοντας τα μικρά χωριά γύρω από την Avignon και την Arles, εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία των μυρωδικών, τα ατέλειωτα λιβάδια με λεβάντα και την κουζίνα που είχε μία ελαφράδα όπου αναγνώριζα αρώματα και της δική μας κουζίνας. Επιπλέον, η επιρροή της Ιταλίας στην Κυανή Ακτή και τα μπαχαρικά με προέλευση από το Μαρόκο στη Μασσαλία, μας ενέπνευσαν να της δώσουμε μερικές ιδιαίτερες νότες.

3

Στον κήπο, η γυάλινη κλειστή κατασκευή, η οποία προϋπήρχε, ανασκευάστηκε σε σέρα που θυμίζει γαλλική orangerie.

-Ποιό είναι το αγαπημένο σας πιάτο και κοκτέιλ;

Όλα τα πιάτα και όλα τα κοκτέιλ έχουν την έγκρισή μου και τα έχουμε επιλέξει μετά από αρκετές δοκιμές. Αυτό, όμως, στο οποίο μπορώ να πω ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία, χωρίς να αδικώ τα υπόλοιπα, είναι η «niçoise με tartare φρέσκου τόνου και παναρισμένο αβγό», το «French dog» που είναι μοσχαρίσιο λουκάνικο πάνω σε αβγόφετες από brioche, χούμους από αρακά και τυρί chèvre και το μοσχαρίσιο κότσι bourgignon που σερβίρεται με χειροποίητα γεμιστά agnolotti με πολέντα (ένα πιάτο που το “έκλεψα” από ένα βραβευμένο εστιατόριο στη Γαλλία). Όσο για τα κοκτέιλ, πιστεύω ότι το καθένα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, και αποτελούν ειδικές συνταγές για το Artisanal, δια χειρός Δημήτρη Κιάκου.

 

 Διαβάστε ακόμα: World Class – Ποιος θα αναδειχθεί κορυφαίος Έλληνας Bartender τη νέα χρονιά;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top