Top 5 Top 5 Ασύρτικα από τη Βόρεια Ελλάδα

Το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι δεν μεγαλουργεί μόνο στην πατρίδα του, τη Σαντορίνη. Η οινολόγος Μαρία Νέτσικα επιλέγει για το Andro πέντε κορυφαία Ασύρτικα από τη Βόρεια Ελλάδα και προτείνει με τι θα τα συνδυάσουμε στο καλοκαιρινό τραπέζι. Προμηθευτείτε για τις διακοπές!

 

«Στη Σαντορίνη –την πατρίδα του Ασύρτικου σταφυλιού– είναι πιο έντονος ο μεταλλικός χαρακτήρας της ποικιλίας, ενώ στα Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται ο αρωματικός της χαρακτήρας. Επίσης τα κρασιά της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζονται πιο γεμάτα, με περισσότερο σώμα».

Αφυπνιστική οξύτητα, γευστικός πλούτος, γενναιόδωρο αλκοόλ, φίνο άρωμα λεμονανθών και ορυκτών στην επίγευση. Με αυτά τα εφόδια το Ασύρτικο, το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι, ξεκίνησε από την πατρίδα του, τη Σαντορίνη, για να κατακτήσει τη Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το υπόλοιπο Αιγαίο. Μόνο του ή μαζί με άλλα σταφύλια μας δίνει μικρά και μεγάλα αριστουργήματα.

Ωστόσο, όπως μας εξηγούν οι οινοποιοί, «υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των κρασιών του Ασύρτικου από τη Σαντορίνη –που εξάλλου είναι και η πατρίδα της ποικιλίας– από αυτά άλλων περιοχών. Στη Σαντορίνη είναι πιο έντονος ο μεταλλικός χαρακτήρας της ποικιλίας, ενώ, αντίθετα, στα Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται ο αρωματικός της χαρακτήρας. Επίσης τα κρασιά της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζονται πιο γεμάτα, με περισσότερο σώμα».

Για του λόγου το αληθές σας προτείνω πέντε Ασύρτικα από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας, καταγράφοντας τις διαφοροποιήσεις τους σε αρωματικά προφίλ και γευστικά στυλ. Κλασικές αλλά και καινούργιες ετικέτες, όλα τους κορυφαία Ασύρτικα.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Φρεσκάδα και φινέτσα», από το Κτήμα Άλφα.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο εγχείρημα του «γκουρού» του εκλεκτού καφέ Γιάννη Ταλούμη ήρθε στην Ομήρου και προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις των νέων τάσεων στην παραγωγή της σαμπάνιας και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα της αλλαγής του χρόνου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός -με το Pilot's Watch Chronograph Edition Le Petit Prince- το μεθυστικό, παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή Dark Cave.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα υλικά είναι φρέσκα, της εποχής και παντρεύονται μεταξύ τους με τρόπους πρωτότυπους αλλά όχι δήθεν. Ο σεμνός σεφ Νίκος Θωμάς έχει άποψη και για τη γευστική μνήμη και για την μοντέρνα κουζίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro