Αγρόκτημα Ασκάδα: Τα παραδοσιακά ξερά σύκα με μοντέρνα ματιά

Ο Ανδρέας Λαγός επιλέγει τα ξακουστά ξερά σύκα της Κύμης που συσκευάζονται σε πεντανόστιμα Π.Ο.Π. διαμαντάκια από μια νεοφυή -και ευφυή- μονάδα της περιοχής.

 
0002508_fig-bar-with-walnut-orange-askada-1190

Το πιο προχωρημένο τους προϊόν είναι οι “energy bars”, μπάρες αποξηραμένων σύκων χωρίς ζάχαρη που χαρίζουν ενέργεια, σε πολύ προσεγμένες συσκευασίες. Εδώ η πλούσια και αρωματική με το πορτοκάλι και το καρύδι.

Επιτέλους, φτάνει η εποχή τους! Και είναι τρελά νόστιμα και υγιεινά. Μικρά, μεγάλα, άσπρα, μαύρα, κλειστά ανοιχτά, τα σύκα είναι σκέτη απόλαυση. Το αγρόκτημα ΑΣΚΑΔΑ μας αφηγείται τη δική του… συκάτη ιστορία από το 2013, μεταμορφώνοντάς τα και ταυτόχρονα διατηρώντας τα ακριβώς έτσι όπως τα μάθαμε.

Αυτό που κάνουν είναι να παράγουν στην Κύμη Ευβοίας, με αγάπη, γνώση και φροντίδα, ποιοτικά ξηρά φυσικά σύκα βιολογικής καλλιέργειας. Τα σύκα της περιοχής παράγονται από 25.000 συκόδεντρα τοπικής ποικιλίας (Τα 500 είναι του κτήματος). Τους έδωσαν το όνομα «Ασκάδα», που προέρχεται από την αρχαία ονομασία των ξερών σύκων “ισχάδα”.

Δοκιμάστε επίσης τα energy bars σύκου, το συκόμελο και τη μαρμελάδα ξηρού σύκου που έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους μύθο.

Η διαδικασία συλλογής αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και κρατάει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η επεξεργασία, ξήρανση και τυποποίηση των σύκων γίνεται εξ ολοκλήρου χειρωνακτικά και το αποτέλεσμα δικαιώνει αυτήν την επίπονη διαδικασία με την παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

fig1-1190

Τα σύκα μαζεύονται σε υπερ-ώριμη κατάσταση, σχίζονται προσεκτικά, τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα και κατόπιν, αφού ξηρανθούν στον ήλιο, «αγκαλιάζονται» δύο φέτες μαζί, δημιουργώντας αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν «ασκάδα».

Δοκιμάστε επίσης τα energy bars σύκου, το συκόμελο και τη μαρμελάδα ξηρού σύκου που έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους μύθο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά φρούτα. Είναι δώρο της φύσης!

 

//Αγρόκτημα Ασκάδα, Κύμη, Εύβοια, 22220 24593.

 

Διαβάστε ακόμα: H φοβερή κέτσαπ από πράσινες ντομάτες της yiam.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τι θα λέγατε για πίτσα με σύκο και τέσσερα τυριά; Ή μήπως εκείνη με λουκάνικο και μπρόκολο; Με φωσκολικό όνομα, μια πιτσαρία στο εναλλακτικό Κουκάκι σερβίρει πίτσες σε περίεργους συνδυασμούς. Ο Βασίλης Δημαράς δοκίμασε μερικές και μεταδίδει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro