Συνταγή: Μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα μελιτζανοσαλάτας από τον Γιώργο Χατζηδάκη

Ο σεφ του εστιατορίου Mon.Es στα Χανιά της Κρήτης προτείνει ένα ανδρικό πιάτο με παραδοσιακές αναφορές και ανοιξιάτικα αρώματα.

Φωτογραφία :
Πηνελόπη Μασούρη
 

Ένα πιάτο όμορφο, εύκολο, που θέλει τη δική του μαεστρία, αλλά κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα της άνοιξης και της Κρήτης.

Τώρα που ο καιρός ανοίγει και μεγαλώνει συνεχώς η διάθεση για μεσημεριανά τραπέζια στο μπαλκόνι ή τον κήπο, ο σεφ Γιώργος Χατζηδάκης του εστιατορίου Mon.Es στα Χανιά μας προτείνει ένα πιάτο όμορφο, εύκολο, που θέλει τη δική του μαεστρία, αλλά κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα της άνοιξης και της Κρήτης.

Υλικά για το κρέας
250 γρ. φιλέτο μοσχάρι
1 σκελίδα σκόρδου
1 κλωναράκι δενδολίβανο
1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι και πιπέρι

 

Ο σεφ Γιώργος Χατζηδάκης.

Υλικά για την μελιτζανοσαλάτα
2 κ. μελιτζάνες
150 γρ. κόκκινη πιπέρια
100 γρ. κρεμμύδι
10 ml ελαιόλαδο
10 γρ. πολτό σκόρδου
10 γρ. θυμάρι φρέσκο
10 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
10 γρ. ρίγανη φρέσκια
5 γρ. μηλόξυδο
10 γρ. πετιμέζι
100 γρ. ντομάτα
100 γρ. γαλένι (κρητικό κρεμώδες τυρί)

 

Εκτέλεση φιλέτου
– Για να γίνει πιο ζουμερό το φιλέτο, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
– Αφήνουμε το τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνουμε το λάδι και έπειτα βάζουμε το φιλέτο.
– Για ψήσιμο medium rare αφήνουμε το φιλέτο να ψηθεί 1.30 με 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
– Λίγο πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στο φιλέτο, ώστε να του δώσουμε έξτρα γεύση, χρώμα και να γίνει πιο ζουμερό.

 

Εκτέλεση μελιτζανοσαλάτας
– Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, τις χαράζουμε και τις μαρινάρουμε με αλάτι, τριφτό πιπέρι και τα μυρωδικά μας.
– Τις ξανακλείνουμε, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
– Παράλληλα ψήνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας, όπως τις κόκκινες πιπεριές, το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
– Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες αφαιρούμε τους σπόρους και αλέθουμε την σάρκα με τα υπόλοιπα ψητά λαχανικά, τα μυρωδικά, το λάδι, το πετιμέζι και το γαλένι για να γίνει κρέμα.

Συνοδεύουμε το πιάτο με ψητά λαχανικά, πατάτες φούρνου οφτές, ενώ προσθέτουμε και μαρμελάδα σύκο Monastery Estate.

//Ο Γιώργος Χατζηδάκης είναι σεφ στο εστιατόριο Mon.Es, 4η πάροδος Καλλινίκου Σαρπάκη 40, Χανιά. | Τηλ.: 28210 52129 | Facebook

 

Διαβάστε ακόμα: Στην Cookoovaya ο κρόκος ψήνεται στο αλάτι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro