Top 5 Top 5 Ασύρτικα από τη Βόρεια Ελλάδα

Το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι δεν μεγαλουργεί μόνο στην πατρίδα του, τη Σαντορίνη. Η οινολόγος Μαρία Νέτσικα επιλέγει για το Andro πέντε κορυφαία Ασύρτικα από τη Βόρεια Ελλάδα και προτείνει με τι θα τα συνδυάσουμε στο καλοκαιρινό τραπέζι. Προμηθευτείτε για τις διακοπές!

 

«Στη Σαντορίνη –την πατρίδα του Ασύρτικου σταφυλιού– είναι πιο έντονος ο μεταλλικός χαρακτήρας της ποικιλίας, ενώ στα Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται ο αρωματικός της χαρακτήρας. Επίσης τα κρασιά της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζονται πιο γεμάτα, με περισσότερο σώμα».

Αφυπνιστική οξύτητα, γευστικός πλούτος, γενναιόδωρο αλκοόλ, φίνο άρωμα λεμονανθών και ορυκτών στην επίγευση. Με αυτά τα εφόδια το Ασύρτικο, το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι, ξεκίνησε από την πατρίδα του, τη Σαντορίνη, για να κατακτήσει τη Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το υπόλοιπο Αιγαίο. Μόνο του ή μαζί με άλλα σταφύλια μας δίνει μικρά και μεγάλα αριστουργήματα.

Ωστόσο, όπως μας εξηγούν οι οινοποιοί, «υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των κρασιών του Ασύρτικου από τη Σαντορίνη –που εξάλλου είναι και η πατρίδα της ποικιλίας– από αυτά άλλων περιοχών. Στη Σαντορίνη είναι πιο έντονος ο μεταλλικός χαρακτήρας της ποικιλίας, ενώ, αντίθετα, στα Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται ο αρωματικός της χαρακτήρας. Επίσης τα κρασιά της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζονται πιο γεμάτα, με περισσότερο σώμα».

Για του λόγου το αληθές σας προτείνω πέντε Ασύρτικα από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας, καταγράφοντας τις διαφοροποιήσεις τους σε αρωματικά προφίλ και γευστικά στυλ. Κλασικές αλλά και καινούργιες ετικέτες, όλα τους κορυφαία Ασύρτικα.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Φρεσκάδα και φινέτσα», από το Κτήμα Άλφα.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Αυτά είναι τα πιο ψαγμένα στέκια για φαγητό σε Χώρα, Κόρθι, Πιτροφό και Άνω Φελλό, έξω δηλαδή από το τουριστικό Μπατσί (που είναι το δημοφιλέστερο θέρετρο του νησιού και έχει τις δικές του επιλογές).

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Που να πας για βουτιές; Που να βρεις πιάτα με ντόπια προϊόντα; Που θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα αμυγδαλωτά του νησιού; Ο Λευτέρης Βαρέλης μας ταξιδεύει στη δική του Σκύρο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από φρέσκια ψάρια και σκορδολάζανα μέχρι κυδωνάτες πατάτες και γιαγιαδίστικες πίτες, ο Βασίλης Δημαράς μας ξεναγεί στα 5 πιο ψαγμένα φαγάδικα της Μήλου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το γραφείο Urban Soul Project βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό του Epicure στην Καβάλα, ενός νέου bar restaurant που συνδυάζει το κλασικό βιεννέζικο στυλ με την pop κουλτούρα και είναι αφιερωμένο στην απόλαυση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro