Συνταγή: Μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα μελιτζανοσαλάτας από τον Γιώργο Χατζηδάκη

Ο σεφ του εστιατορίου Mon.Es στα Χανιά της Κρήτης προτείνει ένα ανδρικό πιάτο με παραδοσιακές αναφορές και ανοιξιάτικα αρώματα.

Φωτογραφία :
Πηνελόπη Μασούρη
 

Ένα πιάτο όμορφο, εύκολο, που θέλει τη δική του μαεστρία, αλλά κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα της άνοιξης και της Κρήτης.

Τώρα που ο καιρός ανοίγει και μεγαλώνει συνεχώς η διάθεση για μεσημεριανά τραπέζια στο μπαλκόνι ή τον κήπο, ο σεφ Γιώργος Χατζηδάκης του εστιατορίου Mon.Es στα Χανιά μας προτείνει ένα πιάτο όμορφο, εύκολο, που θέλει τη δική του μαεστρία, αλλά κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα της άνοιξης και της Κρήτης.

Υλικά για το κρέας
250 γρ. φιλέτο μοσχάρι
1 σκελίδα σκόρδου
1 κλωναράκι δενδολίβανο
1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι και πιπέρι

 

Ο σεφ Γιώργος Χατζηδάκης.

Υλικά για την μελιτζανοσαλάτα
2 κ. μελιτζάνες
150 γρ. κόκκινη πιπέρια
100 γρ. κρεμμύδι
10 ml ελαιόλαδο
10 γρ. πολτό σκόρδου
10 γρ. θυμάρι φρέσκο
10 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
10 γρ. ρίγανη φρέσκια
5 γρ. μηλόξυδο
10 γρ. πετιμέζι
100 γρ. ντομάτα
100 γρ. γαλένι (κρητικό κρεμώδες τυρί)

 

Εκτέλεση φιλέτου
– Για να γίνει πιο ζουμερό το φιλέτο, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
– Αφήνουμε το τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνουμε το λάδι και έπειτα βάζουμε το φιλέτο.
– Για ψήσιμο medium rare αφήνουμε το φιλέτο να ψηθεί 1.30 με 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
– Λίγο πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στο φιλέτο, ώστε να του δώσουμε έξτρα γεύση, χρώμα και να γίνει πιο ζουμερό.

 

Εκτέλεση μελιτζανοσαλάτας
– Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, τις χαράζουμε και τις μαρινάρουμε με αλάτι, τριφτό πιπέρι και τα μυρωδικά μας.
– Τις ξανακλείνουμε, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
– Παράλληλα ψήνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας, όπως τις κόκκινες πιπεριές, το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
– Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες αφαιρούμε τους σπόρους και αλέθουμε την σάρκα με τα υπόλοιπα ψητά λαχανικά, τα μυρωδικά, το λάδι, το πετιμέζι και το γαλένι για να γίνει κρέμα.

Συνοδεύουμε το πιάτο με ψητά λαχανικά, πατάτες φούρνου οφτές, ενώ προσθέτουμε και μαρμελάδα σύκο Monastery Estate.

//Ο Γιώργος Χατζηδάκης είναι σεφ στο εστιατόριο Mon.Es, 4η πάροδος Καλλινίκου Σαρπάκη 40, Χανιά. | Τηλ.: 28210 52129 | Facebook

 

Διαβάστε ακόμα: Στην Cookoovaya ο κρόκος ψήνεται στο αλάτι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, Chef de Cuisine στο Tudor Hall Restaurant του ξενοδοχείου King George, μας προσκαλεί σε ένα Winter Game με τέσσερα πιάτα που παντρεύουν το κυνήγι με τις ελληνικές γεύσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro